BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

Ο καθηγητής Χάρης Αθανασιάδης παρουσίασε το βιβλίο του στην Βέροια

Οι εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ παρουσίασαν το βιβλίο του καθηγητή, του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χάρη Αθανασιάδη με τίτλο: «Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και σχολική ιστορία, 1858-2008», την Τετάρτη 24 Μαΐου στο Κυλικείο του Χώρου Τεχνών Βέροιας.

Για το βιβλίο μίλησε η Διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης - Συγγραφέας Αντωνία Χαρίση, η  Διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης Αναστασία Ταναμπάση και ο Συγγραφέας Χάρης Αθανασιάδης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διδάκτωρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας Εμμανουήλ Ξυνάδας.

Στην πρώτη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο ανανεωμένο Κυλικείο, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το μάθημα της ιστορίας που διδάσκετε στα σχολεία, τον τρόπο που δουλεύει ο ιστορικός ή που συντάσσονται τα ιστορικά εγχειρίδια.

Κάποια από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν, μέσα από τις εισηγήσεις, είναι: τι είναι ιστορία ή τι θεωρούμε ότι είναι ιστορία, ποιοι γράφουν την ιστορία ή ποιοι έχουν το δικαίωμα να γράφουν την ιστορία, ποιες οι χρήσεις της ιστορίας, πως διαμορφώνεται η ιστορική συνείδηση μέσα στην κοινωνία ή ποια τα μέσα διαμόρφωσης. Ιστορικός, ποια η δουλειά του και πως πρέπει να δουλεύει ώστε να φέρει επάξια τον τίτλο του. Τι είδους ιστορικό μάθημα επιθυμούμε; Επιθυμούμε ένα μάθημα που να περιορίζεται στην αναπαραγωγή ιστορικών γεγονότων ή ένα μάθημα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του μαθητή μέσα από τη βαθύτερη μελέτη των ιστορικών γεγονότων κ.α.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και σχολική Ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008»

Για ποιους λόγους και υπό ποιες συνθήκες ένα σχολικό εγχειρίδιο γίνεται αντικείμενο δημόσιας διαμάχης; Και γιατί κάθε φορά που ξεσπά μια τέτοια διαμάχη καταλήγει σε απόσυρση του επίμαχου εγχειριδίου;

Με αφετηρία την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού (2006-2008), τούτη η μελέτη ανατέμνει τέσσερις συμβολικούς πολέμους για ισάριθμα «αιρετικά» εγχειρίδια. Η αφήγηση ξετυλίγεται ανάστροφα, από το παρόν στο παρελθόν, αποτυπώνοντας την πορεία που ακολούθησε η ιστορική έρευνα. Κάθε διαμάχη και ένα βήμα, κάθε βήμα και ένα κεφάλαιο, ωσότου από την Ελλάδα της παγκοσμιοποίησης επιστρέψουμε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Ελλάδα του μαχητικού εθνικισμού. Σε όλες τις περιπτώσεις, το κεντρικό διακύβευμα ήταν ο εθνοποιητικός ρόλος της σχολικής μας Ιστορίας – το περιεχόμενο, εντέλει, της εθνικής μας ταυτότητας. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα «αιρετικά» (και τελικώς αποσυρθέντα) βιβλία απέκλιναν ουσιωδώς από τον ιστορικό κανόνα όπως αυτός είχε διαμορφωθεί και εμπεδωθεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Ξεχώρισαν και προκάλεσαν διότι ήταν κάτι περισσότερο ή κάτι διαφορετικό από ένα άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για το αρχέγονο, ανάδελφο ελληνικό έθνος.

Η μελέτη ολοκληρώνεται με μια αντίστιξη: αναλύεται το δημοφιλέστερο και μακροβιότερο αναγνωστικό του 19ου αιώνα ως ιστορικό αφήγημα, που αποκλίνει σημαντικά από τον κανόνα, ακριβώς επειδή γράφτηκε και διδάχτηκε πριν αυτός κατισχύσει ολοκληρωτικά. Καταδεικνύεται έτσι πως η σχολική μας Ιστορία έχει κι αυτή την ιστορία της.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ιστορία της Εκπαίδευσης και τη Δημόσια Ιστορία. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία, συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

{jlex}flickr:72157684230153495{/jlex}

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69