Ανικανοποίητοι οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας με τις αποφάσεις της σύσκεψης στο ΥΠΑΑΤ
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Από τον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Λίγες μέρες πριν τις εκλογές τις 7ης Ιουλίου, και οι εξαθλιωμένοι οικονομικά ροδακινοπαραγωγοί, βλέποντας τα προβλήματα να μη βρίσκουν λύση αλλά να πολλαπλασιάζονται, γίνονται θεατές ενός σήριαλ που διαδραματίζεται σε μια καλά στημένη πολιτική αρένα και ενός σκηνικού που δεν είναι καθόλου άγνωστο γι΄αυτούς, αφού το ίδιο έργο το έχουν δει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές με τους ίδιους να χάνουν πριν ακόμη ξεκινήσει να προβάλλεται.
Οι δυσκολίες στη διακίνηση αλλά και οι χαμηλές τιμές κυρίως στα επιτραπέζια ροδάκινα ανάγκασαν τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη να καλέσει άμεσα σύσκεψη με συμμετέχοντες τους παραγωγικούς φορείς για να γίνουν προτάσεις και να αναζητηθούν λύσεις.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο στη Βέροια ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας παρουσίασε τις προτάσεις του οι οποίες ήταν οι εξής:
1) Να υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση (στρεμματική) στους παραγωγούς ροδάκινου λόγω της απώλειας του εισοδήματος που έχουν υποστεί από τις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης
2) Να γίνει αναδιάρθρωση καλλιέργειας στα επιτραπέζια ροδάκινα, όπως έκαναν και οι Ισπανοί (20.000 στρέμματα επιτραπέζια ροδάκινα με 500 ευρώ ανά στρέμμα ενίσχυση στον παραγωγό).
3) Να υπάρξει ελάχιστη τιμή πώλησης του κάθε προϊόντος, σύμφωνα με το κόστος παραγωγής, που θα το καθορίσουν τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
Οι δε κύριοι Καλαϊτζίδης Κωνσταντίνος, Αποστολίδης Στέφανος και Γιαννακάκης Χρήστος πρότειναν ως λύση την «Απόσυρση», στην οποία δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα και τέθηκε ως κύρια.
Μάλιστα να σημειώσουμε ότι η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κ.Καρασαρλίδου Φρόσω είχε ζητήσει πριν την σύσκεψη με αίτημα που κατέθεσε προς τον Υπουργό ΑΑ & Τ κ. Αραχωβίτη Σταύρο την έγκριση προγράμματος απόσυρσης ροδάκινων προς διάφορες κατευθύνσεις (δωρεάν διανομή: νωπού, χυμού σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς). Η χρηματοδότηση να γίνει από τις Κρατικές Ενισχύσεις (deminimis) και η διαδικασία μέσα από Οργανώσεις Παραγωγών.
Αναφέρουμε τα παραπάνω θέλοντας να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του Αγροτικού κόσμου (ροδακινοπαραγωγοί) επιθυμεί την άμεση εισοδηματική ενίσχυση όλων των παραγωγών που καλλιεργούν επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια για την απώλεια εισοδήματος λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης γιατί θα μόνο με αυτόν το μέτρο θα μπορέσει να ανασάνει την παρούσα στιγμή. Η απόσυρση, χωρίς να ήμαστε αρνητικοί , δεν μπορεί να καλύψει το χαμένο εισόδημα όλων των ροδακινοπαραγωγών και μάλιστα άμεσα αφού οι ανάγκες το επιβάλλουν.
Ως διαχρονική λύση προτείνουμε την αναδιάρθρωση η οποία θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα καθώς και την θέσπιση ελάχιστης τιμής πώλησης(Υπήρξε σχετική ψήφιση νομοσχεδίου στην Ιταλία).
Στη σύσκεψη του Υπουργείου δεν παρευρεθήκαμε διότι κατά την σύσκεψη στο επιμελητήριο Βέροιας, κάποιοι ήταν αρνητικοί στο να βρίσκονται στην ορισθείσα επιτροπή αγρότες, δεν προσκληθήκαμε και φυσικά έπρεπε να αποφασιστεί μέσα από δημοκρατικά πλαίσια και όχι να είναι προαποφασισμένη, η πρόταση της απόσυρσης ως κύριας.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις χαλαζοπτώσεις που συνεχίζουν να πλήττουν την παραγωγή ζητάμε - το κάναμε προ δύο μηνών - την πρόσληψη επιπλέον εκτιμητών γεωπόνων για να επισπευτούν οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν το συντομότερο οι παραγωγοί. Επίσης χρήζει άμεσης ανάγκης να δοθούν προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και να είναι δίκαιες οι αποζημιώσεις.
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να απευθύνουμε ερώτημα προς την ΝΔ για το ποιες λύσεις έχει να προτείνει και να δεσμευτεί γι αυτές, αν εκλεγεί κυβέρνηση στις 8 Ιουλίου 2019.
Προτείθεται να δώσει εισοδηματική ενίσχυση (Ρωσικό εμπάργκο) στους ροδακινοπαραγωγούς;
Θα «τρέξει» πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με ενίσχυση ανά στρέμμα;
Θα προχωρήσει σε αλλαγές του κανονισμού του ΕΛΓΑ που τόσο καιρό ακούμε και τίπoτα δεν γίνεται;".