tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ψηφιοποίηση εικόνων, επιστολών, αναμνήσεων για την 100ή επέτειο από την κήρυξή του A’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το 2014 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Europeana, η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρώπης, έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με σκοπό τη συλλογή, ψηφιοποίηση και δημοσιοποίηση αναμνηστικών αντικειμένων και προσωπικών ή οικογενειακών ιστοριών που αποκαλύπτουν τις διαφορετικές όψεις της τραγωδίας που επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα, με την ονομασία Europeana1914-1918, έχει καταχωρίσει μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα του (www.europeana1914-1918.eu) περισσότερες από 60.000 φωτογραφίες αντικειμένων, ψηφιοποιημένες επιστολές και ημερολόγια από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 10.000 ιστορίες και 400.000 αντικείμενα από διάφορες εθνικές συλλογές.

Σε αυτή την προσπάθεια, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, ήρθε η σειρά της Βέροιας με τις Ημέρες Συλλογής που θα πραγματοποιηθούν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης, στις 27 και 28 Ιουνίου.

Οι κάτοχοι τέτοιου είδους υλικού μπορούν να τα φέρουν στο κτίριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Έλλης 8, 591 00 Βέροια, τηλ:. 2331024494) στις 27 και 28 Ιουνίου 2014 από τις 08:30 το πρωί μέχρι τις 14:30 μ.μ. Εμπειρογνώμονες θα είναι στη διάθεσή τους για ψηφιοποίηση του υλικού τους, αλλά και για καταγραφή των προφορικών τους ιστοριών. Όλο το υλικό που θα ψηφιοποιείται, θα επιστρέφεται στους κατόχους του αυθημερόν.

Εναλλακτικά, μπορούν να φωτογραφήσουν οι ίδιοι τα αντικείμενά τους ή να σαρώσουν (σκανάρουν) φωτογραφίες, επιστολές, ημερολόγια κ.ά. και να τα μεταφορτώσουν στην ιστοσελίδα www.europeana1914-1918.eu ακολουθώντας τις οδηγίες.

Στην Αθήνα σημαντικός αριθμός ατόμων κατέθεσε φωτογραφίες, αναμνηστικά αντικείμενα, καρτ-ποστάλ και την ιστορία που έκρυβε καθένα από αυτά ξεχωριστά. Ο κ. Τσίριμπας Μιχαήλ, γιος του Δημήτριου Τσίριμπα, Έλληνα στρατιώτη που πολέμησε με τον Αμερικανικό στρατό στο Δυτικό μέτωπο, κατέθεσε τη στρατιωτική, άκαυστη, μεταλλική ταυτότητα του πατέρα του, ένα ξύλινο σταυρό και το μενταγιόν με ένθετη φωτογραφία του πατρός του Δημητρίου Τσίριμπα, τεκμήρια τα οποία ο στρατιώτης κρατούσε πάντα μαζί του στο μέτωπο.

Η κα Ελεάννα Βλάχου παρουσίασε την ιστορία αγάπης της οικογενείας της που διαδραματίστηκε κατά την διάρκεια του πόλεμου. Στην κατοχή της διέθετε έξι φωτογραφίες από τον γάμο της μητέρας της, Πέρδικας Δανάης Καρούσου, και του πατέρα της, Τιχομίρ Στογιάνοβιτς, Σέρβου εφέδρου αξιωματικού. Ο γάμος τους τελέστηκε στην Κέρκυρα, τόπο καταγωγής της κας Καρούσου, αλλά σύντομα λόγω πολέμου η οικογένεια απομακρύνθηκε και δεν ξανασυναντήθηκε, καθώς ο Τιχομίρ Στογιάνοβιτς απεβίωσε σε ηλικία μόλις 38 ετών.

Ο πόλεμος είχε σημαντική επίδραση στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων που δεν βρέθηκαν στο μέτωπο των επιχειρήσεων, επομένως ο καθένας μπορεί να συμβάλει και με υλικό που παρουσιάζει την Ελλάδα την εποχή 1914-1918 ακόμα και αν αυτό δεν σχετίζεται με πολεμικά θέματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.europeana1914-1918.eu. 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69