Ποτάμι: Διοργάνωσε εκδήλωση στην Βέροια για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Πολιτική εκδήλωση για την δημιουργία εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης υπήρχαν τέσσερις ομιλητές (ο πέμπτος αδιαθέτησε και απουσίασε) και στάθηκαν κυρίως στην οργάνωση του αγροτικού τομέα μέσα στους συνεταιρισμούς, στις δυνατότητες που τους δίνονται και στην συνεργασία τους με το τραπεζικό σύστημα.
Ο πρώτος ομιλητής, ο Δ. Βακάμης μίλησε για την διάρθρωση, την βιωσιμότητα του αγροτικού πληθυσμού, την οργάνωση του και τις δυνατότητες ενώ στάθηκε στο πώς οι Ομάδες Παραγωγών ως δομές μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και το δυναμισμό του τομέα. Ο κ. Βακάμης είπε ότι ο αγρότης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο νέο οικονομικό περιβάλλον και πρέπει γρήγορα να οργανωθεί σε δυνατές ομάδων παραγωγών. Επίσης σημείωσε ότι το σύνολο της παραγωγής πρέπει να γίνεται μέσα από τους συνεταιρισμούς. Ο κ. Βακάμης αναφέρθηκε σε κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την αναγνώριση ενός συνεταιρισμού και στον τρόπο λειτουργίας του.
Ο επόμενος ομιλητής, ο Θ. Λιόλιος, μίλησε για το μέγεθος και την προστιθέμενη αξία που δημιουργεί ο δευτερογενής τομέας - τυποποίηση, συσκευασία, μεταποίηση και εμπορία, και στάθηκε στις αδυναμίες και τις ευκαιρίες για εκσυγχρονισμό και εξωστρέφεια. Ο κ. Λιόλιος τόνισε ότι το κλειδί σε αυτή την ιστορία είναι η καλή συνεργασία πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, σε συνεργασία πάντα με χρηματοπιστωτικό σύστημα (συμβολαιακή γεωργία). Ο κ. Λιόλιος σημείωσε ότι η Ημαθία παράγει ποιοτικά φρούτα, κρασιά και κτηνοτροφικά προϊόντα και η μεταποίηση τετραπλασιάζει την αξία τους. Σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο οι ευκαιρίες που υπάρχουν είναι η είσοδος σε νέες αγορές, η προώθηση των προϊόντων στα ξενοδοχεία της χώρας, και οι οργανωμένες προσπάθειες προώθησης των εξαγωγών ενώ εμπόδια είναι το πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η μη συμμετοχή της χώρας στην διαμόρφωση της ΚΑΠ και η συναλλαγματικές διαφορές.
Ο επόμενος ομιλητής, ο Χρήστος Γιαννακάκης μίλησε για τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για έναν δημοκρατικό, αποτελεσματικό και βιώσιμο αγροτικό συνεργατισμό. Συγκεκριμένα είπε ότι όλοι οι αγρότες πρέπει να οργανωθούν σε συνεταιριστικές ομάδες και σε οργανώσεις παραγωγών, αμέσως μετά να δημιουργηθούν ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και οι ενώσεις να δημιουργήσουν εμπορικές οργανώσεις που θα κάνουν δράσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό για να ανοίξουν νέες αγορές, σε συνεργασία πάντα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η τελευταία ομιλητής, η Ε. Φλώρου, μίλησε για την παρέμβαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο παρελθόν και τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα σήμερα. και το μοντέλο της συμβολαιακής τραπεζικής. Η κ. Φλώρου σημείωσε ότι στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον με τον κατακερματισμένο κλήρο, η συμβολαιακή γεωργία είναι η λύση. Εξηγώντας, η κ. Φλώρου είπε ότι με την συμβολαιακή γεωργία οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να προγραμματίσουν την παραγωγή τους, έχουν εξασφαλισμένη την διάθεση της και γνωρίζουν τις τιμές που θα λάβουν για τα προϊόντα τους, γνωρίζουν τον χρόνο πληρωμής και τέλος έχουν εξασφαλισμένη πίστωση για να παράξουν. Από την πλευρά των μεταποιητών, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα. "Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη" σχολίασε για την συμβολαιακή γεωργία η κ. Φλώρου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Λυκοστράτης, ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Αγγελίνας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου.
Ο δήμαρχος Βέροιας χαιρέτησε την εκδήλωση και την χαρακτήρισε ωφέλιμη. Ο κ. Βοργιαζίδης σημείωσε ότι ο δήμος θα προσπαθήσει να δημιουργήσει υποδομές για τους αγρότες (δίκτυα άρδευσης, αγροτικούς δρόμους) και συμφώνησε με την οργάνωση των αγροτών σε οργανώσεις παραγωγών. Ο κ. Βοργιαζίδης εξέφρασε κλείνοντας τον προβληματισμό του για την ύπαρξη πολλών εξαγωγικών κέντρων στο νομό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου σχολίασε ότι την τελευταία εξαετία η χώρα σώζει τις τράπεζες και κανείς δεν ασχολείται με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. "Αν δεν ανασυγκροτηθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας ούτε οι τράπεζες θα μπορούν να μείνουν όρθιες" σχολίασε ο κ. Ουσουλτζόγλου.
Τέλος ο υπεύθυνος αγροτικής ανάπτυξης του Ποταμιού Σπύρος Καχριμάνης επεσήμανε στο τέλος ότι μεγάλο πρόβλημα στον χώρο δημιουργούν τα "κανόνια" από τον καθένα που κάνει τον έμπορο χωρίς προϋποθέσεις γιατί το μητρώο εμπόρων δεν λειτουργεί. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι και το υπουργείο πρέπει να δείξει συνέπεια και μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα να κάνει τις προκηρύξεις και να καταβάλει τις πληρωμές στους δικαιούχους.