BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Παρουσιάστηκε στην Βέροια το βιβλίο του Φώτη Σιμόπουλου «Κάπου στη Μακεδονία» (φωτογραφίες)

Το βιβλίο του Φώτη Σιμόπουλου, με τίτλο «Κάπου στη Μακεδονία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, παρουσιάστηκε την Τετάρτη, στον πολυχώρο Εληά, στην Βέροια.

Σε ένα φιλικό περιβάλλον, ανάμεσα σε συναδέλφους, φίλους και βιβλιόφιλους, οι ομιλητές και ο συγγραφέας παρουσίασαν τα πρόσωπα και το θέμα του βιβλίου.

Η Βιβλιοθηκονόμος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεανώ Ζωγιοπούλου, Βούλα Κοτσάλου, αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό – συγγραφέα Φώτη Σιμόπουλο, στο συγγραφικό του έργο κι έκανε μία μικρή εισαγωγή στο νέο του βιβλίο “Κάπου στη Μακεδονία”. «Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με δομή μυθοπλασίας. Ο χώρος που διαδραματίζεται το βιβλίο είναι “Κάπου στην Μακεδονία” όμως όσοι γνωρίζουν την ιστορία της πόλης, αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για την πόλη της Βέροιας. Είναι η πόλη των ηρώων και γενικότερα οι περιοχές γύρω από αυτήν. Χρονικά το μυθιστόρημα καλύπτει μισό αιώνα σχεδόν, από το 1912 έως το 1964. Η ζωή στην πόλη ξεκινά μετά την Απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό, με τους κατοίκους της να προσπαθούν να προσαρμοστούν, να συνυπάρξουν και να συμβιώσουν κάτω από τις γενικότερες κοινωνικο-οικονομικές-πολιτικές συνθήκες της εποχής... Τρεις πολύτεκνες οικογένειες αναγκάζονται λόγο των συνθηκών να συνυπάρξουν και να συγκατοικήσουν σε ένα παλιό Βεροιώτικο αρχοντικό. Οι περιπέτειες των ηρώων ξεκινούν από την απελευθέρωση του 1912 και συνεχίζονται και καλύπτουν μισό αιώνα συγκατοίκησης. Ανεκπλήρωτοι έρωτες, έρωτες που καταλήγουν σε γάμο, πόθοι αδικαιολόγητοι, διαμάχες, παλικαριές, ηρωισμοί, Μακεδονικός Αγώνας, Μικρασιατική καταστροφή, πρόσφυγες, Α' και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Γερμανική Κατοχή, ξεκλήρισμα Εβραίων, Αντίσταση, Εμφύλιος. Ένα γαϊτανάκι της εποχής που εξυφαίνεται με τις ιστορίες των πρωταγωνιστών. Ένα μυθιστόρημα που μεταφέρει μύθους, θρύλους, έθιμα και παραδόσεις των κατοίκων αυτής της πόλης. Αξίες και ιδανικά, η αγάπη για την οικογένεια, για την πατρίδα, την λευτεριά, οι αγνοί έρωτες. Γυναικείες μορφές που παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη. Η κλασική γυναίκα, η μάνα, η γιαγιά που αντέχει στα δύσκολα, παραμένει δίπλα στον άντρα της, ακοίμητη φρουρός τα παιδιά της. Η μεταφυσική διάσταση, τα ήθη κι έθιμα των Βλάχων, οι αποκριές, οι λιγκουτσιάριδες, οι Καπεταναίοι κ.α. Ο συγγραφέας βασίζεται σε κείμενα και καταγραφές άλλων συγγραφέων που έχουν γράψει για την πόλη. Πλούσια η βιβλιογραφία...».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η φιλόλογος-συγγραφέας Ελένη Καραγιάννη, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στο βιβλίο. «Ο τίτλος του βιβλίου ευφάνταστος και πρωτότυπος κεντρίζει το αναγνωστικό κοινό, εγείροντας το ερώτημα που διαδραματίζεται η ιστορία του. Ο αναγνώστης αναγνωρίζει ήδη από την αρχή του βιβλίου την γενέτειρα πόλη μας, την Βέροια… Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι τρεις πολυμελής οικογένειας, που από τα τερτίπια της μοίρας, συγκατοικούν σε ένα πελώριο αρχοντικό. Τα μέλη των οικογενειών ενώνονται με δεσμά συγγενικούς και ανθρωπιάς. Μοιράζονται χαρές, πίκρες, λαχτάρες στον αγώνα της επιβίωσης… Ο συγγραφέας στήνει τα ιστορικά και αφηγηματικά του κάδρα με τρόπο αριστοτεχνικό… Ερωτοτροπεί με την ηθογραφία και την λαογραφία και κατορθώνει να συγκεντρώσει στο έργο του την Ελληνική ιστορία, θρύλους, ήθη, έθιμα, μύθους, παραδόσεις της πόλης… Ιστορίες ανθρώπινες... Οι ήρωες είναι απλοί, καθημερινοί με πάθη, αδυναμίες, ελαττώματα, προβλήματα, ιδεολόγοι που υπερασπίζονται ένα κώδικα μιας άλλης εποχής… Έργο πολυπρόσωπο με κύρια πρόσωπα τα τρία ζεύγη των οικογενειών… Εξέχουσα θέση έχουν οι γυναίκες. Ο συγγραφέας τις αγαπά και εξυμνεί τη φύση τους... Το βιβλίο ξεκινάει με την αγαπημένη ηρωίδα του συγγραφέα, την «Κατίνα» και με αυτήν τελειώνει… Άλλο θεματικό μοτίβο είναι ο έρωτας, ο τραγικός, ο ανομολόγητος, ο ανεκπλήρωτος… Ο λόγος του συγγραφέα χειμαρρώδεις, γλαφυρός, λυρικός, διανθισμένος με τον πλούτο της ντοπιολαλιάς, την ποίηση και το τραγούδι, σε συνεπαίρνει με τη δύναμή του… Πληθώρα εκφραστικών μέσων στήνουν επιβλητικά και ατμοσφαιρικά σκηνικά, προσδίδουν στην αφηγηματική τεχνική… Κυριαρχούν οι διάλογοι και η τριτοπρόσωπη αφήγηση… Ο λόγος των ηρώων πηγαίος, αυθόρμητος, πείθει τον αναγνώστη για την ειλικρίνειά τους… Είναι ένα αισιόδοξο βιβλίο, που αξίζει να αγαπηθεί και να διαβαστεί…»

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο φιλόλογος-ποιητής-ηθοποιός Λευτέρης Κορυφίδης.

Τέλος τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος αναφέρθηκε στο κίνητρο που τον ώθησε να γράψει αυτό το βιβλίο. Τα στοιχεία ήταν το “γινάτι κι ο θυμός”, κι εξήγησε τους λόγους. Η συγγραφή του βιβλίου του πήρε 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί, εντρύφησε σε πολλά μυστικά, είχε εμπειρίες και γνώσεις προφορικές από ανθρώπους που έζησαν εκείνη την εποχή. Ο κ. Σιμόπουλος αναφέρθηκε στον αρχικό τίτλο που είχε επιλεγεί να δοθεί στο βιβλίο, ενδεικτικά σε κάποια πρόσωπα που αναφέρονται στο βιβλίο. Όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα, ο συγγραφέας προσπάθησε να στηρίξει την ομοιογένεια και όχι τον διχασμό, θέλησε να δώσει την σύνθεση, την αλληλεγγύη. Η «Κατίνα» μία από τις ηρωίδες του βιβλίου είναι η γιαγιά του και εικονίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου, σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1904. Όταν τελείωσε η αναφορά του στο βιβλίο του, διάβασε στο κοινό ένα νέο του διήγημα. Συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πώς περνάει μισός αιώνας (1912 – 1964) σε μια αστική πόλη της Βορείου Ελλάδος που απελευθερώνεται απ’ τους Οθωμανούς και προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της ανάμεσα στις νέες προκλήσεις; Πώς τρεις πολυμελείς οικογένειες, οδηγημένες απ’ τα προστάγματα της μοίρας, βρίσκονται να συγκατοικούν σ’ ένα πελώριο αρχοντικό; Πώς αντιμετωπίζεται το κύμα των προσφύγων της Μικράς Ασίας; Πώς ο έρωτας, με τις απανωτές του μαχαιριές, πλέκει –άλλοτε υπέροχα, άλλοτε τραγικά– τους πρωταγωνιστές; Πώς βγαίνουν οι καλικάντζαροι στην Κατοχή απ’ τα έγκατα της γης και πώς τους ξαναχώνουν τα παλικάρια  της Αντίστασης; Πώς ξεκληρίζονται οι Εβραίοι της πόλης; Πώς ο εμφύλιος σπαραγμός διαλύει τη χώρα, κι από πού αντλείται το κουράγιο για την καινούρια αχνή χαραυγή; Η πραγματικότητα μπλέκεται με τη μυθοπλασία, σ’ ένα απίστευτο ανακάτεμα ηρωισμού, καρτερίας, θάρρους, προδοσίας, νέμεσης και αγάπης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Φώτης Σιμόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια, όπου εργάστηκε ως εκπαιδευτικός.

Έργα του συγγραφέα:

«Το χαμόγελο των αστεριών», Εκδόσεις Παρατηρητής, 2001

«Τζεμίλα Άγια», Εκδόσεις Γράφημα, 2012

«Ο αμίλητος-αμείλικτος καθρέφτης», Γ΄ βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών 2016

«Κάπου στη Μακεδονία», Εκδόσεις Πνοή, 2021

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69