BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης και οι Βασιλικοί Τάφοι: Μια ιστορία συνεργασίας και πολιτιστικής κληρονομιάς

Μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Οι Βασιλικοί Τάφοι και ο Ανδρόνικος, μέσα από τις αφηγήσεις ενός Δημάρχου» πραγματοποιήθηκε στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στην Βεργίνα την Κυριακή το πρωί. Η διοργάνωση έγινε από τον Σύλλογο Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Χρήστος Ζαμπούνης και η Αγγελική Κοτταρίδη, που ανέδειξαν άγνωστες πτυχές της ιστορικής ανακάλυψης των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας από τον Μανόλη Ανδρόνικο.

Ο ρόλος του Κωνσταντίνου Ζαμπούνη

Ο Χρήστος Ζαμπούνης, συγγραφέας και γιος του Κωνσταντίνου Ζαμπούνη, θυμήθηκε με συγκίνηση την περίοδο που ο πατέρας του διετέλεσε δήμαρχος Βέροιας στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Παρά την καταγωγή του από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής και τη συμμετοχή του στο ΚΚΕ, ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης κατόρθωσε να εκλεγεί (ο μοναδικός κομμουνιστής μέχρι σήμερα) δήμαρχος της πόλης. Ο ίδιος διατήρησε στενές σχέσεις με τον Μανόλη Ανδρόνικο, στηρίζοντας την πολυετή προσπάθεια του αρχαιολόγου να φέρει στο φως τα μνημεία της Βεργίνας.

Ο Χρήστος Ζαμπούνης μοιράστηκε προσωπικές του αναμνήσεις από την εποχή εκείνη, περιγράφοντας σχολικές εκδρομές στον αρχαιολογικό χώρο της Τούμπας, που τότε έκρυβε ακόμη τους βασιλικούς τάφους. Τόνισε επίσης ότι ο πατέρας του, για λόγους ασφαλείας, προτιμούσε τη μεταφορά των ευρημάτων στη Θεσσαλονίκη, κάτι που είχε προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις.

Αποκαλύπτοντας τις πρώτες στιγμές της ανακάλυψης

Η Αγγελική Κοτταρίδη, πρώην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, περιέγραψε συγκινητικά τις πρώτες στιγμές της ανακάλυψης του τάφου του Φιλίππου από τον Μανόλη Ανδρόνικο και την ομάδα του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρώτος συνεργάτης που εισήλθε στον τάφο κατέβηκε κρεμασμένος με σχοινί, σε μια συγκλονιστική στιγμή αρχαιολογικής έρευνας.

Η κ. Κοτταρίδη υπογράμμισε τη σημασία της μεταφοράς των ευρημάτων στη Θεσσαλονίκη για την προστασία τους, αλλά και τη δικαιολογημένη απαίτηση των Βεροιωτών για την επιστροφή τους. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Θάνου Μικρούτσικου και Βαγγέλη Βενιζέλου για την επιστροφή των αρχαιοτήτων, καθώς και στον ρόλο της Λίνας Μενδώνη για την κατασκευή του νέου Μουσείου Αιγών.

Η σύγχρονη πρόκληση της φιλοξενίας επισκεπτών

Ο κ. Ζαμπούνης επεσήμανε ότι η Βέροια και η Βεργίνα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να φιλοξενήσουν τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, καθώς η περιοχή στερείται επαρκούς ξενοδοχειακής υποδομής και σύγχρονων συγκοινωνιακών δικτύων. 

Η Αγγελική Κοτταρίδη συμπλήρωσε ότι μέχρι τον Νοέμβριο, το νέο Μουσείο Αιγών και το Ανάκτορο είχαν προσελκύσει 360.000 επισκέπτες. Ωστόσο, η περιοχή δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτόν τον αριθμό επισκεπτών. Επίσης, τόνισε την ανάγκη εξωραϊσμού της Βεργίνας και απομάκρυνσης των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται έξω από τους Βασιλικούς Τάφους και αλλοιώνουν την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου.

Ένα μήνυμα για το μέλλον

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα ισχυρό μήνυμα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προετοιμασία της περιοχής για το μέλλον. Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι η Βέροια και η Βεργίνα οφείλουν να αγκαλιάσουν την ιστορία τους και να τη συνδυάσουν με σύγχρονες υποδομές, ώστε να διασφαλίσουν μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69