tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η νέα ποιητική συλλογή της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου παρουσιάστηκε στην Στέγη (φωτογραφίες, βίντεο)

Η νέα ποιητική συλλογή της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου με τίτλο «Ο θυρωρός των ημερών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, παρουσιάστηκε στην Βέροια.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το Φουαγιέ της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών γέμισε με φίλους, συναδέλφους και λάτρεις της ποίησης για να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση λόγου και μουσικής.

Την βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσε η Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Ημαθίας και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο.

Την εκδήλωση προλόγισε η Βιβλιοθηκονόμος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Βούλα Κοτσάλου, η οποία αφού κάλεσε τους παρευρισκόμενους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, παρουσίασε το βιογραφικό και συγγραφικό έργο της ποιήτριας.

Ο φιλόλογος Παντελής Τσαλουχίδης έχοντας τριβή με το έργο της Ευτυχίας – Αλεξάνδρας Λουκίδου επιχείρησε, πέρα από την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής, να μοιραστεί τα συμπεράσματά του για την ποίηση και την ποιητική της. «Ο τίτλος της ποιητικής συλλογής συσχετίζεται με τον θάνατο, που δεν είναι το μοναδικό θέμα της συλλογής. Ο θάνατος ως θυρωρός των ανθρώπινων ημερών δείχνει να οριοθετεί αποφασιστικά τα ανθρώπινα λόγια, έργα και συναισθήματα λειτουργώντας είτε ως όριο σε αυτά είτε ως άγρυπνος φρουρός όσο τα προηγούμενα εκτυλίσσονται στον ανθρώπινο βίο είτε τέλος ως πικρό σχόλιο πάνω τους... Η συλλογή αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, 23 ποιήματα, η θεματολογία κινείται σταθερά πάνω στη φθορά και τον θάνατο. Είναι μία ποίηση βαθιά υπαρξιακή με στοιχεία θεατρικότητας. Στο δεύτερο μέρος, δέκα -συν ένα πεζό ποίημα- ποιήματα με τους χαρακτηριστικούς τους τίτλους είτε θέτουν ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει το ποίημα εν ίδει συνέντευξης, είτε κωδικοποιούν το περιεχόμενο μιας ποιητικής συνέντευξης». Τέλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ποιητικού λόγου της κ. Λουκίδου.

Η φιλόλογος Δρ. Παιδαγωγικής Παν/μίου Δ. Μακεδονίας, Δέσποινα Γκαρανάτσιου, αναφέρθηκε στην ποιητική συλλογή και όσα χαρακτηρίζουν το κάθε ποιήμα, ενώ παράλληλα η ποιήτρια ανέγνωσε ποιήματα της. «Στον «Θυρωρό των ημερών» περιλαμβάνονται σαράντα ποιήματα, τα 29 περιέχονται στο πρώτο μέρος της συλλογής, ενώ στο δεύτερο μέρος έντεκα ποιήματα ποιητικής… Ο Θυρωρός αναφέρεται στην αδιαπραγμάτευτη για τον άνθρωπο εξουσία του θανάτου και τονίζει εμφατικά τα όρια της ανθρώπινης περατότητας. Ο αποφθεγματικός, μεστός και γλυκός λόγος, η θεατρικότητα, η υποβλητική ατμόσφαιρα που δημιουργείται με την αλληλοδιαδοχή έντονων εικόνων συνθέτουν την ποιητική γραφή της κ. Λουκίδου…».

Έπειτα ο συγγραφέας- μουσικός Κώστας Κουτρουμπάκης, είπε ότι «πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο, πολυδιάστατο και πολυπρισματικό βιβλίο, ανοιχτό σε προσεγγίσεις κι ερμηνείες. Το βιβλίο αποτελεί την ένατη κατά σειρά ποιητική συλλογή της κ. Λουκίδου... Ο τίτλος του βιβλίου λειτουργεί στον άξονα αίνιγμα – λύση και ταυτίζεται με την συλλογή... Η ποιήτρια στήνει το ποιητικό της οικοδόμημα με τα δομικά στοιχεία των αντιθέσεων, φως + σκοτάδι, ζωή + θάνατος, θνητότητα + αθανασία κ.α. Η κινηματογραφικότητα και η θεατρικότητα διατρέχουν όλο το σώμα της συλλογής. Αναπόσπαστα κι ένας καταιγισμός εικόνων…».

Η ποιήτρια συνέχισε να διαβάζει ποιήματά της, ενώ μουσικά πλαισίωσε ο Κώστας Κουτρουμπάκης με την κιθάρα του.

View this gallery on Flickr

Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές:

Λυπημένες μαργαρίτες, εκδ. Εγνατία, 1986
Το τρίπτυχο του φέγγους, 1993
Εν τη ρύμη του νόστου, εκδ. Αρμός, 1999
Ν’ ανθίζουμε ως το τίποτα, εκδ. Καστανιώτη, 2004
Όροφος μείον ένα, εκδ. Καστανιώτη, 2008, β΄ έκδ. 2009
Το επιδόρπιο, εκδ. Κέδρος, 2012, γ΄ έκδ. 2013. Yποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο.
Αφόρετα θαύματα, εκδ. Κέδρος, 2017
Ο θυρωρός των ημερών, εκδ. Κέδρος, 2022

Έχει επίσης εκδώσει τα μελετήματα:

1. «Εν αναμονή» (Συμμετοχή στον συλλογικό τόμο Ακροατής οριζόντων - Προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη), εκδ. Γαβριηλίδης, 2004
2. Συρραπτική του προσώπου – Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη, εκδ. Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, 2012
3. Πέραν της γραφής - Δοκίμια για την ποίηση, εκδ. Κέδρος, 2015
4. Στους πίσω κήπους μίας λέξης - Δοκίμια κριτικής, εκδ. Ρώμη, 2020

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά, ρουμανικά και περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, όπου διετέλεσε Γενική Γραμματέας, και του Κύκλου Ποιητών.

Ο θυρωρός των ημερών, εκδ. Κέδρος, 2022

Η Μ Ε Ρ Α Π Ρ Ω Τ Η
Ώσπου απ’ τα μετόπισθεν των ασυνόδευτων νεκρών
– σαν αχνοχάραμα γραφής που αργοσαλεύει στα κτερίσματα –
κύκλοι ομόκεντροι σχημάτισαν αργά
μια προσομοίωση χώματος
όπως αλεύρι ολικής για την υγεία των ψυχών.
[Χρωστούσαμε μία χουφτίτσα απ’ την επάνω γη
που δεν τη ρίξαμε ποτέ στο κατευόδιό τους.]

Η Μ Ε Ρ Α Δ Ε Υ Τ Ε Ρ Η
Βαρύθυμα η αλεπού διέσχισε τη γυάλινη οθόνη της
γυρεύοντας τα βήματα των γνώριμων φωνών
που θα την έβγαζαν απ’ την κρυψώνα.
Μια ηλιαχτίδα η εξημέρωση και τρεμοπαίζει άφοβα
πάνω από διατάγματα και κοφτερά ψαλίδια.
Αφήνει δώρα φτερωτά κι αγγίγματα
περιστεριού και κιτροσουσουράδας, είπε
κι ευθύς σαν ντόμινο κατέρρευσαν ξοπίσω της
τα megapixel της αφής
στοιβάζοντας σε άμορφη μάζα άτακτη
την άυλη παρέλαση των «φίλων».
Θρύψαλα το γλυκό του κουταλιού
μαζί με το βαζάκι του
μες στα σιρόπια της αιμορραγεί η γλώσσα.
Κι όμως δεν θραύεται το πρόσωπο.

Η Μ Ε Ρ Α Τ Ρ Ι Τ Η
Τα μεγάφωνα έξω ειδοποιούν:
Να επιταχθούν οι ζέφυροι
να μοιραστούν ισομερώς
σε κλινικές και σε νοσοκομεία.
Ήσυχη διαβαίνει τώρα η αλεπού
στις λεωφόρους των πόλεων.
Βρέφη και νεοσσοί αναπνοών τη συνοδεύουν
στη θριαμβευτική της είσοδο
στη μόνη αδιαπραγμάτευτη περιοχή της υφηλίου
την άδεια αγκαλιά

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69