BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

«Το σχέδιο του Μώβ» της Ελένης Καραγιάννη παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το βιβλίο της συμπολίτισσάς μας Ελένης Καραγιάννη με τίτλο «Το σχέδιο του Μώβ» παρουσιάστηκε την Τρίτη παρουσία συναδέλφων της, εκπαιδευτικών και βιβλιόφιλιων.

Ακόμη μία βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσε με επιτυχία το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ αυτή τη φορά με τις εκδόσεις ΑΤΕΧΝΩΣ στον πολυχώρο Sala Ελιάς.

Το σχέδιο του Μωβ είναι μία ιστορία μικρής φόρμας για παιδιά που θίγει το ζήτημα της διαφορετικότητας και εστιάζει στην επίδραση που ασκούν στον ψυχισμό του παιδιού επικριτικά σχόλια για την εξωτερική του εμφάνιση. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την αξία της φιλίας, της συνεργασίας, της αποδοχής του εαυτού μας και του άλλου, την έννοια της συγγνώμης και της επανόρθωσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αφήγηση αποσπάσματος του βιβλίου από τον φιλόλογο – ποιητή - ηθοποιό Λευτέρη Κορυφίδη.

Ο εκδότης – δημοσιογράφος – συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας συντόνισε την εκδήλωση. Στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι του αρέσουν τα παραμύθια γιατί κάνουν καλό σε μικρούς και μεγάλους και συνέχισε μιλώντας για την σχέση του με το «παραμύθι». Στο τέλος της παρουσίασης πρόσθεσε ότι καλό θα είναι αυτό το βιβλίο να μπει σε όλα τα σχολεία καθώς είναι διδακτικό για τα παιδιά.

Ο φιλόλογος - ακαδημαϊκός υπότροφος του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Ταχματζίδης αναφέρθηκε στην ψυχοπαιδαγωγική διάσταση του βιβλίου. Το βιβλίο είναι η αφορμή να για περάσουν οι γονείς ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Αναφέρθηκε στην υπόθεση του βιβλίου λέγοντας «είναι μια αλληγορία για την αποδοχή της ετερότητας, είναι μια αλληγορία για την μοναδικότητα του καθενός… Χρειαζόμαστε τέτοιες ιστορίες, φτιάχνουν το ψυχισμό μας, τον δομεί… Το βιβλίο της Ελένης Καραγιάννη ενεργοποιεί την φαντασία για να γίνει η ζωή μας όμορφη. Είναι το κλειδί για να οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς ανισότητες…».

Έπειτα τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Ευγενία Καβαλλάρη η οποία έκανε φιλολογική ανάλυση του βιβλίου. Αναφέρθηκε στην συγγραφέα και το συγγραφικό της έργο λέγοντας ότι «Το σχέδιο του Μώβ» είναι η πρώτη της συγγραφική εμφάνιση στο εκδοτικό γίγνεσθαι… Η ιστορία του βιβλίου είναι τρυφερή που ξεφεύγει από τα κλισέ… Αναβιώνει πρόσφατα βιώματα παιδιών από τον εγκλεισμό τους την περίοδο της καραντίνας. Κεντρικοί ήρωες του βιβλίου οι ένοικοι μιας κασετίνας, το μολύβι, η σβήστρα, η ξύστρα, οι ξυλομπογιές και ο μαρκαδόρος ο Μώβ… οικεία αντικείμενα της καθημερινότητας των παιδιών, που μετατρέπονται σε συμπαθείς οντότητες και οδηγούν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού… Η συγγραφέας καταγράφει κι αναδεικνύει συμπεριφορές που βιώνουν τα παιδιά στο περιβάλλον τους (διαφορετικότητα, η αξία της φιλίας, αποδοχή κ.α.)… Η γλώσσα λυτή, εικονοπλαστική, με λέξεις διαυγείς και εύηχες κατορθώνει να ανταποκρίνεται στην αντιληπτικότητα των παιδιών… Ο εσωτερικός ρυθμός προσιδιάζει τον ποιητικό λόγο κι έτσι το παραμύθι κερδίζει τις εντυπώσεις… Την εικονογράφηση του βιβλίου έκανε η ανιψιά της συγγραφέως. Οι εικόνες αφυπνίζουν  το ενδιαφέρον των παιδιών… Το παραμύθι είναι μία υπέροχη δουλειά. Μια καλαίσθητη έκδοση…».

Τέλος τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας, η οποία όντας συγκινημένη μίλησε για το πώς μπήκε στη ζωή της η συγγραφή. Αφορμή στάθηκε η περίοδος της καραντίνας, παρακολούθησε σεμινάρια γραφής κι εντελώς τυχαία προέκυψε «Το σχέδιο του Μώβ». Σε αυτό το βιβλίο λέει πράγματα με αισιόδοξο, τρυφερό, αγαπησιάρικο, πιο ζεστό τρόπο από αυτόν που χρησιμοποιεί στα διηγήματά της. «Δεν είναι εύκολη η συγγραφή ενός παραμυθιού. Είναι σα να κεντάς επειδή απευθύνεσαι σε παιδιά να μπολιάσεις την ψυχή τους με αξίες και ιδανικά»…

Η βραδιά έκλεισε με αφήγηση αποσπάσματος από τον κ Κορυφίδη, ενώ στη συνέχεια η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Γιατί απορεί και εκνευρίζεται ο Άκης ο Μολυβάκης με τον τριήμερο εγκλεισμό τους στην κασετίνα της Μαιρούλας; Η Μαιρούλα δεν έχει καμιά διάθεση να γράψει και να διαβάσει. Τα σχόλια και τα πειράγματα των συμμαθητών της την έχουν στεναχωρήσει πολύ. Αλλά, μήπως κι ο ίδιος δεν πρόσβαλε τη φίλη του, τη Βούλα τη Σβηστρούλα για το μέγεθος του σώματός της; Και τώρα, τι σκέφτεται να κάνει; Πώς θα επανορθώσει για την προσβλητική του συμπεριφορά απέναντι στη Βούλα και πώς θα βοηθήσει τη Μαιρούλα να ξαναβρεί το κέφι της, ώστε να λήξει σύντομα ο εγκλεισμός τους; Απλούστατα! Θα ακολουθήσει κατά γράμμα το σχέδιο του Μωβ Μαρκαδόρου, του σοφού αρχηγού των ενοίκων της κασετίνας.

View this gallery on Flickr

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69