Το Σάββατο στην Βέροια η κηδεία του Ε. Βαρλάμη
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Ευθ. Βαρλάμη στην Βέροια. Η νεκρώσιμη ακολουθία του θα γίνει στο μητροπολιτικό ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου από τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα.
Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου έγινε η αποχαιρετιστήρια τελετή στο Schrems της Κ. Αυστρίας παρουσία του σεβ. Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιου και του κυβερνήτη της Κάτω Αυστρίας Dr. Erwin Pröll.
Η οικογένεια σας παρακαλεί αντί για στεφάνια και λουλούδια να καταθέσετε το αντίστοιχο ποσό στο λογαριασμό της Ιεράς Μητροπόλεως για την Κρύπτη του Αγίου Λουκά.
EUROBANK αρ. λογ. 0026-0683-01-0200369654
IBAN GR23 0260 6830 0000 10200369 654
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου θα τελεστεί μετά τη θεία Λειτουργία τρισάγιο στη μνήμη του στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου από τον σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΒΑΡΛΑΜΗΣ
O Ευθ. Βαρλάμης γεννήθηκε στην Βέροια το 1942. Ήταν γιος του δάσκαλου Φώτη Βαρλάμη από το Παλαιόκαστρο της Λαμίας και της γεννημένης στον Πόντο Ρεβέκας Τσαλουχίδου. Αριστούχος μαθητής στη Βέροια πήρε υποτροφία για την Αυστρία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου και δίδαξε Αρχιτεκτονική από το 1974 ως το 1981.
Από το 1992 διευθύνει το Διεθνές Κέντρο Σχεδιασμού I.DE.A. που ίδρυσε στο Schrems της Αυστρίας. Από το 1982, που παρουσίασε την πρώτη μεγάλη έκθεσή του στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης ακολούθησαν μεγάλες παρουσιάσεις και εκθέσεις σε πολυάριθμα διεθνή μουσεία, όπως μεταξύ άλλων: στο Museum Moderner Kunst της Βιέννης, στο Kunsthalle του Αμβούργου, στο Grand Palais στο Παρίσι, στο DAM Deutsches Architektur Μuseum της Φρανκφούρτης, στο Ζάππειο και στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, στο Museum of Royal Art των Βρυξελλών, στο Skulpturhalle und Sammlung Ludwig της Βασιλείας, στο Vitra Design Museum, στo Museums Quartier της Βιέννης, στο NÖ Landesmuseum της Αυστρίας, στη Ν. Υόρκη, την Ιαπωνία, κλπ.
Το 1988 στο τμήμα Αρχιτεκτονικής ης Θερινής Ακαδημίας του Σάλτσμπούργκ ανέπτυξε την εργασία του για μια φυσική και ανθρώπινη αρχιτεκτονική που δίνει σημασία στις ανάγκες των παιδιών. Ο Βαρλάμης είναι ο δημιουργός της θεωρίας της Προ-αρχιτεκτονικής και της Σχολής των Αισθήσεων που για πρώτη φορά παρουσίασε στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής (D.A.M.) της Φρανκφούρτης στην έκθεσή του “Une cité imaginaire”.
Στην δεκαετία του '70 διακηρύσσει τη στροφή της παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής στους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου (Κυκλάδες, Νότιος Ιταλία, Καπαδοκία) που ορίζονται ιδιαίτερα από τη σπηλαιώδη αρχιτεκτονική και τις μορφές ενός τρωγλοδύτικου πολιτισμού.
Από το 1975 έως και το 1982 διηύθυνε το Διεθνές Σεμινάριο Αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης και εκεί έκανε μια συστηματική καταγραφή, έρευνα και ανάλυση, αποκαλύπτοντας την αδιάρρηκτη συνέχεια του λαϊκού μας πολιτισμού με τον Κυκλαδικό και Μινωϊκό Πολιτισμό. Παράλληλα διακύρηξε τη διαχρονικότητα και διαχωρικότητα του παραδείγματος της κοινωνικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής οργάνωσης του νησιού και το 1995 ανακήρυξε την Σαντορίνη σε Παγκόσμια Οικολογική Ακαδημία σε συνεργασία με την Ε.Ε. (Μεσογειακό Πρόγραμμα Med Campus), το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και διακεκριμένες προσωπικότητες της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα με σειρά σεμιναρίων, εκδόσεις και εκθέσεις προβάλλει τη Σαντορίνη σαν ένα πρότυπο μοντέλο Οικολογικής Αρχιτεκτονικής.
Στην έκθεση του “Το τέλος της Ατλαντίδας - Αρχιτεκτονικές Ουτοπίες” στο Grand Palais στο Παρίσι υποστήριξε την αναγκαιότητα της σύνδεσης της μεταβιομηχανικής κοινωνίας με την οργανική πραγματικότητα της φύσης.
Το 1993 στο Convention Center της Νέας Υόρκης έκανε διεθνή επιτυχία την ιδέα της Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής .
Το πρόγραμμα της Ακαδημίας Τέχνης για Παιδιά έφερε σε επαφή με την τέχνη χιλιάδες παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και παρουσιάστηκε σαν κεντρική εκδήλωση στην EXPOLINEA ‘93 της Γάνδης.
Το 1995 εικονογράφησε, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, την Αποκάλυψη του Ιωάννη.
Με τη μελέτη Ο Ελληνικός Πολιτισμός στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες παρουσιάζει την αναγκαιότητα της χρησιμοποίησης της ελληνικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας στη πολιτειακή εξέλιξη των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.
Το μεγάλο project “Αλέξανδρος 2.000”, που περιλαμβάνει περισσότερα από 1500 έργα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του ’97 στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα και συνεχίζει να περιοδεύει μέχρι σήμερα σε μουσεία και πινακοθήκες σε όλο τον κόσμο.
Το 2009 εγκαινιάστηκε στην Κάτω Αυστρία το Kunstmuseum Waldviertel που δημιούργησε ο ίδιος και παρουσιάζει το συνολικό καλλιτεχνικό έργο του αλλά και τη βιωματική προσέγγιση στην Τέχνη που πρεσβεύει.
Τo Δεκέμβριο του 2009, με απόφαση του Προέδρου της Αυστριακής Δημοκρατίας Dr. Heinz Fischer, του έγινε η απονομή του αυστριακού Σταυρού Τιμής για την Επιστήμη και την Τέχνη, σαν εκτίμηση για τις μεγάλες υπηρεσίες που προσέφερε στην χώρα που ζει και εργάζεται εδώ και 50 χρόνια .
Τον Φεβρουάριο του 2010 εγκαινιάστηκε στη Μόσχα, στον ιστορικό χώρο της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών η έκθεσή του “ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ARCHITETTURA METAFISICA” και η εντυπωσιακή παρουσία του καλλιτεχνικού του έργου και ο γόνιμος διάλογος που άνοιξε κορυφώθηκε με την τιμητική αναγόρευσή του σε Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών .
Τον Μάρτιο του 2010 ο Καθηγητής Βαρλάμης έγινε τιμητικά δεκτός σε ακρόαση από τον Πάπα της Ρώμης Βενέδικτο XVI και στο πρόσωπο του ποντίφηκα βρήκε ένα σημαντικό υποστηρικτή για το έργο του Αποστόλου Παύλου. Τον Μάιο του ίδιου έτους το Πανεπιστήμιο Τέχνης & Design του Κλούζ στη Ρουμανία τον αναγόρευσε διδάκτορα για το συνολικό καλλιτεχνικό και σχεδιαστικό έργο του.
Στις 25 Μαρτίου του 2011 εγκαινιάστηκε στο Kunstmuseum Waldviertel η μεγαλειώδης συλλογή του “Ο Χριστός Σήμερα” και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο στην Αθήνα από τις 7 Νοεμβρίου 2011 ως τις 8 Ιανουαρίου 2012 παρουσιάστηκε η έκθεση του “Άγιον Όρος”.
Το εικαστικό αφιέρωμα “Άξιον Εστί-Μίκης Θεοδωράκης” παρουσιάστηκε το 2012 στο εκθεσιακό κέντρο της Λαμίας και την επόμενη χρονιά στο “Ίδρυμα Κακογιάννη” το εικονοποιημένο συμφωνικό ποίημα “Κατά Σαδδουκαίων” μια φιλμογραφική μεταφορά του συνδυασμού ποίησης-μουσικής-εικόνας που αποδίδεται με τον επιστημονικό όρο “Συναίσθηση”.
Η συλλογή “Άγιον Όρος” το Μάρτιο του 2013 παρουσιάστηκε στην κεντρική αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, τον Αύγουστο του ιδίου έτους στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο και το 2014 στην Αυστρία στο Kunstmuseum Waldviertel.
Η συλλογή-αφιέρωμα στον Απόστολο Παύλο παρουσιάστηκε το 2013 στα 19α Παύλεια στη Βέροια και το καλοκαίρι του 2014, με πρόσκληση του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου 16ου στη “Βασιλική του Αγίου Παύλου προ των Τειχών” στη Ρώμη όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αποστόλου των Εθνών και προβλήθηκε στην επίσημη εφημερίδα του Βατικανού L’ Observatore Romano.
Tον Μάρτιο του 2015 στο Kunstmuseum Waldviertel παρουσιάστηκε η τελευταία εικαστική δημιουργία του ”Το Σύμπαν” και τον Απρίλιο γνώρισε ξεχωριστή επιτυχία η έκθεση “Γραφικό Λουξεμβούργο” στο Konschthaus beim Engel στο Μεγάλο Δουκάτο.
Το 2016 παρουσιάστηκε η έκθεσή του «Απόστολος Παύλος» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και στις 29 Ιουνίου εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο “Η Κρύπτη του Αγίου Λουκά του Ιατρού” στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στο Βέρμιο όπου εκτίθεται η εικαστική συλλογή του που είναι αφιερωμένη στον θαυματουργό Άγιο.