tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το συλλογικό μυθιστόρημα «Σταγόνες Ζωής» παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το συλλογικό μυθιστόρημα με τίτλο «Σταγόνες Ζωής» παρουσιάστηκε την Δευτέρα 4 Νοέμβρη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Το βιβλίο αποτελεί συλλογική προσπάθεια της Βεροιώτισας Ανθής Θεοχαροπούλου, με τις συμμαθήτριές της από τα μαθήματα δημιουργικής γραφής, Κωνσταντίνας Αμπατζή, Σοφίας Λαπουρίδου, Ολυμπίας Παλληκαρίδου, Εύας Στόικου, Στέλλας Σωτήρκου και του καθηγητή τους συγγραφέα Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου, ο οποίος επιμελήθηκε και το βιβλίο.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η κα Θεοχαροπούλου αφού ήταν και η οικοδέσποινα της εκδήλωσης. Η ίδια αναφέρθηκε στη γνωριμία της με τις υπόλοιπες κυρίες στα μαθήματα και πως αποφάσισαν επτά διαφορετικοί άνθρωποι να γράψουν ένα βιβλίο. Κοινός παρονομαστής η αγάπη για το βιβλίο και τη συγγραφή.

Έπειτα αναφέρθηκε στο βιογραφικό του επιμελητή τους κ. Αγγελίδη Γκέντζου.

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε η φιλόλογος Νανά Γιαννοπούλου η οποία είπε «το βιβλίο - μυθιστόρημα αποτελεί συλλογικό έργο επτά ανθρώπων με διαφορετικές προσωπικότητες, όλες μαθήτριες του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου. Η κάθε μία έγραψε από ένα κομμάτι δίνοντας την σκυτάλη στην επόμενη. Κάθε ηρωίδα αποτελεί δημιούργημα της κάθε συγγραφέως». Όταν διάβασε το βιβλίο διαπίστωσε «ότι είναι ένα σφιχτοδεμένο στην κατασκευή του βιβλίο, σαν να το έγραψε μόνο ένας συγγραφέας». Συνέχισε με την υπόθεση του βιβλίου και συμπλήρωσε ότι «το μυθιστόρημα είναι κατά βάση ψυχογράφημα, και λειτουργεί για εμάς τους αναγνώστες ως ψυχολογικό ενδιάμεσο επιτρέποντάς μας να συγκινούμαστε εκ τους ασφαλούς στις ιστορίες των επτά ηρωίδων… Έχουμε να κάνουμε με  γήινες ρεαλιστικές προσωπικότητες… Η δράση: ευρηματική με το αναπάντεχο του μύθου… Περίπλοκη κι αυξανόμενα ενδιαφέρουσα η αφηγηματική οργάνωση. Ιστορίες σπόνδυλοι που πρέπει να δέσουν στο μυαλό του αναγνώστη. Η πλοκή: άλλοτε μέσω της τριτοπρόσωπης κι άλλοτε μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης ρέει… Η γλώσσα: αυθόρμητη, ζωντανή, χωρίς πολυσημίες, ικανή να αποδώσει τον ψυχισμό των ηρωίδων που εκτίθενται και να προκαλέσει αβίαστα συγκίνηση. Οι «Σταγόνες ζωής» μιλούν για γυναίκες – αιώνια κορίτσια  που ζουν το ταξίδι σε έναν κόσμο γεμάτο πάθη, εντάσεις, ανατροπές, σκληρότητα και μαζί ομορφιά. Απευθύνονται σε κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτως φύλου, ο οποίος επιδιώκει να δώσει ψυχή και ζωή στον έρωτα, στις αποφάσεις ακόμη και στον θάνατο, βιώνοντας μία διαδικασία συναισθηματικής ανατροφοδότησης, όπως οι ηρωίδες του βιβλίου». Στο τέλος διάβασε τις τελευταίες αράδες του βιβλίου.

Σε αυτό το σημείο η Ελένη Κουπίδου και η Έλενα Τσακαλίδου διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κος Αγγελίδης Γκέντζος, ο οποίος μίλησε για τη γνωριμία του με τις έξι συγγραφείς, στα μαθήματα δημιουργικής γραφής (ευχήθηκε να δημιουργηθούν και στην Βέροια)  στην ΧΑΝΘ. Είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι, γιατί ο καθένας έχει τη δική του αισθητική και ιδεολογία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως διέβλεψε ότι η συνεργασία θα πετύχαινε καθώς και οι έξι συγγραφείς είναι εξαιρετικού ήθους. Η μία βοηθούσε κι εμψύχωνε την άλλη, χωρίς ζήλιες, με σκοπό να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Την έκδοση του βιβλίου. Στη συνέχεια μίλησε για την συντοπίτισσα μας Ανθή Θεοχαροπούλου λέγοντας ότι του έκανε εντύπωση που ήταν τυπική κι έφτανε πρώτη στο μάθημα. Παρ’ όλο που είναι εργαζόμενη καθημερινά πήγαινε στην Θεσσαλονίκη. «Είναι αγωνίστρια της ζωής, με θετική διάθεση και ματιά, αισιόδοξη, δοτική, ένα παράδειγμα προς μίμηση», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια μίλησαν και οι υπόλοιπες συγγραφείς λέγοντας:

Εύα: «Μια χρονιά βλέπαμε τη Βέροια να έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ήρθε η Θεσσαλονίκη στη Βέροια. Στο μάθημα ήμασταν μια παρέα, με αγάπη και χαρά συμμετείχαμε σε αυτό. Στο βιβλίο υπάρχουν αυτοαναφορικά στοιχεία. Η κάθε ηρωίδα του βιβλίου έχει κι από ένα πρόβλημα που πρέπει να δώσει λύσει λύση. Το βιβλίο βγάζει υγεία και αισιοδοξία».

Στέλλα: «Ήταν μία μεγάλη εμπειρία, σαν να άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Σκαλίσαμε την ψυχή μας για να βγει αυτό το βιβλίο».

Ολυμπία: «Μέσα από το βιβλίο, ως αίσθηση, χάθηκαν όλες οι σταγόνες τις ψυχής μου και γεννήθηκαν όλα τα θετικά συναισθήματα της ψυχής μου».

Σοφία: «Εμπειρία. Είναι τελείως ξεχωριστό η συγγραφή ενός βιβλίου με τόσα άτομα. Είδα τα πράγματα πιο θετικά».

Κωνσταντία: «Ανοίξαμε την ψυχή μας, γεμίσαμε θετική ενέργεια, εκτεθήκαμε»

Τάσος: «Η ζωή είναι σταγόνες, ούτε ποτάμια ούτε λίμνες. Ας πάρουμε τις σταγόνες και να ας είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που παίρνουμε» αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Έξι γυναίκες συναντιούνται τυχαία στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Λόγω της κακοκαιρίας οι πτήσεις τους καθυστερούν... Γνωρίζονται κάτω από περίεργες συνθήκες.

Είναι ευχαριστημένες από τη ζωή τους; Ζουν ευτυχισμένες; Σταγόνες ζωής... η ζωή τους! Σταγόνες έρωτα, φιλίας, αγάπης, ευχαρίστησης... Ποτάμι οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους, θάλασσα τα «θέλω» τα «πρέπει», και τα «μη»...

Περίεργα συμβάντα τις οδηγούν στο ιατρείο του αεροδρομίου. Κι από εκεί κάπου αλλού... Δένονται μεταξύ τους μετά από όλα αυτά που θα τους συμβούν στο αεροδρόμιο; Θα αντέξει άραγε αυτό το δέσιμο στον χρόνο; Ποιος θα είναι ο ρόλος της γνωστής και πλούσιας πρωταγωνίστριας του θεάτρου Ηλέκτρας Λέκκα στη ζωή των έξι αυτών γυναικών;

Βιογραφικά

Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια. Εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ., επιμελητής στις εκδόσεις ΡΩΜΗ, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις εκδόσεις ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων.

Η Ανθή Θεοχαροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Διαβατό της Βέροιας. Σπούδασε φυσικοθεραπεία στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ. Επέστρεψε στη γενέτειρά της και άνοιξε στο κέντρο της Βέροιας το δικό της φυσικοθεραπευτήριο, εργαζόμενη για πάνω από σαράντα χρόνια σε αυτό. Είναι παντρεμένη, έχει έναν γιό και έναν εγγονό. Παράλληλα με την εργασία της ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Έργα της βρίσκονται σε δημόσια κτήρια και σε ιδιωτικές συλλογές. Γράφοντας σε μια τοπική εφημερίδα μικρά διηγήματα της γεννήθηκε η επιθυμία να γράψει το πρώτο της βιβλίο.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69