Το βιβλίο της Νόρας Πυλόρωφ "Έρωτας Μάγος" παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το νέο της βιβλίο με τίτλο "Έρωτας Μάγος" παρουσίασε στην Βέροια η Νόρα Πυλόρωφ.
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Ημαθίας, τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στον πολυχώρο Ελιάς.
Την παρουσίαση προλόγισε και συντόνισε η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου, κ. Τασούλα Χριστοδούλου.
Ξεκινώντας η κα Χριστοδούλου είπε ότι την συγγραφέα την γνώρισε μέσα από τα βιβλία της και την παρουσίασή τους στην πόλη μας. Ενώ έπειτα η γνωριμία τους έγινε μια δυνατή φιλία καθώς την στήριξε σε μια δύσκολη γι αυτήν στιγμή. «Την συγγραφέα την δένουν δεσμοί με την Βέροια. Χαίρομαι για την συγγραφική της επιτυχία».
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένας διάλογος ή καλύτερα μια ζωντανή συνέντευξη, με την κα Χριστοδούλου να παραθέτει στη συγγραφέα ερωτήματα για το βιβλίο και τους ήρωές του, κι ακολούθως την κα Πυλόρωφ να απαντά διεξοδικά.
Η κα Πυλόρωφ είπε ότι στην Βέροια δημιούργησε στενές φιλίες, και το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό την τύλιξε με συμπάθεια και ενδιαφέρον. Μίλησε για το πώς πέρασε από την διδασκαλία στη συγγραφή, που ξεκίνησε εντελώς τυχαία και συμπτωματικά. «Όλες αυτές οι θύμισες που στριμώχνονταν μέσα μου έψαχναν διέξοδο να ακουστούν», είπε.
Όσον αφορά το βιβλίο της είπε ότι έπλασε τους ήρωές της, σμίλεψε την πλοκή κι έπλασε την μοίρα τους. Οι ήρωες του, που αυτή δένεται μαζί τους, την οδηγούν, την κατευθύνουν, της υπαγορεύουν αυτά που θέλουν να πουν και κατά έναν περίεργο τρόπο αυτοί ξέρουν το τέλος της ιστορίας.
Γράφει εντελώς συνειρμικά. Το κείμενο της είναι ατόφιο, όπως ακριβώς γράφτηκε με ελάχιστες διορθώσεις και χωρίς δεύτερες αναγνώσεις. Ξεκινά κι όπου τη βγάλει. Ξεκινά με μια ιδέα και οι ήρωες παίρνουν τη σκυτάλη.
Ο «Έρωτας Μάγος» είναι το πέμπτο της βιβλίο.
Έπειτα αναφέρθηκε στους ήρωες του βιβλίου. Στον Θέμη και την Παρασκευή, την Βι.
«Στο βιβλίο κυριαρχεί ο ερωτισμός. Είναι πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο. Σκιαγραφεί τα ήθη κάποιων εποχών, περιγράφει οικογένειες που διατηρούν υποκριτικά την οικογενειακή ισορροπία, καμουφλάροντας εγωιστικές ανάγκες και συγκρούσεις. Ιχνηλατεί στο πρόσωπο της κεντρικής ηρωίδας την προσπάθεια της γυναίκας να αυτονομηθεί απέναντι στην αντρική εξουσία και αλαζονεία», είπε.
Τα θέματά της η συγγραφέας τα αντλεί από μία «τράπεζα μνήμης», που την έχουμε όλοι. Απλά οι συγγραφείς διαθέτουν το εργαλείο της μυθοπλασίας, ανασύρουν ανάλογα με το δικό τους βιογραφικό αυτά που θέλουν από αυτήν την τράπεζα, τα μπερδεύουν με την μυθοπλασία κι έτσι γίνεται το βιβλίο.
Στα κριτήρια που την ωθούν να αγοράσει ένα βιβλίο αναφέρθηκε, λέγοντας ότι γι αυτήν παίζει ρόλο το περιτύλιγμα, που όμως πολλές φορές ξεγελά τον αναγνώστη, η γνώμη ενός βιβλιοκριτικού, ή ακόμη εάν έχει διαβάσει κι άλλο έργο του εκάστοτε συγγραφέα, ή έχει παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου. «Παίζουμε κορώνα – γράμματα αγοράζοντας ένα βιβλίο… Οι λέσχες βιβλίου είναι πολύ σημαντικές και μακάρι σε κάθε πόλη να υπήρχαν 4-5… Είναι μεγάλη αλαζονεία να πιστέψουμε ότι το βιβλίο μας θα αλλάξει τον κόσμο», είπε.
Έπειτα τον λόγο πήρε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συγγραφέα και το νέο της βιβλίο.
Ο κος Χατζηκώστας αναφέρθηκε στην γνωριμία του με την συγγραφέα, ενώ ο «Έρωτας Μάγος» είναι το πρώτο βιβλίο της που διάβασε, οπότε και η ομιλία του ήταν από την πλευρά του αναγνώστη.
Τον εντυπωσίασαν τα πολλά πρόσωπα του βιβλίου και πιστεύει πως θα μπορούσε να γίνει ελληνικό σήριαλ και μάλιστα επιτυχημένο, καθώς είναι καλογραμμένο, πολυεπίπεδο και πολυπρόσωπο, με πολλές ιστορίες. «Ένα βιβλίο που σκιαγραφεί ήθη, καταστάσεις και του σήμερα και του χθες. Γίνονται αναφορές σε οικογένειες και πολλούς χώρους. Δίνεται η αίσθηση κοσμοπολιτισμού, ειδικά της άρχουσας τάξης. Η γλώσσα και η δομή της σε συναρπάζει. Η αφήγηση έχει τον χαρακτήρα του φωτεινού παντογνώστη αφηγητή και την πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Αυτό είναι τέχνη… Στο επίκεντρο του βιβλίου είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως οι ερωτικές σχέσεις… Ο «Έρωτας Μάγος» αγκαλιάζει όλους, είτε τους πλούσιους είτε τους φτωχούς», είπε.
Στο τέλος τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας η οποία μίλησε για το βιβλίο της. «Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι οι πιο δύσκολες, ιδίως ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Οι δύο ήρωες ξεκινούν μια περίεργη ιστορία με διαφορετικές επιδιώξεις και διαφορετικούς στόχους ο καθένας, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι παίζουν με την φωτιά. Κουβαλάνε βαριά φορτία από το οικογενειακό τους περιβάλλον… Κυρίαρχοι οι δύο πυλώνες. Το ένα το γυναικείο σύμπαν και το άλλο τα οικογενειακά στεγανά… Ο «Έρωτας Μάγος» έχει περισσότερες από μία σημασία. Είναι ο έρωτας που αλλάζει τον άνθρωπο, που ακυρώνει τις δυνατότητες αντίστασης… Ο «Έρωτας Μάγος» στήνει το γαϊτανάκι του και ξεκινάει ένα παιχνίδι ανατροπών. Γύρω από αυτό το γαϊτανάκι στήνονται και άλλες ιστορίες, οι παράπλευρες, που πυροδοτούν τις εξελίξεις… Η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται μια ερεθιστική περιπέτεια και μια αφορμή για προβληματισμό στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα», είπε μεταξύ άλλων.
Έπειτα η συγγραφέας διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου, απάντησε σε ερωτήματα του κοινού και τέλος υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο Γιάννης Γεωργουδάκης.
Ένα όμορφο δωράκι περίμενε το κοινό, το λογοτεχνικό ημερολόγιο 2022 "Μικρασία, χαίρε - Εκατό χρόνια από το '22", από τις εκδόσεις Πατάκη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένας πετυχημένος και γοητευτικός άντρας κάνει μια απρόσμενη πρόταση γάμου στη γραμματέα του, με την οποία έχει τυπική σχέση. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά απολύτως ερωτική προσέγγιση μεταξύ τους. Η νεαρή γυναίκα προβάλλει αντίσταση στην αρχή, όμως παρά τη συναισθηματική του ψυχρότητα τον θέλει όσο τίποτε στον κόσμο. Αποδέχεται λοιπόν την πρότασή του και αρχίζει για τους δυο ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά και μια αδιέξοδη σχέση κυριαρχίας και υποταγής. Η συμβίωσή τους θα φέρει στην επιφάνεια παλιές ρωγμές και αναπηρίες, σκοτεινά πάθη και τραυματικές εμπειρίες από το δικό του μυστηριώδες παρελθόν και την περίεργη σχέση του με τον δίδυμο αδελφό του και το δικό της αγεφύρωτο χάσμα με την ελλειμματική οικογένειά της. Οι εύθραυστες ισορροπίες όμως διαταράσσονται και αλλάζει το σκηνικό, με την ηρωίδα να διαχειρίζεται ό,τι την πόνεσε και τη στιγμάτισε, και να ορίζει πια αυτή τους κανόνες.
«Δείξε μου», του λέει, όπως του είχε πει ακόμα μια φορά, μόνο που τώρα είναι αλλιώς, τώρα πρέπει αυτός να δοκιμαστεί, πρέπει να την κάνει ευτυχισμένη, να της δείξει τα μυστικά του σμιξίματος, να λατρέψει το κορμί της, να είναι εκείνος που θα την κάνει γυναίκα. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να την κρατήσει.
Η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται μια συναρπαστική περιπέτεια, αλλά και αφορμή για προβληματισμό πάνω στις αχαρτογράφητες περιοχές της γυναικείας ταυτότητας.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Νόρα Πυλόρωφ γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Διερμηνέων-Μεταφραστών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και οικονομία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας στο Ινστιτούτο Goethe, κυρίως σε τάξεις Ανώτατης Βαθμίδας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διδασκαλία της μετάφρασης. Μετέφρασε από τα γερμανικά μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές και διηγήματα. Υπήρξε βασική συνεργάτιδα του λογοτεχνικού περιοδικού Ausblicke (1970-1979).
Το 2004 εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων της με τίτλο Καθρέφτες θαμποί. Τέσσερις ιστορίες και μια αληθινή. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν τα μυθιστορήματα Το διαμαντένιο Άλφα, Η ανάσα στο σβέρκο και Συνένοχοι.
- DSC_0488 DSC_0488
- DSC_0490 DSC_0490
- DSC_0492 DSC_0492
- DSC_0495 DSC_0495
- DSC_0496 DSC_0496
- DSC_0498 DSC_0498
- DSC_0499 DSC_0499
- DSC_0504 DSC_0504
- DSC_0505 DSC_0505
- DSC_0507 DSC_0507
- DSC_0508 DSC_0508
- DSC_0509 DSC_0509
- DSC_0514 DSC_0514
- DSC_0517 DSC_0517
- DSC_0519 DSC_0519
- DSC_0520 DSC_0520
- DSC_0521 DSC_0521
- DSC_0527 DSC_0527
- DSC_0528 DSC_0528
- DSC_0530 DSC_0530
- DSC_0531 DSC_0531
- DSC_0533 DSC_0533
- DSC_0534 DSC_0534
- DSC_0536 DSC_0536
- DSC_0537 DSC_0537
- DSC_0542 DSC_0542
- DSC_0545 DSC_0545
- DSC_0548 DSC_0548
- DSC_0550 DSC_0550
- DSC_0551 DSC_0551
- DSC_0552 DSC_0552
- DSC_0553 DSC_0553
- DSC_0555 DSC_0555
- DSC_0556 DSC_0556