Παρουσιάστηκαν οι «Σταγόνες» του Γιώργου Κασαπίδη στην Βέροια (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Η νέα συλλογή διηγημάτων «Σταγόνες» του Γιώργου Θ. Κασαπίδη, που κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, παρουσιάστηκε την Τετάρτη στον Πολυχώρο Ελιά.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας.
Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα promo video του βιβλίου και ακολούθησε η ανάγνωση ενός διηγήματος, σε μορφή διαλόγου, από την Όλγα Παπαδοπούλου και την εκπαιδευτικό Κατερίνα Μπόσκου.
Στη συνέχεια η κα Μπόσκου, που έπαιξε και τον ρόλο του συντονιστή της εκδήλωσης, παρουσίασε το βιογραφικό του Γιώργου Κασαπίδη και αναφέρθηκε στις εντυπώσεις που τις άφησαν τα διηγήματα ως αναγνώστρια. «Ξεδίψασε» είπε χαρακτηριστικά από τα διηγήματα, ήταν μια ανάταση δροσιάς, ένα ολιγόλεπτο ταξίδι. «Ο συγγραφέας έχει θεατρική και κινηματογραφική στόφα. Χτίζει τους ήρωες του που παίρνουν σάρκα και οστά, στήνει το σκηνικό με ακρίβεια κινηματογραφικό. Το πλάνο αλλάζει, γυρίζει πίσω στον χρόνο και ξετυλίγει την ιστορία του ήρωα. Οι ήρωες του προέρχονται από την λαϊκή εργατική τάξη, με ότι συνεπάγεται αυτό – πόνο, κούραση, αξιοπρέπεια. «Ο Γιώργος Κασαπίδης γνωρίζει ιστορία, ωστόσο στο βιβλίο του δεν θα βρει κανείς ιστορικές αναφορές, γιατί ενδιαφέρεται για την αποτύπωσή της στα βαθιά χαραγμένα από ρυτίδες πρόσωπα των ηρώων του. Το βιβλίο αποτελείται από ιστορίες της τρίτης ηλικίας, που χαρακτηρίζονται από αναμνήσεις από τα παλιά. Τα διηγήματα για νέους χαρακτηρίζονται από ορμή, φλογερό έρωτα… Υπάρχουν και διηγήματα της μέσης ηλικίας, σκληρά… Δεν χρειάζεται να είσαι Ναουσαίος για να δεις την φύση, το μικροκλίμα. Μέσα από τα μάτια του γραπτού κάνεις βόλτα στην πόλη, στις αυλές με τα λουλούδια στους γκαζοτενεκέδες… Ο συγγραφέας παντρεύει την Ναουσαίικη ντοπιολιαλιά με το ποντιακό ιδίωμα». Έκλεισε διαβάζοντας το αγαπημένο της απόσπασμα.
Η κα Μπόσκου αναφέρθηκε στο βιογραφικό του επόμενου ομιλητή, του blogger Δημήτρη Μουρατίδη. Ο κος Μουρατίδης αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον συγγραφέα και τη νέα του συλλογή διηγημάτων. Την συλλογή με τα 28 διηγήματα – διαμάντια. «Στο βιβλίο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος. Ο συγγραφέας δείχνει ιδιαίτερη κατανόηση, αγάπη και αποδοχή για τους διαφορετικούς ανθρώπους. Κάποια διηγήματα θα συγκινήσουν τον αναγνώστη, κάποια θα τον κάνουν να χαμογελάσει, ενώ κάποια άλλα θα του φανού σκληρά, σαν γροθιά στο στομάχι. Ο Γιώργος Κασαπίδης τα καταφέρνει πολύ καλά σε αυτό το είδος γραφής. Ο τρόπος γραφής, η γλώσσα είναι απλή και το λεξιλόγιο αυτό που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα. Ο Γιώργος με τις λέξεις δημιούργησε εικόνες. Οι ήρωες του είναι απλοί άνθρωποι… Οι Σταγόνες είναι μια εξαιρετική συλλογή» και τη συνιστά ένθερμα να τη διαβάσουμε. Κλείνοντας ο κος Μουρατίδης επεσήμανε δύο αποσπάσματα που τα διάβασε ο συγγραφέας.
Ακολούθησε η ομιλία του εκδότη, δημοσιογράφου, λογοτέχνη Αλέκου Χατζηκώστα. Ο κος Χατζηκώστας μίλησε για τη γνωριμία του με τον συγγραφέα κι αναφέρθηκε στις Σταγόνες. «28 Σταγόνες, 28 εικόνες που αποτελούν μικρές ταινίες που διατρέχουν τον τόπο μας, διατρέχουν τη ζωή. Η φόρμα μικρή, η γραφή γοητευτική που παρασέρνει τον αναγνώστη να το διαβάσει αμέσως ολόκληρο. Οι ιστορίες έχουν τον δικό τους ρυθμό. 28 διηγήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις. Συνδυάζει πρόσωπα και καταστάσεις. Ιστορίες που δίνουν τροφή για σκέψη. Οι Σταγόνες δεν δροσίζουν πάντα. Κάθε σταγόνα συμβολίζει κάτι στην θάλασσα του κόσμου…».
Σε αυτό το σημείο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Γιάννης Παρασκευόπουλος διάβασε ένα απόσπασμα και στο πάνελ προστέθηκε και ο εικονογράφος του βιβλίου (για την ακρίβεια και των δύο βιβλίων του Γιώργου Κασαπίδη), ο Αλέξανδρος Τσάκονας.
Ο συγγραφέας πήρε τελευταίος τον λόγο και μίλησε για τους λόγους που επέλεξε να γράφει. Μίλησε για τις Σταγόνες, τις 28 μικρές ιστορίες, όπου συμπλήρωσε ότι καταπιάνεται με το τρίπτυχο Έρωτας, Χρόνος, Θάνατος.
Κλείνοντας η εκδήλωση ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους.
- DSC_0003 DSC_0003
- DSC_0005 DSC_0005
- DSC_0007 DSC_0007
- DSC_0008 DSC_0008
- DSC_0009 DSC_0009
- DSC_0010 DSC_0010
- DSC_0012 DSC_0012
- DSC_0013 DSC_0013
- DSC_0015 DSC_0015
- DSC_0016 DSC_0016
- DSC_0018 DSC_0018
- DSC_0020 DSC_0020
- DSC_0023 DSC_0023
- DSC_0026 DSC_0026
- DSC_0027 DSC_0027
- DSC_0021 DSC_0021
- DSC_0029 DSC_0029
- DSC_0031 DSC_0031
- DSC_0033 DSC_0033
- DSC_0035 DSC_0035
- DSC_0036 DSC_0036
- DSC_0037 DSC_0037
- DSC_0038 DSC_0038
- DSC_0041 DSC_0041
- DSC_0042 DSC_0042
https://pliroforiodotis.gr/index.php/news/culture-menu/book-menu/78398-parousiastikan-oi-stagones-tou-giorgou-kasapidi-stin-veroia-fotografies#sigProId371b7e906f
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μικρές ιστορίες του έρωτα, του χρόνου, του θανάτου
Είκοσι οκτώ σταγόνες
στάζουνε έρωτες, αγάπες, χρόνους, θανάτους
Είκοσι οκτώ σταγόνες
Πότε σάρκες και πότε αερικά
Μια οξυγόνο κι άλλες φορές µαζούτ
Είκοσι οκτώ σταγόνες
Θα σε δροσέψουν, θα σε κάψουν… Τόσο!
Κι όταν θα µαζευτούνε όλες µαζί
γι’ άλλους θα γίνουν θάλασσες,
γι’ άλλους ποτάµια, πυρκαγιές
Είκοσι οκτώ σταγόνες στάζουνε, και πόσο θα βραχείς;
Ο άνθρωπος πίσω, µέσα, δίπλα, παράλληλα µε τον χρόνο, τον θάνατο, τα πάθη. Βουτηγµένος στις αδυναµίες του, ηλεκτρισµένος και γυµνός µπροστά µας. Ως µικρός ήρωας, µα και ως αρνητικός πρωταγωνιστής. Σαν µπουκιά και σαν αντίδωρο. Κραυγή, και δυο φορές ανάσα. Λαϊκός ποιητής ο λόγος, µα και φονιάς. Τα σύµφωνα ξουράφια, φωνήεντα ιαχές.
Ο άνθρωπος. Κάθε σταγόνα και φωτιά.
Είκοσι οκτώ. Όσο του φεγγαριού ο κύκλος.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιώργος Θ. Κασαπίδης γεννήθηκε µιαν Άνοιξη στη Νάουσα.
Σε µια προσφυγογειτονιά που έµπαζε αγάπη.
Ζει σε ποιήµατα, σε παραµύθια, σε στίχους, σε διηγήµατα, σε θεατρικά κείµενα. Μπερδεύει οληµερίς γράµµατα, λέξεις, προτάσεις. Μη θαρρείς, δεν βγαίνει πάντα σε καλό.
Έκανε ραδιόφωνο και ζωγραφίζει. Κείµενά του και φωτογραφίες του βλέπουµε τακτικά στο rejected.gr. Κάνει θέατρο από µαθητής. Είναι συνιδρυτής της θεατρικής οµάδας «Αίρεσις».
Έχει γράψει τα σενάρια και σκηνοθέτησε τα τέσσερα τελευταία τρέιλερ των θεατρικών παραστάσεων για λογαριασµό της «Αίρεσις».
Περιοδικά και sites της Νάουσας και της γύρω περιοχής φιλοξένησαν διηγήµατά του.
Το 2016 εξέδωσε το παραµύθι «Η Κουκίδα, το Στίγµα κι ο Αέρας» και το 2018 το ποιητικό παραµύθι «Το Δέντρο της Αγάπης» από τις εκδόσεις Πηγή.
Έχει βραβευτεί για το διήγηµά του «…βράδιασε και πού θα µείνω» σε διαγωνισµό του εκδοτικού οίκου iWrite.
Δεν ελπίζει σε τίποτα. Μάχεται για όλα.
Ανυποµονεί για την έκδοση νέων και παλαιότερων πονηµάτων του.