Δημήτρης Στεφανάκης: Η λογοτεχνία αλλάζει τη ζωή μας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το βιβλίο του "Πως η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή" θα παρουσιάσει στην Βέροια, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 στις 19.00, στον χώρο του McOza all day bistro (Μητροπόλεως 40) ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης. Ο συγγραφέας δέχθηκε να μιλήσει για το βιβλίο του και πώς η λογοτεχνία άλλαξε την ζωή του.
Μετά από μια σειρά μυθιστορημάτων, κάνετε μια συγγραφική μεταστροφή γράφοντας ένα θεωρητικό βιβλίο για τη λογοτεχνία. Τι σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή;
Ανέκαθεν είχα θεωρητικές ανησυχίες για τους συγγραφείς και τα βιβλία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν προσπάθησα να γράψω απλώς άλλο ένα δοκίμιο για την γραφή και την ανάγνωση. Δείτε το περισσότερο ως ένα «μυθιστόρημα» στο οποίο πρωταγωνιστεί η λογοτεχνία και οι αναγνώστες της. Ή αλλιώς δείτε το ως προσωπική εξομολόγηση .
Πώς η λογοτεχνία αλλάζει τη ζωή μας και πως έχει αλλάξει τη δική σας ζωή;
Η λογοτεχνία αλλάζει τη ζωή μας με τρόπο που συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε κι αυτό είναι φυσικό. Μας εμφυσά την αμφιβολία, ενισχύει τη διακριτικότητά μας, οξύνει την ευαισθησία, κι όλα αυτά χωρίς να διδάσκει το παραμικρό. Η έλλειψη κάθε διδακτικής πρόθεσης είναι και η ομορφιά της.
Πως θεωρείτε ότι επηρεάζουν οι σημερινές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες το συγγραφέα και πως τον αναγνώστη;
Νομίζω ότι η γενική κατάσταση μας επηρεάζει όλους λίγο πολύ. Καλό θα είναι πάντως τόσο ο συγγραφέας όσο και ο αναγνώστης να αντιστέκονται σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Και η λογοτεχνία από μόνη της είναι μια πράξη αντίστασης.
Στο βιβλίο σας εξαίρετε τη γοητεία και τη σπουδαιότητα των κλασικών συγγραφέων. Πως βλέπετε τα πράγματα στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία; Υπάρχουν έργα που ξεχωρίζετε;
Δεν νοείται σήμερα συγγραφέας που σέβεται τον εαυτό και αγνοεί την παράδοση. Όσο για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία φαίνεται πως τα καλά νέα θα έρθουν πρωτίστως από τους νέους διηγηματογράφους.
Σχεδιάζετε ήδη το επόμενο σας βιβλίο; Τι να περιμένουν οι αναγνώστες σας στη συνέχεια;
Σε λίγους μήνες θα επανεκδώσω μια γενναία αναθεώρηση ενός παλιότερου μυθιστορήματος –«Λέγε με Καΐρα». Την ίδια στιγμή έχω μπει ξανά στον κυκεώνα ενός νέου μυθιστορήματος για το οποίο δεν μπορώ να πω τίποτε ακόμη.