Ο Χρήστος Γιανναράς παρουσίασε στην Βέροια το νέο του βιβλίο και εξήγησε γιατί πρέπει "να επαναστατήσει η αξιοπρέπεια"
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το νέο του βιβλίο «Να επαναστατήσει η αξιοπρέπεια» παρουσίασε το Σάββατο στην Βέροια, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών, ο φιλόσοφος Καθηγητής Χρήστος Γιανναράς. Ο συγγραφέας στην 40λεπτη ομιλία του εξήγησε ότι ο αναγνώστης θα βρει στο βιβλίο μια καταγραφή αυτών που συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν ως χώρα και ως κοινωνία, στάθηκε ιδιαίτερα στον τίτλο και στο μήνυμα που αυτός εκπέμπει και έθιξε παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και της χώρας γενικότερα.
Αναζητώντας εξηγήσεις γι αυτά που μας προκάλεσε η κρίση της τελευταίας επταετίας, ο κ. Γιανναράς διαπιστώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι σε κρίση αλλά σε παρακμή. «Κρίση είναι αυτό που πέρασε η Ισπανία, η Πορτογαλία και το ξεπέρασαν και δεν βρέθηκαν σε επιτροπεία. Αυτό που ζούμε εμείς είναι παρακμή» σχολίασε και πρόσθεσε: «Ακούμε συχνά ιδιοφυείς προτάσεις χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Οι λύσεις δεν υπαγορεύονται. Γεννιούνται και προκύπτουν όταν καλλιεργήσουμε την ετοιμότητα και την καθαρή ματιά που θα μας επιτρέψουν να δούμε καθαρά τι μας συμβαίνει. Δεν είμαστε επαρκώς απελπισμένοι και απόδειξη είναι ότι ψηφίζουμε τους ίδιους».
Προχωρώντας ο κ. Γιανναράς είπε ότι η ζωή μας είναι στα χέρια των οικονομικών παραγόντων και μας δημιουργούν την εντύπωση ότι οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.
Για τον τίτλο του βιβλίου, «Να επαναστατήσει η αξιοπρέπεια», ο κ. Γιανναράς σημείωσε ότι χρειάζεται μια επανάσταση που θα φέρει ριζική αλλαγή των θεσμών. «Κανένα κόμμα δεν θίγει το πελατειακό κράτος. Αφού υπάρχει ακόμα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξόδου από την κρίση. Πώς να λειτουργήσει η παραγωγική διαδικασία όταν δεν δουλεύει η μηχανή του κράτους; Αυτοί που έφεραν την χώρα εδώ μένουν ατιμώρητοι και μας κουνούν και το δάχτυλο. Το θέμα τους είναι να εκλεγούν για να πάρουν το πελατειακό κράτος και να εξασφαλίσουν ξανά την εκλογή τους».
Ο κ. Γιανναράς αναφέρθηκε και στον τομέα της παιδείας λέγοντας ότι δεν λειτουργεί. «Απόδειξη ότι δεν λειτουργεί είναι ότι ο κάθε υπουργός που έρχεται θέλει να κάνει μια νέα μεταρρύθμιση. Η λογική επιλογής υπουργού παιδείας δεν είναι η παραγωγή έργου. Επιλέγεται με άλλα κριτήρια. Η πολιτική αχρήστευσε την παιδεία και γεννήθηκαν τα φροντιστήρια. Το ελληνικό σχολείο εκπαιδεύει βανδάλους. Τους δίνεις ένα καινούργιο σχολεία και σε τρεις μήνες βλέπεις καταστροφές».
Κλείνοντας ο κ. Γιανναράς τόνισε ότι πρέπει να επαναστατήσει η αξιοπρέπεια για να γεννηθούν ανάγκες που αφορούν την βελτίωση της καλλιέργειας που παράγει αλλαγή των συνθηκών της ζωής μας.
Μετά την τοποθέτησή του, ο κ. Γιανναράς έκανε διάλογο με το κοινό, απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν και υπέγραψε βιβλία.
{jlex}flickr:72157681866360790{/jlex}