Οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή στην Ημαθία και οι προοπτικές ανάπτυξης
- Γράφτηκε από τον/την Αρθρογράφος
Γράφει ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βιώνουμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας COVID-19, αλλά και μεγάλες δυσκολίες στο οικονομικό επίπεδο. Ο τουρισμός κατακρημνίστηκε, οι καλλιτέχνες και οι επιχειρήσεις που ζουν από τον πολιτισμό έχουν οικονομικές απώλειες πάνω από 80%, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πάνω από 40% μείωση των εσόδων τους αφού ήταν για μεγάλο διάστημα κλειστές ή παραμένουν κλειστές όπως η εστίαση, κάτι που προκαλεί συνέπειες όπως ανεργία, φτώχεια, κατάθλιψη και άλλα.
Ο Αγροτικός Τομέας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται συνεχώς σε κρίση σε όλη τη χώρα, λόγω των χαμηλών τιμών που πετυχαίνουν τα αγροτικά προϊόντα στις τοπικές και τις παγκόσμιες αγορές, αλλά και των μεγάλων καταστροφών που συμβαίνουν στις παραγωγές σχεδόν κάθε χρόνο, από τις βροχοπτώσεις τους παγετούς και τις πλημύρες.
Στην περιοχή μας την Ημαθία η Αγροτική παραγωγή είναι αυτή που κινεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την οικονομία, αφού εκτός της παραγωγής των πολλών Αγροτικών προϊόντων που άμεσα φέρνει έσοδα από την εσωτερική και την εξωτερική αγορά, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κύκλος επιχειρήσεων, μεταποιητικές, εμπορικές, παραγωγής λιπασμάτων και συναφών ειδών, φυτωρίων κλπ. που μεγάλο κύκλο από τις εργασίες τους τον οφείλουν στην Αγροτική παραγωγή. Με λίγα λόγια η Αγροτική παραγωγή είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας της περιοχής μας και πρέπει με κάθε τρόπο να την προστατεύσουμε, γιατί μας αφορά όλους.
Όσον αφορά τους τελευταίους παγετούς που έγιναν στην Ημαθία το διάστημα (25-26-27/3 και 9-10/4), αυτοί ήρθαν να αποτελειώσουν την μικρή παραγωγή που είχε μείνει από τις προηγούμενες καταστροφές. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά και του γεγονότος ότι στην ουσία οι τελευταίες χρονιές, ήταν πολύ δύσκολες για τους αγρότες και ότι η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στην Αγροτική παραγωγή θα πρέπει άμεσα: α) Ο ΕΛΓΑ να στελεχώσει τις υπηρεσίες του με ικανό έμψυχο υλικό ώστε να διεξαχθεί τάχιστα και ομαλά η διαδικασία της εκτίμησης β) Να στηριχτούν οι αγροτικές οικογένειες με έκτακτο βοήθημα ενίσχυσης του εισοδήματος τους ως προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων γ) Να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% της εκτίμησης χωρίς κόφτες. δ) Να συμψηφιστούν οι εισφορές.
Τα μέτρα αυτά απαιτούνται να γίνουν άμεσα, αλλά επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» θα πρέπει να δούμε μεσοπρόθεσμα σε συνδυασμό και με το γεγονός, ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελείτε και είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι αυτό, δημιούργησε τεράστιες αλλαγές στο κλίμα με συνέπεια να έχουμε μεγάλη κλιματική αλλαγή σε όλη τη χώρα και να προκαλούνται μεγάλες καταστροφές. Επιπρόσθετα θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, που σύμφωνα με μελέτες επηρεάζει το μικροκλίμα της περιοχής και πιθανόν να είναι και αυτός ένας σοβαρός παράγοντας, που συντελεί στις μεγάλες καταστροφές στην Αγροτική παραγωγή από παγετούς, βροχές, πλημύρες. Εν κατακλείδι θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση με επιστήμονες από όλους τους χώρους και με την συμμετοχή των αγροτικών συλλόγων, να διενεργηθούν έρευνες για να δούμε τι φταίει και έχουμε συνεχώς καταστροφές, αλλά και με πιο τρόπο θα μεγαλώσει και θα προστατευτεί η παραγωγή.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, είναι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, έτσι ώστε να καταφέρουμε να έχουμε προϊόντα που δίνουν υψηλή και ποιοτική παραγωγή χωρίς χημικά πρόσθετα, που θα φέρουν την Ημαθία ξανά στο δρόμο της Ανάπτυξης με σεβασμό στο Περιβάλλον και τον Άνθρωπο.