tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Τάσου Παπαναστασίου παρουσιάστηκε στην Βέροια

Το νέο του μυθιστόρημα παρουσίασε στην Βέροια, ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Τάσος Παπαναστασίου.

Το βιβλίο με τίτλο «Το σπάσιμο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με θέμα την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ένα βιβλίο για την μάστιγα της εποχής, το trafficking, δηλαδή την εμπορία και διακίνηση ανθρώπων.

«Πρόκειται για ένα έγκλημα που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι ένα σιωπηλό έγκλημα που γίνεται δίπλα μας. έχει έναν τεράστιο τζίρο, γιατί τα εμπορεύματα είναι πανάκριβα, οι άνθρωποι που εμπορεύονται. Το βιβλίο προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όσο μπορεί τον κόσμο και τους αναγνώστες ώστε εάν αναγνωρίζουν θύματα να το καταγγέλλουμε ώστε να βοηθήσουν. Το βασικό είναι τι πρέπει να κάνουν εάν υποψιαστούν κάποιο έγκλημα να γίνεται δίπλα τους. Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό με ένα μεγάλο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε το καλοκαίρι, γιατί μία γειτόνισσα τηλεφώνησε στην Α21, μια οργάνωση αντίστοιχη με τον «Έρασμο», και κατήγγειλε ότι πολλές γυναίκες μπαινόβγαιναν στο διπλανό διαμέρισμα, κι απελευθερώθηκαν 50 γυναίκες που ήταν τα εμπορεύματα», είπε για το νέο του βιβλίο, το τρίτο κατά σειρά, ο Τάσος Παπαναστασίου. Τα βιβλία του είναι ως επί τω πλείστων αστυνομικά μυθιστορήματα με τον ίδιο ήρωα και ασχολούνται με κοινωνικά θέματα που αφορούν όλους τους ανθρώπους.

Η βιβλιοπαρουσίαση καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε με θέμα «Έμφυλη βία & trafficking. Συγκοινωνούντα δοχεία μιας διαχρονικής μάστιγας» εντάσσεται στην θεματική εβδομάδα δράσεων που πραγματοποιεί ο  Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», με αφορμή την 25η Νοέμβρη – Διεθνή Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του «Έρασμου», Φωτεινή Κύρτιου στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο έργο, τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει η δομή σε όσες γυναίκες έχουν ανάγκη.

Εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας του «Έρασμου» η ψυχολόγος, Ευμορφία Μήτσιου, αναφέρθηκε στο φαινόμενο του trafficking και στον ρόλο του «Έρασμου»  στην πρόληψη κι αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

«Το trafficking ως κοινωνική μάστιγα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μελετηθεί ανεξάρτητα, αυτόνομα και έξω από την έμφυλη βία και τις μορφές της. Αντίθετα πρέπει να θεωρηθεί ως γέννημα – θρέμμα των ενστίκτων της βίας που εξαρχής γεννά τα πιο ενδόμυχα ή εξόφθαλμα κίνητρα ενός δυνάμει κακοποιητή… Η κακοποιητική συνθήκη που διαμορφώνει ένα πρώτο νοσηρό περιβάλλον επώασης για την εκδήλωση της βίας, εμπλέκει συνήθως πολυπαραγοντικές παραμέτρους κοινωνικό-οικονομικών χαρακτηριστικών των προφίλ του θύτη, του θύματος ή των θυμάτων του αλλά και του κοινωνικού ιστού, εντός του οποίου εκτυλίσσονται όλα αυτά. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη συνάφεια παίζουν πάντα και τα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά στον παγκόσμιο χάρτη του υποκόσμου, με τα δαιδαλώδη κυκλώματα που λειτουργούν ως δίκτυο διακίνησης, εν είδει ιστού της αράχνης. Απροστάτευτα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων έχουν προϋπάρξει, από μικρές συνήθως ηλικίες, τα ίδια, θύματα στα πιο οικεία περιβάλλοντα τους, όπως του οικογενειακού ή του εργασιακού και ειδικά σε κοινωνίες όπου κυριαρχεί οικονομική εξαθλίωση, εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων, πολεμικές συγκυρίες, προσφυγικές ροές κοκ…. Η δύναμη της Τέχνης του Λόγου, που λέγεται και είναι η Λογοτεχνία, με ένα τόσο δυνατό και θεματικά στοχευμένο έργο, όπως το Αστυνομικό Μυθιστόρημα του Τάσου Παπαναστασίου, μπορεί και πρέπει να καταστεί «όπλο» άμυνας αλλά και επίθεσης όσων θα πάρουν το βιβλίο στα χέρια τους απέναντι στα φαινόμενα της βίας και της εμπορίας ανθρώπων. Μέσα από «Το Σπάσιμο» είδαμε τα κομμάτια γυναικών που υπέστησαν τη φρίκη και τον τρόμο της βίας και της εκμετάλλευσης. Κομμάτια ενός σπασμένου καθρέφτη, που καθρεφτίζει την ίδια την κοινωνία μας,  αλλά και που κάθε αιχμηρό κομμάτι του στρέφεται απειλητικά στο σήμερα και το αύριο όλων μας... Κοινή διαπίστωση όλων, όσοι έχουμε εμπλακεί κατά καιρούς στη διαχείριση σχετικών περιστατικών είναι ότι  «μητέρα», «αδελφή» και «κόρη» του trafficking είναι η βία, η οποία γεννά το φαινόμενο, το συντηρεί και το αναπαράγει!…», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, μίλησε για το trafficking που είναι συναφές με το επάγγελμά του. «Έχουμε περιπτώσεις της εμπορίας ανθρώπων στο κομμάτι των μεταναστευτικών ροών και είναι ένα αντικείμενο που διαχρονικά το πολεμάει η υπηρεσία. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η ερμηνεία αυτού του αντικειμένου γιατί τα θύματα δύσκολα θα μιλήσουν, οπότε θα πρέπει με τρόπο να εντοπίσουν και να εκμαιεύσουν αυτό που συμβαίνει, άρα έχει έναν βαθμό δυσκολίας που δεν έχουν τα άλλα εγκλήματα. Είναι μία διαχρονική προσπάθεια που κάνει η Ελληνική Αστυνομία…». Τόνισε ότι μέσω της παιδείας, της ενημέρωσης, των δράσεων αλλά και της δικαιοσύνης μπορεί να εξαλειφτεί το φαινόμενο της βίας και της εμπορίας ανθρώπων. Επίσης αναφέρθηκε στον ρόλο της Συνοριακής Φύλαξης τόσο στο πλαίσιο του νομού μας (λειτουργεί μονάδα στους Γεωργιανούς από το 2000) όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο. «Οι συνοριοφύλακες ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωποι με το trafficking και τα κυκλώματα που φέρνουν γυναίκες από το ανατολικό block τις οποίες και στοιβάζουν σε ένα δωμάτιο… Οι γυναίκες αυτές είναι δύσκολο να απαγκιστρωθούν, δεν καταγγέλλουν εύκολα τους βασανιστές τους, καθώς αυτοί δεν τους έχουν αφήσει περιθώρια διαφυγής… Τα έσοδα από την εμπορία ανθρώπων είναι πολλά ενώ οι καταγγελίες ελάχιστες. Η επαφή με τον «Έρασμο» έγινε για να καλυφθούν τα κενά που αφήνει η πολιτεία…», είπε μεταξύ άλλων.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο συγγραφέας του βιβλίου Τάσος Παπαναστασίου, ο οποίος μίλησε για την θέση της γυναίκας στην κοινωνία (δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες), για το φαινόμενο του trafficking (το νήμα που ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου, από το Τσέρνομπιλ, ην Οδησσό, την Κωνσταντινούπολη και την Θεσσαλονίκη, είναι αληθινό), για τα θύματα και τους διακινητές κ.α. «Το βιβλίο είναι πολύ σκληρό, δεν πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό… Το σπάσιμο, ο τίτλος του βιβλίου, είναι μία διαδικασία που χρησιμοποιούν οι traffickers στα θύματά τους (ξυλοδαρμός χωρίς εμφανή σημάδια)». Έμπνευση για την συγγραφή αντλεί από την καθημερινή ειδησεογραφία, τον χώρο εργασίας του, το σχολείο, αλλά και βιωματικά στοιχεία. Το πρώτο βιβλίο αναφέρεται στην ομοφιλοφιλία, το δεύτερο στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων, το τρίτο στο trafficking και το επόμενο που ετοιμάζεται στην οπαδική βία. Για την συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου πολύτιμη βοήθεια άντλησε από συζητήσεις με αστυνομικούς, δικηγόρους, την δομή Α21 και από ντοκιμαντέρ.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Την διοργάνωση της παρουσίασης είχε ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ», το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το συντονισμό των ομιλιών είχε ο υπεύθυνος ενημέρωσης του «Έρασμου», Κωστής Χαλάτσης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Αστυνόμος Απτόσογλου μετρά τις συνέπειες από μια υπόθεση που τον παρέσυρε πολύ πιο μακριά από τα όρια του καθήκοντος. Η υπηρεσιακή συνήθεια που υπόσχεται η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την ομίχλη στις οικείες διαδρομές της γενέθλιας πόλης, μοιάζουν με τις ιδανικές συνθήκες για να διαχειριστεί τις εσωτερικές αντιφάσεις που τον βασανίζουν. Μια καταγγελία ρουτίνας, όμως, για οικογενειακή βία, θα εξελιχθεί στη νέα δίνη που απειλεί να τον καταπιεί. Στο χείλος της περιστρέφονται βασανισμένα σώματα, αδίστακτα επιφανή και αφανή πρόσωπα που τα πουλάνε, τα αγοράζουν και τα νοικιάζουν, μαριονέτες και πρωταγωνιστές του οργανωμένου εγκλήματος, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, του νόμου. Ο Αστυνόμος Απτόσογλου ξετυλίγει το νήμα που συνδέει τις θανατηφόρες φλόγες του Τσέρνομπιλ με σκοτεινά σπίτια στον λαβύρινθο της Κωνσταντινούπολης και με εγκαταλειμμένα βαγόνια πίσω από τον Σταθμό της Θεσσαλονίκης, δυσκολεύεται να διακρίνει σωστά εχθρούς από συμμάχους και, ραγισμένος ο ίδιος, επιχειρεί να τα βάλει με ένα κύκλωμα που ξέρει καλά να σπάζει τις ανθρώπινες ψυχές για πάντα.

Τα απογεύματα του φθινοπώρου στην Άνω Πόλη είναι σύντομα. Δυο στάλες ώχρας, λίγο ροζ, ίσως και λίγο κόκκινο, μια δυο δόσεις μοβ και μετά σκοτάδι. Φωνές από τη γειτονιά, μια μητέρα καλεί τα παιδιά της να επιστρέψουν γιατί σκοτεινιάζει, δυο άντρες μιλούν στα κινητά τους, ένας βήχει στην ανηφόρα και αναθεματίζει το τσιγάρο, κάποιος τρέχει για να κρατηθεί σε φόρμα, κάθε σημείο των δρόμων είναι γεμάτο παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Αυτό ήταν. Σκοτείνιασε. Ησυχία. Κανείς δεν κινείται στους δρόμους. Δεν είναι εύκολος τόπος για νυχτερινούς περιπάτους.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τάσος Παπαναστασίου γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Είναι δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ύστερα από τριάντα χρόνια στις τάξεις δημοτικών σχολείων, είναι από το 2018 διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο του Ομίλου Σχολείων Βιωματικής Μάθησης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (Θεσσαλονίκη).

Το πρώτο μυθιστόρημά του, με τίτλο 14 Ημέρες (και με ήρωα τον Αστυνόμο Απτόσογλου), κυκλοφόρησε το 2017 (εκδόσεις Επίκεντρο).

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69