BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Ποντιακή συναυλία για την διάσωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως

Pontiaki

Την Τρίτη 18 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία, για ιερό σκοπό. Ο ιερός αυτός σκοπός, είναι η διάσωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως.

Η ιστορία, των βιβλίων, ξεκινάει γύρω στο 1922, τότε που ο Πόντος σφαγιάστηκε και διώχθηκε. Την ίδια στιγμή οι Αργυροπολίτες, έχοντας την διάθεσή τους 3 ζώα, άφηναν πίσω προσωπικά αντικείμενα και περιουσίες, σκεπτόμενοι πως πρέπει να σώσουν τον πολιτισμό, τον πολιτισμό του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως! Έτσι, η κάθε οικογένεια, φόρτωσε στους ώμους της βιβλία, κειμήλια και μια μακρόχρονη ιστορία. Μ' αυτό τον τρόπο και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ξεκίνησε η «Οδύσσεια» των βιβλίων.

Φτάνοντας στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες, επισκέπτονται την Νάουσα. Αποφασίζουν να εγκατασταθούν, μιας και η πόλη μας τους θύμιζε την πατρογονική τους εστία. Έτσι ιδρύεται στις 11 Απριλίου του 1927, ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ναούσης «Ο Κυριακίδης».

Αρχικά, η βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου στεγάζεται στο πρώην τουρκικό Τέμενος, όπου και παραμένει μέχρι το 1933. Ο αριθμός των βιβλίων, τότε, έφθανε περίπου στους 5.000 τόμους. Με την κατάρρευση όμως του Τεμένους το 1933, ο Σύλλογος αναστέλλει τη λειτουργία του και τα βιβλία μεταφέρονται στο υπόγειο ενός νεοαναγειρόμενου σχολείου, όπου και τα βρίσκει και τα μελετά, το 1939, ο Αντ. Σιγάλας, καθηγητής παπυρολογίας και παλαιογραφίας, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη και το 1929. Ο ίδιος αναφέρει ότι βρήκε μόνο 968 έντυπους τόμους, 70 χειρόγραφα, ένα φιρμάνιο και 5 κώδικες, ενώ κάνει αναφορά για «πολυτιμωτέρας θρησκευτικάς εικόνας και λοιπά κειμήλια». Τα βιβλία, με τη φροντίδα του τότε Δημάρχου Νάουσας Κόκκινου, μεταφέρονται στο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μέχρι το 1949, χρονιά κατά την οποία καίγεται η Νάουσα, και χρειάζεται να μεταφερθούν και πάλι στα υπόγεια του Δημαρχείου, μέχρι το 1964.

Το 1959, ο Σύλλογος επανιδρύεται με το όνομα «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως "Ο Κυριακίδης"». Τα βιβλία που απέμειναν, πέρασαν στην κυριότητα του Συλλόγου, αλλά ο αριθμός τους είχε μειωθεί δραματικά. Είχαν απομείνει μόνο 796 τόμοι! Σήμερα, τα σημαντικότερα ιερά αντικείμενα των Αργυροπολιτών σώζονται και εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, ενώ, τα βιβλία, 973 τελικά στον αριθμό, φυλάσσονται στο τριώροφο κτίριο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας.

Έτσι, σήμερα, γίνεται προσπάθεια τα κειμήλια και τα βιβλία, να επιστρέψουν στο κτίριο Τουρπάλη, όπου και βρίσκονταν μέχρι το 1949. Εκεί, θα δημιουργηθεί το μουσείο, το οποίο θα τα στεγάσει. Όμως, για να γίνει αυτό χρειάζεται προσπάθεια και κοινός αγώνας.

Αυτός ο πλούτος, τον οποίο έχει την τιμή να φιλοξενεί η Νάουσα, μπορεί να αναδειχθεί και να αναδείξει την περιοχή μας, ακόμα περισσότερο. Για να γίνει αυτό, μπορούμε όλοι, Πόντιοι και μη, να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, μέσω της αγοράς ενός εισιτηρίου για την συναυλία «Το Βασίλειο του Πόντου».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18Αυγούστουκαι ώρα 9:30 μ.μ. στο Θερινό Θέατρο Νάουσας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΓΙΑ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ!

Την συναυλία στηρίζουν: Μ.Γ.Ν.Σ. Κοπανού «ΜΙΕΖΑ», Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας-Πολλών Νερών, Π.Μ.Σ. Άνω Ζερβοχωρίου «Ποντιακά Νιάτα», Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Τα Ανθέμια», Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας, Π.Α.Σ. «Ευστάθιος Χωραφάς», Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, Πολιτιστικός Σύλλογος ArtVille, Ένωση Ποντίων Πολίχνης

Ενορχήστρωση - Διεύθυνση - Επιμέλεια - Πιάνο:
Χρήστος Κεμανετζίδης

Συμμετέχουν:

Στο τραγούδι:
Κώστας Καραπαναγιωτίδης
Πέλα Νικολαΐδου
Στέλιος Χαλκίδης
Γιώργος Ιωαννίδης
Κώστας Θεοδωσιάδης
Αλέξης Παρχαρίδης
Μπάμπης Ιορδανίδης
Γιάννης Τσιτιρίδης
Γιώργος Μωυσιάδης

Στη λύρα:
Μπάμπης Κεμανετζίδης
Λάζος Ιωαννίδης
Δημήτρης Ξενιτόπουλος
Στέλιος Χαλκίδης
Παναγιώτης Ασλανίδης

Στο νταούλι:
Γιάννης Πολυχρονίδης
Ηρακλής Αδαμίδης
Κώστας Ζώης
Μάρθα Μπαλούρη

Στα ντραμς:
Στέφανος Περνικιλίδης

Στα πλήκτρα:
Κώστας Κατηρτζίδης
Παύλος Ιωαννίδης

Κανονάκι:
Θανάσης Κουλεντιανός

Τουλούμ - Φλογέρα:
Παντελής Κυρκενίδης

Κλαρίνο:
Μπάμπης Κεμανετζίδης

Θέατρο - Αφήγηση:
Γιώργος Συμεωνίδης
Αλέξης Παρχαρίδης

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69