tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

"Οι μπρούτζινοι κύβοι" της Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου παρουσιάστηκαν στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το νέο βιβλίο της Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου με τίτλο «Οι μπρούτζινοι κύβοι» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι Εκδόσεις Ελκυστής.

Για το βιβλίο μίλησε η Φιλόλογος Ολυμπία Μπέτσα, ο Καθηγητής Θεολογίας Νίκος Λιλιόπουλος και ο Φιλόλογος Νίκος Μόσχου.

Η Ολυμπία Μπέτσα αναφέρθηκε στο πως έγινε η σύνδεση με τη συγγραφέα Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου, καθώς η ίδια έχει ασχοληθεί με την ιστορία και το θέμα που καταπιάνεται η συγγραφέας στο βιβλίο της «Οι Μπρούτζινοι Κύβοι». «Η νουβέλα είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Σκιαγραφεί την πιο σκοτεινή περίοδο της ιστορίας που αφορά και τη δική μας πόλη, το πιο φρικιαστικό έγκλημα του 20ου αιώνα το Ολοκαύτωμα των Εβραίων μέσα από τα ευγενή συναισθήματα που προκύπτουν από τη φιλία δύο αγοριών. Με έναν λόγο εναργή, ευχάριστο, άμεσο και καθαρό όπου μέσα από τα μάτια των παιδιών, τα μάτια της συγγραφέως, περιδιαβαίνουμε σε τοπόσημα της πόλης όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα της άνοιξης του 1943», είπε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υπόθεση του βιβλίου, την ιστορία του Εβραιόπουλου και του Χριστιανού και στο πως συνδέεται η ίδια με την ιστορία των Εβραίων, όπου μέσα από αναμνήσεις κι εμπειρίες εξιστόρησε τα τρομερά γεγονότα εκείνης της εποχής που έλαβαν χώρα και στην πόλης μας. «Το δίδαγμα είναι ότι η ταυτότητα της πόλης συντίθεται από τις ετερότητες που υπήρξαν σε αυτήν», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο Νίκος Μόσχου αναφέρθηκε στη σχέση που συνδέει τον ίδιο και την οικογένεια του με τη συγγραφέα, καθώς ήταν παιδαγωγός των παιδιών του κι έχουν διαβάσει τα παιδικά βιβλία της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του βιβλίου. «Η γραφή της συγγραφέως γεννά πολλά ερεθίσματα… Μιλά για την ιστορία ανθρώπων που βρίσκονται στις παρυφές της ιστορίας της πόλης. Η αφήγηση αναπλάθει την ιστορία και τροφοδοτεί την ψυχή με πολλά συναισθήματα και το μυαλό με εικόνες. Αυτές οι εικόνες είναι οικείες, γιατί αναπαριστούν την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, ανασυνθέτουν το παρελθόν της Βέροιας και των κατοίκων της… Το έργο της Χρυσάνθης είναι διαχρονικό... Η γλώσσα είναι πλούσια, καθώς απαρτίζεται από πολλές λέξεις εβραϊκές και ισπανικές, όπως και από το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής μας, που προσδίδουν αληθοφάνεια στο έργο της», είπε μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υπόθεση και στα πρόσωπα του βιβλίου λέγοντας ότι ταυτίστηκε με κάποια από αυτά.

Έπειτα ο Νίκος Λιλιόπουλος μίλησε για το νέο βιβλίο της συγγραφέως, το έβδομο κατά σειρά. «Πρόκειται για ένα έργο που επιτελείται στο μέρος μας κι αυτό είναι η ανάσυρση της μνήμης. Σε αυτά τα καλντερίμια μέχρι το πρόσφατο παρελθόν πατούσαν άνθρωποι που επέλεξαν ή βρέθηκαν στην πόλη για να ζήσουν, να αγαπήσουν, να κάνουν οικογένεια να βιοπορέψουν και να κλείσουν τα μάτια τους. Άνθρωποι διαφορετικής προέλευσης και με διαφορετικά φρονήματα… Για τους χαμένους Εβραίους κατοίκους οι καιροί άλλαξαν και σταμάτησε η αποσιώπηση της ιστορικής παρουσίας τους, μέσα από το έργο του Γιώργου Λιόλιου και της ΕΜΙΠΗ που κατέγραψαν την ιστορία των Εβραίων της πόλης… Μέσα από διάφορες δράσεις παρουσιάστηκαν κομμάτια της συλλογικής μας μνήμης. Η τοποθέτηση των μπρούτζινων κύβων μπροστά από το Δημαρχείο Βέροιας, ιδέα ενός Γερμανού καλλιτέχνη, αποτελεί εκδήλωση τιμής, αγάπης και μνήμης…», είπε μεταξύ άλλων.

Στο τέλος η συγγραφέας αναφέρθηκε στις πηγές που άντλησε πληροφορίες για την εποχή που αναφέρεται το βιβλίο της. Αφορμή για την συγγραφή του στάθηκαν οι έξι μπρούτζινοι κύβοι που είναι τοποθετημένοι σε κεντρικό σημείο της πόλης κι αναρωτήθηκε ποιες ανθρώπινες ιστορίες κρύβουν αυτοί. Μοιράστηκε τις σκέψεις της για την γέννηση της νουβέλας κι έκλεισε την ομιλία της με την απαγγελία ενός ποιήματος. Συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Λίγα λόγια για τη νουβέλα

Αυτή είναι η ιστορία του Ασσέρ Δανιέλ, ενός απ’τα εβραιόπουλα που τα ονόματά τους χαράχτηκαν στους λίθους της μνήμης, τους έξι μπρούτζινους κύβους που τοποθετήθηκαν μπροστά στο παλιό σχολείο της Βέροιας. Ή, ίσως πάλι να είναι η ιστορία ενός άλλου Ασσέρ, κάποιου Γιοζέφ ή ενός Δαβίκου, ή κι όλων εκείνων των παιδιών που ταξίδεψαν με κάποιο από τα τρένα του θανάτου. Τι χρησιμεύουν άλλωστε τα ονόματα, εκτός από το να κρατούνε ζωντανή τη μνήμη;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου γεννήθηκε στη Βέροια Ημαθίας, όπου και κατοικεί ως σήμερα με την οικογένειά της. Εργάζεται ως παιδαγωγός προσχολικής αγωγής σε δημοτικό παιδικό σταθμό του Δ. Βέροιας και γράφει βιβλία για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής. Έργα της για παιδιά αλλά και για ενήλικες έχουν διακριθεί και βραβευθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69