tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το βιβλίο του Γεώργιου Παρχαρίδη για την 50ετή προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το βιβλίο του Δρ. Γεώργιου Ε. Παρχαρίδη «Όλη μου η ζωή - 50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού Ελληνισμού» παρουσιάστηκε την Κυριακή στην Βέροια.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο μισού αιώνα προσφοράς στον Ποντιακό Ελληνισμό από μία εμβληματική προσωπικότητα της Ιατρικής Επιστήμης και του Ποντιακού Ελληνισμού, τον Γιώργο Παρχαρίδη, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και την διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Πολιτιστικών & Ποντιακών Σωματείων Νομού Ημαθίας και ο εκδοτικός οίκος University Studio Press.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νάουσας – μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Δώρα Μπαλτατζίδου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» – μέλος της Παμποντιακής  Ομοσπονδίας Ελλάδος - μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αντώνης Καγκελίδης, ο Δήμαρχος της Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Πρόδρομος Ισαακίδης.

Εκλεκτοί ομιλητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας μίλησαν για το βιβλίο και τον χαρισματικό άνθρωπο και επιστήμονα.

Ο Δημοσιογράφος - Εκπαιδευτικός Γιώργος Κιούσης συντόνισε τις ομιλίες. Για το βιβλίο είπε ότι είναι πολύτιμο κι ανεκτίμητο από πολλές πλευρές. Γιατί παρουσιάζει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου που την ζωή του, το βίωμά του το έκανε χρέος για να το μεταφέρει στις επόμενες γενιές. Πήρε ένα μεγάλο εθνικό θέμα που για πολλούς ήταν δύσκολο με πολλές παγίδες, κι αυτός με το ανάστημα του το επιστημονικό και το πνευματικό κατάφερε να το προχωρήσει πιο πέρα, όπως το προσφυγικό, το θέμα της Παναγίας Σουμελά κ.α.

Σε αυτό το σημείο ο γιος του κ. Παρχαρίδη, Στάθης Παρχαρίδης έκανε μία μικρή παρέμβαση κι αναφέρθηκε στην μητέρα του την αείμνηστη Φούλα από τη Νέα Νικομήδεια, που στήριξε την οικογένειά της ώστε να δουλέψει απερίσκεπτα ο σύζυγός της, Γιώργος Παρχαρίδης.

Ο Βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης μιλώντας για το βιβλίο είπε ότι έχει συμπυκνωμένες γνώσεις και πληροφορίες πενήντα ετών. Ο μελλοντικός ερευνητής – ιστορικός θα βρει πολύτιμα στοιχεία μέσα στα οποία φαίνεται η εξέλιξη της κοινωνίας και φυσικά όλη η των ποντιακών δρωμένων, ήθη κι έθιμα, όργανα διοίκησης και όργανα μουσικά, διαδικασίες και πρόσωπα. Στην πλειοψηφία υπάρχει μια αντικειμενική παράθεση όλων αυτών των στοιχείων. Υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό που είναι προσωπικά διηγήματα του συγγραφέα διανθιζόμενα συναισθηματικά, αλλά κι από εκεί μπορεί να δει τη νοοτροπία, τα ήθη κι έθιμα όπως τα παρουσιάζει ο συγγραφέας. Διαβάζοντάς το ένιωσε συγκίνηση, θλίψη και νοσταλγία.

Αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του Γιώργου Παρχαρίδη, χαρακτηρίζοντας πρωτίστως ‘Άνθρωπο’ γιατί πάντα βοηθούσε και βοηθάει οικονομικά τους αναξιοπαθούντες. Ο Γιώργος Παρχαρίδης έκανε ειρηνική επανάσταση στον ρου των γεγονότων με την δράση του στα θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Τον διέκριναν τρία στοιχεία: επέφερε τη σύγκλιση στις τελικές αποφάσεις, άφησε τεράστιο έργο, δημιούργησε θεσμούς και ήταν κοντά σε όλους τους συλλόγους και τις εκδηλώσεις τους.

 Ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης Ομότ. καθηγητής ΑΠΘ μίλησε για τα κοινά φοιτητικά χρόνια και τις ανησυχίες του με τον Γ. Παρχαρίδη, οποίος του παρείχε στήριξη και τον θεωρεί αδερφό του. Το κοινό τους πάθος για τον Ποντιακό Πολιτισμό και η κοινή τους καταγωγή σφυρηλάτησαν μια φιλία που τους ενώνει πολλά χρόνια. Για το βιβλίο είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο ζωής. Μέσα από τις 400 σελίδες του ξετυλίγεται μια πορεία από τα μαθητικά χρόνια του συγγραφέα, στα φοιτητικά και την δράση του στα ποντιακά ζητήματα. Είναι γραμμένο σε άψογα ελληνικά, διαβάζεται ευχάριστα και λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντου του ποντιακού χώρου και θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μεταπτυχιακές εργασίες. Αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Γ. Παρχαρίδη. Για τον άνθρωπο, επιστήμονα, αγωνιστή, Πόντιο. Αναφέρθηκε στην διαπροσωπική τους σχέση και είπε ότι τον θεωρεί πνευματικού πατέρα, μέντρά του. Επίσης έθιξε ένα καίριο θέμα που αφορά την Παναγία Σουμελά, και τόνισε ότι δεν θα σταματήσουν τους αγώνες μέχρι να πάει στην Εκκλησία.

Ο πρώην Γ. Γραμματέας ΠΟΕ Κωνσταντίνος Γαβρίδης είπε ότι αποτελεί ένα βιογραφικό έργο. Ο συγγραφέας έχει συνδέσει όλη την ενήλικη ζωή του αναπόσπαστα με τον οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό. Κινητήριος δύναμη οι κληρονομημένες καταβολές του αλλά κι αυτές που έχει διαμορφώσει ο ίδιος, από προσωπικές δυσάρεστε εμπειρίες και ερεθίσματα. Η γραφή του βιβλίου απλή, λιτή, κατανοητή. Τίποτα το υπερβολικό. Ο αναγνώστης νιώθει ότι συνομιλεί με τον προσηνή - αυθεντικό συγγραφέα. Το όραμα του Γ. Παρχαρίδη η κοινωνική καταξίωση, η αναβάθμιση και ο οργανωτικός εκσυγχρονισμός  του ποντιακού κινήματος. Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας κλείνει με την προσωπική του σφραγίδα το χρονικό της διαδρομής της γενιάς του. Της δεύτερης γενιάς ποντίων στον Ελλαδικό χώρο. Η κοινή καταγωγή και τα κοινά οράματα δημιούργησαν στενούς δεσμούς φιλίας με τον συγγραφέα.

Ο Δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης  είπε ότι ο Γ. Παρχαρίδης δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε. Αναφέρθηκε στο θέμα του βιβλίου και είπε ότι σε αυτό είναι ορατές οι διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου. Το βιβλίο είναι μία κατάθεση ψυχής για τα 50 χρόνια που αφιέρωσε στον Ποντιακό Ελληνισμό. Αξίζει να το διαβάσετε!

Τέλος τον λόγο πήρε ο Δρ. Γεώργιος Παρχαρίδης, Επίτιμος Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Για το βιβλίο είπε ότι ένιωσε χαρά, συγκίνηση, ικανοποίηση που συμπύκνωσε γεγονότα πενήντα ετών σε 405 σελίδες. Είναι η βιογραφία του και αναδεικνύονται τα γεγονότα και η ανιδιοτέλεια των συνεργατών του. Είναι ένα βιβλίο που λέει την αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση. Για να προοδεύσει το Ποντιακό ζήτημα χρειάζεται υπερκομματισμός. Το βιβλίο εύχεται να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χορό Σέρρα από τον Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας και το αγαπημένο τραγούδι της συζύγου του Γ. Παρχαρίδη. Χοροδιδάσκαλος Βαγγέλης Λάχανης, Πρόεδρος Μιχάλης Γιεμενετζίδης.

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Γιάννης Χωραφαΐδης - λύρα, Κυριάκος Ξυνόπουλος - νταούλι, Βασίλης Ξανθόπουλος - λύρα

Η Συντονιστική Επιτροπή των Πολιτιστικών & Ποντιακών Σωματείων Νομού Ημαθίας αποτελείται από τους: Αντώνη Καγκελίδη, Δώρα Μπαλτατζίδου, Μιχάλη Γιεμενετζίδη, Νίκο Τομπουλίδη, Χρήστος Ταχματζίδης

Στο τέλος παρατέθηκε μπουφές με ποντιακά εδέσματα.

Περιγραφή βιβλίου: Ο Γιώργος Παρχαρίδης αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο του ποντιακού ελληνισμού. Με την προσωπική του ματιά μας αφηγείται όλα όσα έζησε στη διάρκεια της πορείας του. Από τα καπνοχώραφα του Πρωτοχωρίου και την Κοζάνη, έφτασε στα ύψιστα αξιώματα της ιατρικής και της καρδιολογίας, και υπηρέτησε τα κοινά των Ποντίων για πέντε δεκαετίες από όλες τις θέσεις ευθύνης που βρέθηκε. «Αδιαμφισβήτητα, όλη η ζωή του Γιώργου Παρχαρίδη είναι ο Πόντος. Τα έργα του αποπνέουν την αύρα της αλησμόνητης πατρίδας. Φοιτητής, γιατρός, πανεπιστημιακός, οικογενειάρχης, σε όλες τις ιδιότητες κυριαρχεί η ποντιακή ταυτότητα... Ευτύχησε με την αθόρυβη και διακριτική παρουσία, με την αμέριστη συμπαράσταση της κυρά Φούλας να δώσει την ψυχή του στο όραμά του, να διεθνοποιήσει στα πέρατα της οικουμένης τα ιερά και όσια της γενέθλιας γης». (Γιώργος Κιούσης, από τον πρόλογο του βιβλίου). «Ανήκει στη γενιά των παιδιών που ξεκίνησαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από τα χωριά, έζησε την πείνα, τη δυστυχία, την αδικία και πείσμωσε να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση με οδηγό τη μόρφωση. Οι διακρίσεις που έζησε τόσο αυτός όσο και όλη η γενιά του ως απόγονοι προσφύγων δεν ήταν λίγες. Ατσάλωσαν όμως τη θέλησή τους. Απέδειξαν πως τα παιδιά των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, παρ’ όλες τις δυσκολίες, μπορούν να καταφέρουν και να κρατήσουν υπερήφανα την ελληνική σημαία ως πρωτεύσαντες». (Φόρης Πεταλίδης, από τον πρόλογο του βιβλίου). • Ο Γιώργος Παρχαρίδης είναι ομότιμος καθηγητής ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69