Βέροια: Χαντμπολική δράση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το χάντμπολ δηλώνει δυναμικό «παρών» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού με πέντε δράσεις σε όλη την Ελλάδα που θα έχουν παράλληλα και φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός παρουσίασε το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τον Αθλητισμό (7-13 Σεπτεμβρίου) με την ονομασία «Be Active» σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Γ.Γ.Α. παρουσία εκπροσώπων των ομοσπονδιών και φορέων, που θα συμμετέχουν με δράσεις τους σε αυτό. Το πρόγραμμα είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται παράλληλα σε 28 χώρες της Ευρώπης, συν τρεις εκτός Ε.Ε. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ) εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Σταματιάδης, Ειδικός Γραμματέας Δημήτρης Σταυρακάκης, ο Συντονιστής Ανάπτυξης Παναγιώτης Ιατρούδης και ο υπεύθυνος Τύπου Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου.
Ο κ. Σταματιάδης μίλησε για την ιστορικότητα της Ομοσπονδίας και την σημασία της άθλησης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ιατρούδης ανέλυσε λεπτομερώς τις πολλές δράσεις που θα κάνει το χάντμπολ, το οποίο έχει το δικό του μότο στο πλαίσιο του προγράμματος «Be Active, Be Human, Be Handball».
Μάλιστα το χάντμπολ έχει προγραμματίσει το διάστημα αυτό συνολικά 5 δράσεις οι οποίες θα γίνουν στην Άνοιξη (27/9), στη Νέα Ιωνία (13/9), στη Θεσσαλονίκη (12/9) με την συνεργασία ΧΑΝΘ και ΠΑΟΚ, στη Βέροια (12/9) με τη συνεργασία του Φιλίππου Βέροιας και στη Δράμα (21-27/9).
Παράλληλα οι δράσεις θα έχουν και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού με πρωτοβουλία της ΟΧΕ θα γίνει συλλογή ρούχων, φαρμάκων και τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
«Η συμμετοχή για το 2016 υπολογίζεται στα 12.000 παιδιά»
Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού είπε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τον Αθλητισμό στο οποίο παίρνει μέρος η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη του ρόλου της Φυσικής Αγωγής, της Φυσικής Άσκησης και γενικά της σωματικής κινητικότητας στη βελτίωση των δεικτών της υγείας, στη μείωση της νοσηρότητας και η συμβολή σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ενταγμένο φυσικά σε ένα άλλο μοντέλο οικιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.
Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι στρατηγικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται μόνο με επικοινωνιακού τύπου εκδηλώσεις αποσπασματικά, αλλά κυρίως με την υλοποίηση εφαρμοσμένων πολιτικών για την φυσική αγωγή, οι οποίες ξεκινούν, από πού αλλού;
Από εκεί που ζει, σπουδάζει κι εργάζεται η νέα γενιά, από τις σχολικές μονάδες κατά τη προσχολική ηλικία, την παιδική, την εφηβική ηλικία κλπ.
Δυστυχώς οι πρόσφατες Ευρωπαϊκές στατιστικές εμφανίζουν αρνητική δυναμική σε πολλούς δείκτες, γεγονός που οδηγεί τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναθεώρηση των εκθέσεων του 2011 και επαναπροσδιορισμό των στόχων. Είναι φανερό ότι οι ισχύουσες πολιτικές απέτυχαν.
Ενδεικτικά, κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., το 2008 παχύσαρκα και υπέρβαρα ήταν ένα στα τέσσερα παιδιά, ενώ το 2010 ήταν ένα στα τρία.
Επιπρόσθετα αυξήθηκε η συχνότητα εμφάνισης των παχύσαρκων παιδιών από 8% το 1990 σε 12% το 2010 και με πρόβλεψη για το 2020 σε 14%.
Επίσης, σήμερα το 7% του προϋπολογισμού των κρατών – μελών της Ε.Ε. για την υγεία, διατίθεται για την αντιμετώπιση ακριβώς αυτών των παθήσεων που προκαλούνται από την υποκινησία.
Οι νεοφιλελεύθερες λογικές και η ανάθεση στις αγορές προφανώς δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, έτσι η σύνδεση φυσικής άσκησης αθλητισμού και υγείας καθίσταται βασικός όρος για τη φυσική κουλτούρα των Ευρωπαϊκών κοινωνιών. Την φυσική κουλτούρα ως κοινωνικός θεσμός, που αντικειμενικά είναι αναγκαίο να υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να καταστεί ενιαία πολιτική στον Ευρωπαϊκό χώρο και στα κράτη μέλη.
Ειδικά για τη χώρα μας οι δείκτες είναι κάτι παραπάνω από αρνητικοί, αναφέρω ενδεικτικά ορισμένους, από το Ευρωβαρόμετρο του 2014 για τον Αθλητισμό:
• χαμηλότερο ποσοστό αθλουμένων στο φυσικό περιβάλλον (Ελλάδα 33% - Ε.Ε. 40%).
• περισσότεροι πολίτες που δεν ασκούνται ποτέ, με ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα κλπ. (Ελλάδα 49% - Ε.Ε. 30%)
• χαμηλότερη συχνότητα άθλησης (Ελλάδα 59% - Ε.Ε. 42%)
• χαμηλότερη ένταση φυσικής άσκησης (Ελλάδα 62% - Ε.Ε. 32%)
Φυσικά, για τους γνωρίζοντες είναι κοινός τόπος, ότι για να αναστραφεί η σημερινή πορεία απαιτούνται μακροχρόνιες στοχεύσεις και πολιτικές σε βάθος τουλάχιστον 4ετίας αν όχι και 8ετίας και μάλιστα με target group τις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες πληθυσμού.
Αυτό προσπαθούμε ήδη να δρομολογήσουμε.
Κατά πρώτο λόγο να υποστηρίξουμε αυτό που ήδη έχουμε, που βεβαίως χρειάζονται άμεση ανανέωση σε μεθοδολογικό, οργανωτικό, διοικητικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Φέτος διπλασιάσαμε το διατιθέμενο ποσό σε 2,5 εκ. ευρώ από 1,25 εκ. ευρώ και για πρώτη φορά έχει ετοιμασθεί το οργανωτικό πλαίσιο τόσο νωρίς, με αύξηση κατά 30% των ΟΤΑ που αιτήθηκαν και περίπου ίδια αύξηση των γυμναστών που θα εργασθούν.
Κατά δεύτερο λόγο, να αναδείξουμε νέα προγράμματα. Είναι ήδη έτοιμο το πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης για παιδιά της 3ης και 4ης Δημοτικού, με ένταξη 35 κολυμβητηρίων σε όλη τη χώρα από την Αλεξανδρούπολη έως τα Χανιά.
Η συμμετοχή για το 2016 υπολογίζεται στα 12.000 παιδιά (πιλοτικά στο 3ο τρίμηνο του σχολικού έτους) και κάθε χρόνο αύξηση στις 35.000. Στόχος στα 4 χρόνια να έχουν πάρει μέρος 140-150.000 μαθητές.
Ήδη διαμορφώνονται μελέτες και έχουν δοθεί σχετικές κατευθύνσεις στις διοικήσεις των ΕΑΚ όλης της χώρας, στο ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, ώστε οι αθλητικοί χώροι να καταστούν προσβάσιμοι, να αποτελέσουν χώρους αναψυχής για περπάτημα, ποδήλατο κλπ. για όλη την οικογένεια, με ανάλογη διαμόρφωση τόσο του περιβάλλοντος χώρου τους, όσο και των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες.
Πρέπει να γίνει μια εις βάθος συνεργασία της ΓΓΑ και της Δ/νσης Φυσικής Αγωγής του Υπ. Παιδείας, άλλωστε είμαστε πλέον ένα ενιαίο Υπουργείο, ώστε η φυσική αγωγή, είτε ως κομμάτι της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας, είτε ως ενασχόληση εκτός ωρολογίου προγράμματος, είτε ως σύστημα διασύνδεσης με τον αγωνιστικό αθλητισμό, να αποτελέσει τον κρίκο ενός ενιαίου συστήματος Φυσικής Αγωγής ή Αθλητισμού στην χώρα με κοινές στρατηγικές επιλογές και στόχους.
Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι οι εντελώς πρόσφατες οδηγίες της Ε.Ε. αναθεωρούνται και ως ελάχιστη αναγκαία άσκηση για τους μαθητές των σχολείων ημερησίως θεωρείται η 1 ώρα, ενώ για την προσχολική ηλικία οι 3 ώρες. Σε αντιδιαστολή φυσικά των δύο ή τριών σαραντάλεπτων φυσικής αγωγής στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα».
Συνολικά 154 δράσεις από Ομοσπονδίες και αθλητικούς φορείς
Η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα με 154 δράσεις σε διάφορους δήμους της χώρας, πολλές εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των ομοσπονδιών ΕΑΟΜ ΑμεΑ, της Γυμναστικής, του βόλεϊ, του Χάντμπολ, του Πινγκ Πονγκ, της Πάλης, του Τζούντο, αλλά και άλλοι φορείς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα με διάφορες δράσεις. Μεταξύ αυτών, η ΟΠΑΠ ΑΕ (θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα με 125 ερασιτεχνικά σωματεία με τη συμμετοχή 10.500 παιδιών), η Super league (θα αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για την προώθηση του προγράμματος την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος), ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός, ο σύλλογος ιδιοκτητών Γυμναστηρίων (θα παρέχει δωρεάν είσοδο σε όσους επιθυμούν να αθληθούν σε όλα τα γυμναστήρια που είναι μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων για την εβδομάδα 7-13 Σεπτεμβρίου).