Αφιέρωμα στον αγώνα για την ελευθερία και τον Διονύσιο Σολωμό παρουσίασε το Μουσικό Σχολείο Βέροιας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Συγκίνησαν οι μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας το κοινό στην εκδήλωση με τίτλο: «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;» το πρωί της Παρασκευής 23 Μαρτίου 2018 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας.
Η εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στον αγώνα για την ελευθερία έτσι όπως τον εξύμνησε η λαϊκή μούσα αλλά και ο εθνικός ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου αλλά και τη συμπλήρωση 220 χρόνων από την γέννηση του εθνικού μας ποιητή. Επίσης, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας - 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Μέσω της θέσπισης αυτού του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού
Παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα που αποτύπωναν σημαντικές στιγμές από τη ζωή του ποιητή από τα παιδικά του χρόνια στη Ζάκυνθο, το πέρασμά του από την Ιταλία και την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, τη συνάντησή του με τον Σπ. Τρικούπη και την ενθάρρυνσή του να γράψει στην ελληνική γλώσσα - "την γλώσσα την οποία ερουφήσατε με το γάλα της μητρός σας", όπως χαρακτηριστικά του είπε, αλλά και τη σύνδεσή του με αδερφική φιλία με τον Γ. Τερτσέτη και τη γνωριμία του με τον Ν. Μάντζαρο στην Κέρκυρα, τον συνθέτη που μελοποίησε τον Ύμνο εις την Ελευθερία. Αξιοσημείωτο είναι ότι χάρη στον Γ. Τερτσέτη χρωστάμε τον περίφημο «Διάλογο» για τη γλώσσα του εθνικού μας ποιητή – με τη χαρακτηριστική φράση που έδωσε και τον τίτλο στην εκδήλωση - αλλά και σκέψεις του που εκθέτει σε επιστολές του προς αυτόν, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα, και επισημαίνοντας σε επιστολή του το 1842 πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας ήταν η διαφθορά.
Η εκδήλωση περιλάμβανε, επίσης, απαγγελίες και μουσική απόδοση αποσπασμάτων από τα μνημειώδη έργα του Σολωμού, «Ύμνος εις την Ελευθερία» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» από μουσικοθεατρικό σχήμα του σχολείου αλλά και παρουσίαση των μεγάλων στιγμών του αγώνα για ελευθερία μέσα από δημοτικά τραγούδια από το σύνολο παραδοσιακής μουσικής του σχολείου.
Τη δημοτική ποίηση ήταν αυτή που μελέτησε σε βάθος ο Σολωμός και χρησιμοποίησε την εικονοπλαστική της στη δική του ποίηση», όπως σημειώνει και ο Peter Mackridge. Αλλά και ο ίδιος ο ποιητής γράφει στην επιστολή του στον Γ. Τερτσέτη: «Χαίρομαι να παίρνονται για ξεκίνημα τα δημοτικά τραγούδια, θα 'θελα όμως, όποιος μεταχειρίζεται την κλέφτικη γλώσσα, να τη μεταχειρίζεται στην ουσία της και όχι στη μορφή της, με νιώθεις; Κι όσο για την ποίηση, πρόσεξε καλά Γιώργη μου, γιατί βέβαια καλό είναι να ρίχνει κανείς τις ρίζες του πάνω σ' αυτά τ' αχνάρια, δεν είναι όμως καλό να σταματά εκεί· πρέπει να υψώνεται κατακόρυφα. Δεν ξέρω αν φανέρωσα καλά τη σκέψη μου, έτσι βιαστικά που γράφω. Η κλέφτικη ποίηση είναι όμορφη και ενδιαφέρουσα καθώς μ' αυτήν παράστησαν ανεπιτήδευτα οι Κλέφτες τη ζωή τους, τις ιδέες τους και τα αισθήματά τους. Δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον στο δικό μας στόμα· το έθνος ζητά από μας το θησαυρό της δικής μας διάνοιας, της ατομικής, ντυμένον εθνικά.»
Την επιμέλεια και τη διδασκαλία των κειμένων είχε η φιλόλογος, Χαρά Σκουμποπούλου ενώ τη διδασκαλία ορχήστρας, ο καθηγητής μουσικής, Γιάννης Μπαλιάκας και τη διδασκαλία χορωδίας και τη διεύθυνση είχε ο καθηγητής μουσικής, Ιορδάνης Κουτσιμανής. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν, ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εκδήλωση.
Κι όπως σημειώνει και ο ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης: «Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί όπου και να θολώνει ο νους σας μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό...»