Στην Βέροια ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης - Τι δήλωσε
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Επίσκεψη στην Ημαθία πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης την Κυριακή. Ο κ. Τσιρώνης επισκέφθηκε κτηνοτροφικές μονάδες και συζήτησε μαζί τους προβλήματα που τους απασχολούν με στόχο την λύση του. Επίσης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Βέροιας στο δημαρχείο και αμέσως μετά απάντησε στα παρακάτω ερωτήματα των τοπικών ΜΜΕ.
ΕΦΚΑ: «Αποδείχθηκε ότι η πλειοψηφία των αγροτών, είναι ευνοημένη. Θα έχει λιγότερες υποχρεώσεις φέτος. Ειδικά το ασφαλιστικό, χωρίς αποθεματικά, με τα λεφτά που βάζει η πολιτεία καλύπτονται οι σημερινές και αυριανές συντάξεις. Τα αποθεματικά υφαρπάχτηκαν και η πολιτεία τώρα δεν μπορεί να τα επιστρέψει. Αν κάποιος έχει ένα ασφαλιστικό δίκαιο και βιώσιμο ας μας το υποδείξει».
Κάρτα Αγρότη: «Έχει θεσμοθετηθεί και οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει. Τώρα αν κάποιοι δεν την πήραν θα το δούμε».
Επιδοτήσεις και αποζημιώσεις: «Πέρσι καταφέραμε και κλείσαμε υποχρεώσεις 2012, 2013 και 2014 και δώσαμε κάποιες του 2015. Οι υποχρεώσεις μας, αφορούν περιπτώσεις που δεν εκκαθαρίστηκαν και έχουν κάποια προβλήματα. Υπάρχουν κάποιες αδικίες στους κτηνοτρόφους στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και χρειάζονται σοβαρές αναλογιστικές μελέτες. Ο ΕΛΓΑ δεν έχει δικούς του αναλογιστές αλλά μπορούν να γίνουν. Θέλουμε να έχουμε έναν οργανισμό σύγχρονο ώστε κάθε ασφαλιζόμενος να αποζημιώνεται για τους κινδύνους. Στόχος μας ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων να πέσει και κάτω από τους 6 μήνες».
Συνδεδεμένες: «Θα πληρωθούν μέχρι το Πάσχα».
Εκλογές: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Περιοδείες γίνονται συνέχεια στην περιφέρεια. Πρόωρες εκλογές γίνονται πάντα για λόγους που δεν είναι ευχάριστοι. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιος λόγος, η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχουν πιθανότητες βελτιώσεις. Αυξήθηκαν οι εξαγωγές, οι παραγωγοί κάνουν θετικές προτάσεις. Ο μόνος που θέλεις εκλογές είναι αυτός που ταϊζόταν από το πελατειακό σύστημα. Αυτά δεν υπάρχουν πια, το πάρτι τελείωσε».
Περιβαλλοντικά θέματα: «Η φιλοσοφία είναι ότι δεν πετάμε τίποτα. Π.χ νερό με αθώα στοιχεία (όπως αυτό των τοπικών βιομηχανιών μεταποίησης ροδάκινου) δεν γίνεται να το πετάμε ενώ θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για άρδευση».
Κόκκινα δάνεια: «Η αγροτική γη δεν θα καταλήξει στα Founds. Γίνεται προσπάθεια με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Μακάρι να μην μείνει κανένας ακάλυπτος. Βούληση μας είναι να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις και γι αυτούς ώστε να μην είναι με την πλάτη στον τοίχο. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να «ξεκοκκινήσουν» αυτά τα δάνεια για να μην καταστραφούν οι τράπεζες. Οι αγρότες δανειολήπτες που δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα πρέπει να έχουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης με χαμηλά επιτόκια ώστε να μπουν ξανά στην παραγωγή και να καταφέρουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».
Χρέη στον ΟΓΑ: «Γίνονται διερευνήσεις για νέα ρύθμιση αλλά δεν υπάρχει οριστικό.
Αλλαγή διοίκησης στην βιομηχανία ζάχαρης: "Είναι μια βιομηχανία βιώσιμη. Το πρόβλημά της είναι τα παλιά δάνεια. Δεν μπορεί να γίνει σχόλιο για την αλλαγή της διοίκησης διότι δεν το γνωρίζω. Αν βρεθεί λύση για τα παλιά δάνεια, μπορεί να εκτοξευθεί».
Ιστορικά δικαιώματα: «Είμαι κάθετα αντίθετος με αυτά. Άμεσα δεν μπορεί να γίνει κάτι, κάποιοι έμαθαν να ζουν από αυτά. Όμως πρέπει να αλλάξει γιατί φρενάρει την παραγωγή».
Συνάντηση με Αντιπεριφερειάρχη: «Από λάθος του γραφείου μου δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο και δεν έγινε συνάντηση με τον κ. Καλαϊτζίδη».
Συνάντηση με δήμαρχο Βέροιας: Συζητήθηκαν ζητήματα όπως το νερό που χάνεται στην Τ66. Έγινε πρόταση από τον δήμαρχο το νερό των βιομηχανιών που πέφτει στην Τ66 και χάνεται, να πέφτει σε γειτονικό αρδευτικό κανάλι και να χρησιμοποιείται για άρδευση. Άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων. «Πιστεύω ο χρόνος πρέπει να είναι σύντομος, αυστηρός μπορεί να είναι αλλά είναι απλός» είπε ο υπουργός. Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα της ΔΑΟΚ και υποστελέχωσης υπηρεσιών, θέματα σφαγείου, οι δασικοί χάρτες κ.α..
Ονομασία Σκοπίων: «Από αμέλειες του παρελθόντος τα Σκόπια για πολλές χώρες λέγονταν Μακεδονία. Εμείς καλούμαστε να λύσουμε ένα θέμα που δεν δημιουργήσαμε. Η λύση της σύνθετης ονομασίας υπήρχε πριν τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας αλλά κάποιοι την υπονόμευσαν».