tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το Ηλεκτρονικό Λεξικό της Ποντιακής Γλώσσας «Lingua Pontica – Digital Terra»

Η επίσημη παρουσίαση του ηλεκτρονικού λεξικού της ποντιακής γλώσσας με τίτλο «Lingua Pontica – Digital Terra» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 12 Απριλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας σπουδαίας πολιτιστικής πρωτοβουλίας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.

Παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής (δημάρχου, αντιδημάρχων), βουλευτή, συντελεστών του έργου και πλήθους πολιτών, παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα μιας μοναδικής προσπάθειας, καρπός σκληρής δουλειάς, συλλογικότητας και αγάπης για την παράδοσή μας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν:
 
- Ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης
- Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Νίκος Τουμπουλίδης, καλωσορίζοντας το κοινό στην ποντιακή διάλεκτο,
- Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, Νεφέλη Παρθενοπούλου
- Η πρόεδρος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, Ελίνα Μυστακίδου
- Ο αντιδήμαρχος ψηφιακής διακυβέρνησης, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης

Η δημιουργία του λεξικού ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν οι τρεις φορείς ένωσαν δυνάμεις για την καταγραφή, οργάνωση και ψηφιοποίηση της ποντιακής γλωσσικής κληρονομιάς. Η ανάγκη για μια συγκεντρωτική βάση δεδομένων, που θα διασώζει και θα μεταδίδει την ποντιακή γλώσσα, υπήρξε η κινητήριος δύναμη για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.

Καθοριστικές στιγμές για την ανάπτυξη του λεξικού ήταν:

- Η έκδοση του λεξικού του Στάθη Αθανασιάδη – Γεροστάθη
- Τα διαδικτυακά μαθήματα ποντιακής γλώσσας που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας.

Σταδιακά, συγκροτήθηκε ένα δίκτυο περίπου 50 συνεργατών, που εργάστηκαν μεθοδικά για τη δημιουργία μιας δυναμικής και εξελισσόμενης βάσης δεδομένων. Μέχρι σήμερα, έχουν καταχωρηθεί 20.000 μοναδικά λήμματα, συγκεντρωμένα από έξι διαφορετικές πηγές (λεξικά και ιδιωματικά γλωσσάρια), με εμπλουτισμένο και ορθογραφημένο περιεχόμενο. Κάθε λήμμα συνοδεύεται από γλωσσικά και γραμματικά σχόλια, καθώς και από ηχητική απόδοση, ενισχύοντας έτσι την εκπαιδευτική του αξία.

Την επιστημονική, φιλολογική και γλωσσολογική ευθύνη του έργου έχει η Αναστασία Μαχαιρίδου, φιλόλογος, γλωσσολόγος, διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια της ποντιακής και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το σύγχρονο αυτό λεξικό αναδεικνύει τον πλούτο της ποντιακής γλώσσας με τρόπο προσιτό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και με σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για συλλόγους, σωματεία, αλλά και τις επόμενες γενιές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση και διάδοση της ποντιακής παράδοσης.

Η δημιουργία του συνέπεσε με τα 70 χρόνια λειτουργίας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Επίτιμη προσκεκλημένη της εκδήλωσης ήταν η Ολυμπία Κύκλη, γλωσσολόγος και μέλος της Ομάδας Αναθεώρησης του Λεξικού της Νέας Ελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, η οποία αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του εγχειρήματος και στη φιλικότητα της πλατφόρμας προς τον χρήστη.

Η επιστημονικά υπεύθυνη του έργου, κ. Μαχαιρίδου, παρουσίασε το όραμα, τα στάδια υλοποίησης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά τη συλλογή του υλικού. Τόνισε ότι το λεξικό θα συνεχίσει να εξελίσσεται συστηματικά με νέα δεδομένα και παρουσίασε όσους συνέβαλαν εθελοντικά στη δημιουργία του.

Ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης, αντιπρόεδρος του Τμήματος Νεολαίας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), ανέλαβε να παρουσιάσει το τεχνικό σκέλος του έργου, αναλύοντας τα στάδια δημιουργίας και τη λειτουργία της ιστοσελίδας του λεξικού. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα στο άμεσο μέλλον.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κώστας Φωτιάδης.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Μαρία Ξαντινίδη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Το «Lingua Pontica – Digital Terra» αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την ποντιακή κοινότητα και για τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα.

View this gallery on Flickr

meta morfo22

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69