BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Το νέο βιβλίο του Σταύρου Παναγιωτίδη για τους μύθους και τις άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας παρουσιάστηκε στη Βέροια

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στην ελληνική ιστορία και την αναθεώρηση καθιερωμένων αντιλήψεων, πραγματοποιήθηκε στη Βέροια.

Η αφορμή για την εκδήλωση ήταν η κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Σταύρου Παναγιωτίδη από τις εκδόσεις Κέδρος, με τίτλο «Μύθοι, Παρεξηγήσεις και Άβολες Αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας 2». Το βιβλίο αποτελείται από μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε, αλλά που στην πραγματικότητα δεν συνέβησαν ποτέ.

Η παρουσίαση έγινε στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του Πολυχώρου Ελιά, το βράδυ της Τρίτης, 14 Ιανουαρίου, ενώ την επιμέλεια είχε το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.

Έναν χρόνο μετά την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της σειράς, ο συγγραφέας βρέθηκε ξανά στη Βέροια για να μας παρουσιάσει τη συνέχεια. Το νέο βιβλίο αποδομεί εθνικούς μύθους και τους φωτίζει μέσα από ιστορικές αλήθειες.

Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος Δέσποινα Καρυπίδου. Ο δικηγόρος Γιώργος Λιόλιος, που είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει ως εισηγητής, απουσίασε λόγω προβλημάτων υγείας.

Η κ. Καρυπίδου δήλωσε:

«Ο ιστορικός και συγγραφέας Σταύρος Παναγιωτίδης, αποδομώντας μύθους, διευθετώντας παρεξηγήσεις και αποκαλύπτοντας τις άβολες αλήθειες της ιστορίας, μας βοηθά να κατανοήσουμε τις χρήσεις και τις καταχρήσεις της».

Στο κεφάλαιο του βιβλίου «Δεν έτρωγαν όλοι βελανίδια όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες», ο συγγραφέας αναδεικνύει την αίσθηση εξαιρετισμού που χαρακτηρίζει την ελληνική σκέψη. Ο συγκεκριμένος εξαιρετισμός δεν βασίζεται ούτε στην ελλιπή ούτε στη μονομερή γνώση, αλλά στην άγνοια της ιστορίας. Είναι μια εθνική υπερηφάνεια που στηρίζεται στην ημιμάθεια, την αποσιώπηση, τη λήθη, την εμπρόθετη παρερμηνεία, την επιλεκτική μνήμη, την παραχάραξη και τις αυτοδικαιωτικές ιστορικές αφηγήσεις.

Διαβάζοντας το βιβλίο, εντυπωσιάζεται κανείς από την ευκολία με την οποία άλλοτε υιοθετούμε τον ρόλο του ήρωα και άλλοτε εκείνον του θύματος. Και οι δύο ρόλοι είναι γοητευτικοί και πρωταγωνιστικοί, παρέχοντάς μας μια αίγλη που μας απαλλάσσει από την ανάγκη για επώδυνους απολογισμούς.

Πέρα από τους μύθους που περιγράφονται στο βιβλίο, ο συγγραφέας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ιστορίας, στους λόγους που πρέπει να είναι χρήσιμη για τα παιδιά, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, καθιστώντας το μάθημα απολαυστικό και ενισχύοντας την κριτική σκέψη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ του συγγραφέα και του κοινού.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δηλαδή οι επιστήμες δεν ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα; Ούτε οι Μινωίτες μιλούσαν ελληνικά; Η Τροία που ανακάλυψε ο Σλίμαν δεν ήταν η πραγματική; Στην αρχαία Αθήνα οι ομοφυλόφιλοι δεν έχαναν τα πολιτικά τους δικαιώματα; Ούτε ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτονας σκότωσαν τον τύραννο Ίππαρχο για πολιτικούς λόγους; Δεν βγήκε ο Αρχιμήδης γυμνός στους δρόμους – αντίθετα στους νόμους και κάθε ιερό – φωνάζοντας «Εύρηκα! Εύρηκα!»; Ούτε οι Χιώτες πήγαιναν δυο δυο για να μην τους αναγκάσουν οι Οθωμανοί να τους μεταφέρουν στους ώμους; Σε λίγο θα μας πείτε ότι και ο Ναπολέων δεν ήταν τελικά Έλληνας! Ότι οι λωρίδες της σημαίας μας δεν συμβολίζουν τη φράση «Ελευθερία ή θάνατος». Μήπως ούτε το κλαρίνο είναι ελληνικό όργανο; Θα ισχυριστείτε ότι και οι Έλληνες μετανάστευαν παράνομα; Ότι η Μικρά Ασία δεν χάθηκε επειδή «μας πούλησαν οι Σύμμαχοι;» Πως δεν καθυστέρησε η Μάχη της Κρήτης την επέλαση του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση; Ότι δεν έπεσε κανένας εύζωνας από την Ακρόπολη τυλιγμένος με την ελληνική σημαία, μπροστά στους ναζί; Μήπως ούτε οι ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου έπαιξαν φιλικά ματς με τους κατακτητές; 0ύτε τη Χούντα την είχαν οργανώσει οι Αμερικάνοι; Μα γιατί μισείτε τόσο πολύ τους μύθους μας; Ακόμα μερικές μικρές αφηγήσεις για μεγάλες παρεξηγήσεις.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

O Σταύρος Παναγιωτίδης γεννήθηκε το 1982 στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδακτορικό στην Ιστορία. Είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Επιστημονικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού Hot Doc History. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα έργα του Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας (2023), Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας 2 (2024). Επίσης, έχει συγγράψει τη μελέτη Ο Κόκκινος Ιανός (Παπαζήσης, 2024), καθώς και τον τόμο Ιωάννης Καποδίστριας – Η προσωπικότητα και η διακυβέρνησή του, στη σειρά Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ EΘΝΟΥΣ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ IΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (Ελληνικά Γράμματα, 2022).

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί και το μυθιστόρημά του Το Κουρασμένο μέλι (2018).

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69