Αντιδρούν στην μείωση των αποδοχών τους οι καθηγητές μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Την αντίθεσή τους στη νέα σύμβαση που τους προτείνει η ΚΕΠΑ Βέροιας εξέφρασαν σε συνέντευξη τύπου οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας. Ο πρόεδρος των καθηγητών μουσικής Θανάσης Ρεπάνης σημείωσε ότι με τη νέα σύμβαση τους προτείνεται μείωση 25% (8,30 ευρώ η ώρα πέρσι, 6,20 ευρώ η ώρα η νέα πρόταση της ΚΕΠΑ), που μεταφράζεται σε απώλεια 1200 ευρώ για κάθε εκπαιδευτικό την σεζόν και κέρδος της επιχείρησης 20.000 ευρώ. «Είναι μια αυθαίρετη μείωση στην πλάτη μας. Είναι ένας εκβιασμός. Αν θα επιλέξουμε την συνέχιση της απασχόλησης ή θα σταματήσουμε» τόνισε ο κ. Ρεπάνης και πρόσθεσε ότι δεν προηγήθηκε διάλογος με την διοίκηση της ΚΕΠΑ για τη νέα σύμβαση που προτείνεται.
Αναφορικά με την ουσία του ζητήματος, ο κ. Ρεπάνης σημείωσε:
«Ύστερα από πολύχρονο αγώνα του σωματείου μας, με νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο και συγκεκριμένα με τη διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 26 του Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ A' 47/11-5-2015) οι καθηγητές μουσικής των Δημοτικών Ωδείων κατατάσσονται στον κλάδο Μουσικών ΤΕ. Έτσι, σε συνδυασμό με το άρθρο 14 παρ. 2 του ΒΔ 16/1966 το οποίο προβλέπει 30 ώρες διδασκαλίας ως το πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο, αποκαταστάθηκε το ωρομίσθιό μας αντισταθμίζοντας μερικώς τις μειώσεις των αμοιβών μας που είχαμε υποστεί εξ αιτίας των μνημονίων.
Όμως, στην σύμβαση που προτείνει η Διοίκηση η αναγωγή του ωρομισθίου γίνεται με βάση το πλήρες ωράριο των 40 ωρών (6,22 ευρώ μεικτά, ανά 60' διδασκαλίας), χωρίς όμως να γίνεται συνυπολογισμός και των 10 ωρών των συναφών καθηκόντων στο πλήρες ωράριο, όπως ρητά προβλέπονται σε ανάλογη ΣΣΕ που ισχύει στα ΝΠΔΔ. Στην απόφαση 1933/2012 του Εφετείου Θεσσαλονίκης, η οποία είναι πλέον αμετάκλητη με την απόφαση 433/2015 του Αρείου Πάγου, αναφέρεται ότι οι διατάξεις του ΒΔ που προαναφέραμε « ...ως ειδικές, ρυθμίζουσες θέματα αφορώντα τη λειτουργία των ωδείων και τους διδάσκοντες σ' αυτοί, υπερισχύουν αυτών του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, που είναι γενικές και αφορούν όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ».
Στην απόφαση 1551/2014 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και στην σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ 8621/6-10-15 η οποία κοινοποιήθηκε στην ΔΕΤΟΠΟΚΑ, αναφέρεται ρητά στο ΒΔ 16/1966 «στο οποίο ορίζεται ανώτατο όριο διδασκαλίας για τους καθηγητές μουσικής» οι 30 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα.
Αντιλαμβάνεστε ότι μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους οι όροι της σύμβασης που μας προτάθηκε να υπογράψουμε που σχετίζονται με τον υπολογισμό του ωρομισθίου με βάση το 40ωρο.
Δεν αποδεχόμαστε την παραβίαση της νομοθεσίας, των δικαστικών αποφάσεων και της κοινής λογικής.
Δεν αποδεχόμαστε την αυθαίρετη μείωση κατά 25% στο βασικό ωρομίσθιο.
Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και τον θεσμό των Δημοτικών Ωδείων με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος».
Εκ μέρους των γονέων η Γραμματέας του Συλλόγου η Κατερίνα Μπιζέτα τόνισε ότι οι γονείς δεν επιθυμούν να κινδυνεύσει η λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου.