«Συγγραφείς με Συγγραφείς»: Διαδικτυακό ραντεβού με αφορμή «Το Τελευταίο ποστάλι»
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ο λόγος διακρίνει τον άνθρωπο και τόσο ο λόγος, όσο και οι άνθρωποι είναι πάντα στο επίκεντρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας και του δικτύου βιβλιοθηκών Future Library.
Οι σμιλευτές του λόγου, οι συγγραφείς, καλούνται να συναντηθούν και να συνομιλήσουν, ανοιχτά, αδιαμεσολάβητα, για κρίσιμα και επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα της εποχής και του τόπου, με κύριο ερέθισμά τους: ένα βιβλίο. Οι συγγραφείς αποτελούν τους πρωταγωνιστές της νέας ψηφιακής σειράς συζητήσεων «Συγγραφείς με Συγγραφείς» που συνδιοργανώνουν οι Future Library και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.
Το απόγευμα της Τετάρτης 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της νέας ενότητας με αφορμή το μυθιστόρημα «Το Τελευταίο Ποστάλι» και πρωταγωνιστές τον συγγραφέα του βιβλίου, Φαίδωνα Ταμβακάκη και τον Βεροιώτη συγγραφέα Γιάννη Καισαρίδη.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις της «Εστίας».
Μία βαθιά και ειλικρινή συζήτηση που ανέδειξε προσωπικές εμπειρίες αλλά και σημαντικές πλευρές της κοινωνικής μας ζωής, έτσι όπως τις συλλαμβάνουν οι συγγραφείς, σε μια ανοιχτή ψηφιακή πλατφόρμα συνδιαλλαγής και γόνιμου διαλόγου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 200 θεατές μέσα από το κινητό ή τον υπολογιστή τους, δωρεάν.
Η διαδικτυακή εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ψηφιακή πλατφόρμα YouTube στο κανάλι της Future Library:
Την εκδήλωσε παρουσίασε η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης της Βέροιας, κυρία Κατερίνα Σίμπου.
Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα
Σ’ ένα από τα τελευταία δρομολόγια του πλοίου από τη νότια Αφρική προς το νησί της Αγίας Ελένης, τόπο εξορίας του Ναπολέοντα, ο «Ναύαρχος» Αντώνης Μάρκελλος, χρεοκοπημένος το 2017 τσιμεντοβιομήχανος, αφηγείται τις ιστορίες ανθρώπων που συνδέθηκαν με τις τύχες της ναυαγισμένης πια εταιρείας του. Τις πέντε μέρες του ταξιδιού, ταυτίζει με παιγνιώδη διάθεση πολλούς από τους τωρινούς συνεπιβάτες του με πρόσωπα του παρελθόντος του και εξιστορεί βίους με ειρωνικό τέλος. Στόχος του, να καταγραφεί το χρονικό της εταιρείας με πρότυπο ένα αρχαίο κινέζικο αντίστοιχο, όπου αυτοτελείς μικροπλοκές δίνουν αποφθεγματικά ένα πανόραμα κατασταλαγμένης σοφίας. Οι προσωπικές ιστορίες ανόδου και πτώσης των ανθρώπων γύρω από μια κορυφαία ελληνική βιομηχανία απηχούν απολαυστικά τη μεγάλη ιστορία του κλυδωνισμού της οικονομίας, της πολιτικής και της χώρας τα τελευταία εκατό χρόνια.