BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Αντωνίας Χαρίση «Η εθνικοαπελευθερωτική προσπάθεια του 16ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Βερμίου»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Επίκεντρο το νέο βιβλίο της Αντωνίας Χαρίση με τίτλο "Η εθνικοαπελευθερωτική προσπάθεια του 16ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Βερμίου. Η συμβολή του Κωνσταντίνου Κολλίντζα (Κολοκοτρώνης) και το «Τάγμα Διαρκούς Επίθεσης» (1940-1944).

Η ιστο­ρι­ο­γρα­φία του Β' Πα­γκο­σμίου πό­λε­μου, αν και εμπλου­τί­ζε­ται δι­αρ­κώς σε δι­ε­θνές επί­πε­δο, αγνοεί πολ­λά γε­γο­νό­τα που αφο­ρούν στη γερ­μα­νι­κή Κα­το­χή στην Ελ­λά­δα, κα­τά την οποία οι γερ­μα­νι­κές αρ­χές προ­κά­λε­σαν τον θά­να­το χι­λι­ά­δων αν­θρώ­πων και δι­έ­πρα­ξαν λε­η­λα­σί­ες και κα­τα­στρο­φές σε κρα­τι­κές και ιδι­ω­τι­κές πε­ρι­ου­σί­ες, πα­ρα­βι­ά­ζο­ντας τις βα­σι­κές αρ­χές του δι­ε­θνούς δι­καίου.

Σε όλες τις κα­τε­χό­με­νες από τις δυ­νά­μεις του Άξο­να χώ­ρες, κοι­νό στοι­χείο υπήρ­ξε ο σχη­μα­τι­σμός φι­λο­γερ­μα­νι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων και το φαι­νό­με­νο της συ­νερ­γα­σί­ας με τον κα­τα­κτη­τή. Σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις οι συ­νερ­γά­τες των Γερ­μα­νών επέ­δει­ξαν με­γα­λύ­τε­ρη αγρι­ό­τη­τα από τους ίδι­ους τους Γερ­μα­νούς απέ­να­ντι στον άμα­χο πλη­θυ­σμό και τους κομ­μου­νι­στές αντι­στα­σι­α­κούς.

Η Αντί­στα­ση στην Ελ­λά­δα υπήρ­ξε μα­ζι­κή και ιδι­αί­τε­ρα δρα­στή­ρια, με ση­μα­ντι­κό­τε­ρη αντι­στα­σι­α­κή ορ­γά­νω­ση το ΕΑΜ που δι­έ­θε­τε στη Μα­κε­δο­νία την ΟΜΜ. Στη δύ­να­μή της ανή­κε η Χη Με­ραρ­χία του ΕΛΑΣ και σε αυτήν το 16ο Σύ­νταγ­μα ΕΛΑΣ Βερ­μίου, οι άντρες του οποίου συ­γκρού­στη­καν τό­σο με τους Γερ­μα­νούς όσο και με τους ένο­πλους συ­νερ­γά­τες τους.

Με τη λή­ξη του Β' Πα­γκο­σμίου πο­λέ­μου και την ήτ­τα του Άξο­να, σε αντί­θε­ση με την υπό­λοι­πη Ευρώ­πη, η Αντί­στα­ση στην Ελ­λά­δα δεν δι­α­μόρ­φω­σε τη νέα με­τα­πο­λε­μι­κή εθνι­κή ταυ­τό­τη­τα, εξαι­τί­ας της σφο­δρής εμ­φύ­λι­ας σύ­γκρου­σης που ξε­κί­νη­σε στη δι­άρ­κεια της Κα­το­χής, συ­νε­χί­στη­κε στον Εμ­φύ­λιο και δι­α­τη­ρή­θη­κε ως πο­λι­τι­κό κα­θε­στώς του­λά­χι­στον ως το 1974. Με­γά­λο μέ­ρος της αντι­στα­σι­α­κής δρά­σης της Αρι­στε­ράς, που τε­λού­σε υπό δι­ωγ­μό, πα­ρέ­μει­νε στην αφά­νεια, μέ­χρι που τη δε­κα­ε­τία του 1980 το ΕΑΜ ανα­γνω­ρί­στη­κε ως αντι­στα­σι­α­κή ορ­γά­νω­ση.

Το βι­βλίο φι­λο­δο­ξεί να κά­νει ευρέ­ως γνω­στά γε­γο­νό­τα και πρό­σω­πα που έδρα­σαν στο το­πι­κό και ευρύ­τε­ρο πε­ρι­βάλ­λον της κα­το­χι­κής Μα­κε­δο­νί­ας, συμ­βάλ­λο­ντας στη δι­α­τή­ρη­ση της μνή­μης και στην ανα­σύν­θε­ση, όσο είναι δυ­να­τό, της με­γά­λης εικό­νας της Κα­το­χής και της Αντί­στα­σης στην Μα­κε­δο­νία.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Αντω­νία Χα­ρί­ση γεν­νή­θη­κε στον Τρί­λο­φο Βε­ροί­ας όπου έζη­σε τα παι­δι­κά της χρό­νια. Σπού­δα­σε Παι­δα­γω­γι­κά και ερ­γά­στη­κε από το 1984 έως το 2022 στην Εκ­παί­δευ­ση, αρ­χι­κά ως δα­σκά­λα Γε­νι­κής και Ειδι­κής Αγω­γής και στη συ­νέ­χεια ως δι­ευ­θύ­ντρια σε σχο­λεία της Πρω­το­βάθ­μι­ας και της Δευ­τε­ρο­βάθ­μι­ας Εκ­παί­δευ­σης. Την πε­ρί­ο­δο 2020-2022 ερ­γά­στη­κε ως Συ­ντο­νί­στρια Εκ­παι­δευ­τι­κού Έρ­γου.

Έχει πτυ­χίο Παι­δα­γω­γι­κού Τμή­μα­τος, με­τεκ­παί­δευ­ση στην Ειδι­κή Αγω­γή και MSc στην Ψυ­χο­παι­δα­γω­γι­κή των Παι­δι­ών με Ειδι­κές Ανά­γκες. Είναι δι­δά­κτο­ρας Παι­δα­γω­γι­κής με εξει­δί­κευ­ση στην Ιστο­ρία.

Ερ­γα­σί­ες της έχουν δη­μο­σι­ευ­τεί σε δι­ε­θνή και πα­νελ­λή­νια συ­νέ­δρια, κα­θώς και σε έγκρι­τα επι­στη­μο­νι­κά πε­ρι­ο­δι­κά. Τα ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα αφο­ρούν στην Ειδι­κή Αγω­γή, στην Ιστο­ρία και την Το­πι­κή Ιστο­ρία.

Αρ­θρο­γρα­φεί σε εφη­με­ρί­δες της Ημα­θί­ας και της Αθή­νας και η δρά­ση της στα εκ­παι­δευ­τι­κά, κοι­νω­νι­κά, πο­λι­τι­στι­κά και πο­λι­τι­κά δρώ­με­να της Ημα­θί­ας είναι έντο­νη.

Έχει στο ενερ­γη­τι­κό της τη συγ­γρα­φή δύο βι­βλί­ων:

Η Ρό­ζα Ιμ­βρι­ώ­τη στο Πρό­τυ­πο Ειδι­κό Σχο­λείο Αθη­νών (1937-1940), Επί­κε­ντρο, Θεσ­σα­λο­νί­κη 2013.

Παι­δό­πο­λη «Κα­λή Πα­να­γιά». Εκεί που η Ιστο­ρία συ­νά­ντη­σε τα παι­διά, Εται­ρεία Με­λε­τών Ιστο­ρί­ας Πο­λι­τι­σμού Ν. Ημα­θί­ας, Βέ­ροια 2017.

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69