Ισχυρό μήνυμα ενότητας από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Εκατοντάδες πολίτες και εθελοντές σε όλη την Ελλάδα αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πλέγμα» με τίτλο «Χορεύοντας χωρίς Σύνορα», για την ενίσχυση του έργου των Γιατρών χωρίς Σύνορα με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου ταυτόχρονα σε 6 πόλεις της Ελλάδας.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τους πρόσφυγες, Έλληνες και ξένοι ένωσαν τα χέρια και χόρεψαν σε παραδοσιακούς ρυθμούς τραγουδιών της ξενιτιάς και της προσφυγιάς στέλνοντας μηνύματα αλληλεγγύης και αγάπης.
Οι παράλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε 6 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Νάουσα και Σκόπελο) στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» που θα πραγματοποιηθεί 27-29 Αυγούστου στη Σκόπελο.
Στην πλατεία Καπνικαρέας στην Αθήνα, ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» ενθουσίασε τους περαστικούς, οι οποίοι δεν δίστασαν να μπουν στο χορό φτιάχνοντας έναν μεγάλο χορευτικό κύκλο αγάπης.
Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης γέμισε με μουσικές της Θράκης, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να παρακολουθήσουν τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο «Οι Φίλοι της Παράδοσης» που χόρεψε στηρίζοντας τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Πολλοί μάλιστα δε δίστασαν να δοκιμάσουν τα βήματα του χορού.
Το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας χορεύοντας με όλους τους πολίτες που παραβρέθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, ενθουσιάζοντας το κοινό και τους κατοίκους.
Η Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας έγινε το κέντρο αναφοράς για την πόλη με το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας να μεταδίδει το μήνυμα του «Χορεύοντας χωρίς σύνορα», ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για το προσφυγικό ζήτημα μέσα από την ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση.
Τρία χορευτικά συγκροτήματα έσυραν το χορό στην Πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σπηλιωτών Λάρισας «Ο Κίσσαβος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδακίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοιλάδας χόρεψαν χωρίς σύνορα πλημμυρίζοντας την πλατεία με παραδοσιακές μελωδίες.
Στο υπέροχο νησί της Σκοπέλου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Διαμαντή Παλαιολόγου, μικρά παιδιά και μεγάλοι συμμετείχαν στον χορευτικό κύκλο του Χορευτικού Συγκροτήματος που φέρει το όνομά του, υποστηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τους πρόσφυγες.
To «Χορεύοντας χωρίς σύνορα» πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Σκοπέλου, ενώ για την πόλη της Θεσσαλονίκης τελέστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.