Στα τέλη Μαΐου η λειτουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, σε εφαρμογή της «Συνθήκης Macolin»
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Τα άμεσα βήματα εφαρμογής της «Συνθήκης Macolin» για την αντιμετώπιση των προσυνεννοημένων αγώνων, η οποία κυρώθηκε προ διμήνου από τη Βουλή, παρουσίασε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Στο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη της 3ης Διεθνούς Διεπιστημονικής Ημερίδας με θέμα «Ο Αθλητικός Στοιχηματισμός Σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», που διοργάνωσε το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ελληνικό Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητικών Δημοσιογράφων (AIPS), ο κ. Αυγενάκης αποκάλυψε ότι στα τέλη Μαΐου θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η προβλεπόμενη Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας.
Εξήγησε, ακόμη, ο Υφυπουργός Αθλητισμού πως για την υλοποίηση και την ορθή εφαρμογή της Ε.Π.ΑΘΛ.Α θα συσταθεί αρχικά ένας πυρήνας φορέων, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ανεξάρτητη Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων, την Ελληνική Αστυνομία και τον Αθλητικό Εισαγγελέα. Και σε δεύτερο χρόνο, θα αναπτυχθεί συνεργασία και με άλλους φορείς του αθλητισμού (συνδέσμους αθλητών, προπονητών, διαιτητών, αθλητικές ομοσπονδίες, επαγγελματικές ενώσεις πρωταθλημάτων και στοιχηματικές εταιρείες).
Αναλυτικά, ο κ. Αυγενάκης, στον χαιρετισμό του είπε:
«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της 3ης διεθνούς διεπιστημονικής ημερίδας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέμα “Ο Αθλητικός Στοιχηματισμός Σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία”. Και χαίρομαι που η εκδήλωση αυτή έρχεται λίγο καιρό με την ψήφιση στη Βουλή του νόμου 4639/2019, που πραγματεύεται την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin τη 18η Σεπτεμβρίου 2014.
Ο νόμος που ψηφίσαμε συμβάλλει καθοριστικά στην άμεση και δραστική αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου των προ-συνεννοημένων αγώνων στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Η χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων είναι ένα φαινόμενο που τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια διεθνώς.
Η χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων αφαιρεί αξιοπιστία από τον αθλητισμό,
σπιλώνει αθλήματα και ομάδες και γενικά είναι αντίθετη με το «ευ αγωνίζεσθαι» που ο καθαρός αθλητισμός πρεσβεύει. Και βέβαια ενισχύει τα φαινόμενα βίας στο χώρο του αθλητισμού!
Τα αίτια της χειραγώγησης είναι κυρίως η εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, ξένων προς τον υγιή αθλητισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα που έγινε το 2017 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ίδιοι οι αθλητές σε ποσοστό 35% πίστευαν ότι πολλοί αγώνες στην κατηγορία τους ήταν χειραγωγημένοι και αυτό συνέβαινε τουλάχιστον δύο έως πέντε φορές σε κάθε αγωνιστική χρονιά. Επιπλέον, η πλειοψηφία το δείγματος, σε ποσοστό 80%, πίστευαν ότι είχαν συμμετάσχει σε χειραγωγημένο αγώνα, κάποια στιγμή στην καριέρα τους.
Εμείς, από την πρώτη στιγμή, θέσαμε σε προτεραιότητα την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, στοχεύοντας στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των αθλητικών αγώνων, στην προστασία του υγιούς αθλητισμού απέναντι σε κάθε απόπειρα χειραγώγησής του και στην επιστροφή των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων στα γήπεδα.
Για το λόγο αυτό, προχωρήσαμε και στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, γνωστή και ως «Σύμβαση Macolin». Μία Σύμβαση, η οποία είχε παραγκωνιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, δείγμα της φανερής αδιαφορίας που επέδειξε ευρύτερα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έπλητταν τον αθλητισμό.
Αμέσως επόμενη ενέργεια, στην οποία θα προβούμε μέσα στο επόμενο διάστημα μέσω τροπολογίας στην Βουλή, είναι η σύσταση της Εθνικής Πλατφόρμας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της Σύμβασης. Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) θα είναι εναρμονισμένη με τη διεθνή πρακτική και θα υπηρετεί έναν διπλό ρόλο: αυτόν της πρόληψης και της καταστολής.
Η Εθνική Πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου του 2020. Είναι αναγκαία, μέσα από τη λειτουργία της πλατφόρμας, η αξιοποίηση των πληροφοριών που θα λαμβάνονται από τις καταχωρήσεις των συμβάντων, ώστε να προκύπτει μετέπειτα ενδελεχής έρευνα και να ασκούνται, όπου κρίνεται αναγκαίο, ποινικές διώξεις ή να κινούνται αναλόγως πειθαρχικές διαδικασίες. Επιπλέον, μέσα από την ορθή εφαρμογή της πλατφόρμας, θα προκύψει η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της κοινωνίας γύρω από το φαινόμενο.
Η Εθνική Πλατφόρμα για τη χειραγώγηση των αγώνων έχει τον ρόλο να κινητοποιήσει, να εμπλέξει και να συντονίσει όλους τους μετόχους του αθλητικού γίγνεσθαι. Σε πρώτο βαθμό θα συσταθεί μία ομάδα, ένας πυρήνας φορέων, που θα υλοποιήσουν το εγχείρημα αυτό και την ορθή λειτουργία του, αποτελούμενη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ανεξάρτητη Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων, την Ελληνική Αστυνομία και τον Αθλητικό Εισαγγελέα.
Επειδή, όμως, η αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων είναι ένα φαινόμενο που αγγίζει όλη την κοινωνία, σκοπεύουμε δευτερογενώς να αναπτύξουμε συνεργασία και με άλλους φορείς του αθλητισμού και συγκεκριμένα με συνδέσμους αθλητών,
προπονητών, διαιτητών, με τις αθλητικές ομοσπονδίες, με τις επαγγελματικές ενώσεις πρωταθλημάτων, καθώς και με τις στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες πρωταγωνιστούν στον ηλεκτρονικό στοιχηματισμό.
Οι φορείς αυτοί θα συνεισφέρουν ενεργά στον εντοπισμό και την αναφορά των χειραγωγημένων αγώνων και είμαι βέβαιος ότι με την εποικοδομητική συνεργασία, θα επικρατήσει η διαφάνεια και το “ευ αγωνίζεσθαι”, χωρίς υπόνοιες παρανομίας.
Γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των φαινομένων των προσυνεννοημένων αγώνων επικρατεί στον χώρο του ποδοσφαίρου, σε συνεργασία με την UEFA και την εταιρεία SportRadar, λαμβάνουμε πληροφορίες τακτικά, σχετικά με μεμονωμένους αγώνες που έχουν κατά την κρίση της εταιρείας υποψία χειραγώγησης, προκειμένου να εντοπίσουμε τόσο τους ίδιους τους αγώνες, όσο και τους φορείς που εμπλέκονται και να κινηθούμε πειθαρχικά, με στόχο την κάθαρση του χώρου.
Κυρίες και κύριοι, ο αθλητικός στοιχηματισμός είναι υγιής όταν διεξάγεται σε μετρημένα πλαίσια και με γνώμονα την αγάπη για το άθλημα. Είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στην προαγωγή και την προστασία του υγιούς αθλητισμού, μακριά από οικονομικές σκοπιμότητες. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε, με σκοπό ο φίλαθλος να απολαμβάνει το συναρπαστικό θέαμα που προσφέρει ένας αγώνας, χωρίς την παραμικρή υποψία νόθευσής του.
Και θα το καταφέρουμε.»