Το βιβλίο του Παναγιώτη Γιάκα "Κόμπος υφάλου" παρουσιάστηκε στο ΚΕΜΑΕΔ στην Βέροια (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το βιβλίο του Παναγιώτη Γιάκα με τίτλο "Κόμπος Υφάλου" παρουσιάστηκε στο Κέντρο Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΜΑΕΔ) Βέροιας, το απόγευμα της Δευτέρας 18 Μαρτίου.
Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο μυεί τον αναγνώστη στον κόσμο του αυτισμού.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η διευθύντρια του ΚΕΜΑΕΔ Μελίνα Δαμιανίδου – Μιχαηλίδου, η οποία αναφέρθηκε στη γνωριμία της με τον συγγραφέα.
Ακολούθως, τον λόγο πήρε η φιλόλογος Ειρήνη Δαμιανίδου, η οποία αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα, καθώς επίσης και στο βιβλίο, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο τρυφερότητα και ανθρωπιά. Η επιλογή του θέματος την ξάφνιασε ευχάριστα, καθώς μυεί τον αναγνώστη στον κόσμο των αυτιστικών παιδιών και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αναφέρθηκε στην ιστορία του βιβλίου, ενώ παράλληλα ο δάσκαλος Διογένης Μπακαλίδης διάβαζε αποσπάσματα του βιβλίου. Οι ήρωες του βιβλίου όπως χαρακτηριστικά είπε συνθέτουν το μωσαϊκό της Ελληνικής κοινωνίας. «Παράλληλα το βιβλίο διατρέχουν και δευτερεύοντες ήρωες που ίσως ο αναγνώστης να ταυτιστεί με αυτούς ή να νιώσει ότι τον εκφράζουν. Το βιβλίο έχει πολλές ανατροπές κι εκπλήξεις που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Η γλώσσα απλή, κατανοητή, ατόφια. Είναι ένα μυθιστόρημα που συγκινεί και αποκαλύπτει μία κοινωνία που νοσεί και αντιστέκεται», είπε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πως οδηγήθηκε να γράψει αυτό το βιβλίο. Ουσιαστικά μίλησε για την εισαγωγή κάποιου αγνώστου στον κόσμο του αυτισμού. Πρόθεσή του ήταν να δείξει όσες περισσότερες περιπτώσεις γνώριζε ο ίδιος, χωρίς να ‘πατάει’ σε επιστημονικά δεδομένα. Αναφέρθηκε σε θέματα που προβληματίζουν τους γονείς αυτών των παιδιών, από άλλες οπτικές γωνίες. Η αφήγηση του βιβλίου πρωτοπρόσωπη από την πλευρά του πρωταγωνιστή. Το βιβλίο απαντά σε ερωτήματα, όπως τι είναι αυτισμός, ενώ η αστυνομική πλοκή ‘ντύνει’ αυτήν την περιήγηση στο σύμπαν του αυτισμού.
Κλείνοντας διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου και συνομίλησε με το κοινό.
Στο τέλος η κ Δαμιανίδου αναφέρθηκε στο project που εκπονεί το ΚΕΜΑΕΔ, με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Παιδείας, της Α/θμιας Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Τροχαίας και αφορά την ενημέρωση μαθητών της Στ’ τάξης του Δημοτικού, με θέμα την προσβασιμότητα και την αναπηρία. Τα παιδιά εκφράζουν τις απορίες τους και μέσω βιωματικού εργαστηρίου, σε συνεργασία με τα παιδιά του ΚΕΜΑΕΔ, μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τις ράμπες αναπήρων, το ειδικό πάρκινγκ αναπήρων ή δοκιμάζουν το αναπηρικό αμαξίδιο. Ενημερώνονται για τις αισθητηριακές αναπηρίες, όπως τύφλωση, κώφωση κ.α., ενώ μέσα από δράσεις κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΜΑΕΔ.
Όπως είπε η κ Δαμιανίδου, τα πεπραγμένα του συγκεκριμένου προγράμματος θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση στις 9 Μαΐου 2019.
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, οι επισκέπτες απόλαυσαν διάφορα ροφήματα και εδέσματα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
"Ένας φόνος ταράζει το μικρό χωριό, μια γυναίκα βρίσκεται δολοφονημένη στην παραλιακή καντίνα της. Μοναδικός μάρτυρας ο γιος της, ο Γαβριήλ, ένας έφηβος που πάσχει απο βαρύ αυτισμό. Για να λύσει την υπόθεση, ο αρχιφύλακας Νικηφόρος θα πρέπει να κατανοήσει το λαβυρινθώδες σύμπαν ενός αυτιστικού μυαλού. Για να καταφέρει όμως, θα χρειαστεί την βοήθεια κάποιου που να γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με αναπηρία.
Ένα μυθιστόρημα που εστιάζει στα άτομα με ειδικές ανάγκες, και στις ειδικές ανάγκες όλων αυτών που ονομάζονται κανονικοί. Μια αποκάλυψη ενός άγνωστου κόσμου που βρίσκεται δίπλα μας, αλλά και τόσο μακριά μας."
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Γιάκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Απόφοιτος με άριστα της Σχολής Καλών Τεχνών του Μιλάνου. Εργάστηκε στο χώρο της τηλεόρασης, συνεργάστηκε ως εικονογράφος με εκδοτικούς οίκους και εφημερίδες -σε ψυχαγωγικό και πολιτικό κομμάτι. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις εικαστικών στην Ιταλία και την Ελλάδα, έχει αναλάβει την εικαστική επιμέλεια μουσικών φεστιβάλ, ενώ έχει εργαστεί και ως εκπαιδευτής κεραμικής σε άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως και ως εκπαιδευτής ξυλογλυπτικής στις φυλακές Αλικαρνασσού.
- Καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας του Κώστα Σφήκα Η Μεταμόρφωση του Κάφκα (Βραβείο κριτικής επιτροπής, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 2008).
- Μεταξύ των νικητών του λογοτεχνικού διαγωνισμού Ένα Διήγημα για την Κρίση της εφημερίδας Το Βήμα (2013).
- Δημιουργός του βιβλίου Η Ιστορία της Κρήτης σε κόμιξ, εκδ. cretancomics, (2015).