Ασφαλής και με πολλαπλά οφέλη η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Απόλυτα ασφαλής και με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή, έναντι του ανοιχτού χειρουργείου, είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης με τη χρήση πλέγματος! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν κορυφαίοι χειρουργοί από ολόκληρο τον κόσμο , οι οποίοι συμμετείχαν στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Προχωρημένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, το οποίο συνδιοργανώθηκε στο Παρίσι (25με 28 Ιουνίου)με το 22ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής .
«Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τη χρήση πλέγματος είναιαπόλυτα ασφαλής και η πλέον ενδεδειγμένη γρήγορη και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση της κήλης» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου.
« Ταυτόχρονα, προσθέτει ο Δρ. Ξιάρχος, που συμμετείχε στο συνέδριο, η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση, προσφέρει πολλαπλά ιατρικά και οικονομικά οφέλη στους ασθενείς».
Όπως είναι γνωστό η κήλη είναι η πιο συχνή πάθηση στο δυτικό κόσμο καθώς για την αντιμετώπιση της γίνονται πάνω από 15 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις κάθε χρόνο.
ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κήλης είναι ο χειρουργικός. Μάλιστα η εξέλιξη της χειρουργικής με την χρησιμοποίηση πλέγματος έχει σχεδόν μηδενίσει τις υποτροπές.
Η πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση της κήλης έγινε τα τελευταία 20 χρόνια με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης με χρήση πλέγματος. Κι αυτό γιατί το ποσοστό υποτροπής πλέον είναι κάτω του 2% ,όταν η επέμβαση γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό.
Τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει η βασική τεχνική αντιμετώπισης της πάθησης, καθώς στις Η.Π.Α. και στη Δυτική Ευρώπη καθώς και στην Ιαπωνία, το 70% των επεμβάσεων αποκατάστασης κήλης γίνεται πλέον λαπαροσκοπικά και πρέπει να ακολουθήσει και η πατρίδα μας.
Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης έναντι του ανοιχτού χειρουργείου είναι πολλαπλά, όπως:
- Απουσία τομών
- Μηδαμινή απώλεια αίματος
- Μικρή διάρκεια χειρουργείου
- Έξοδος συνήθως αυθημερόν από το νοσοκομείο
- Μικρότερο κόστος για τον ασθενή και το ασφαλιστικό ταμείο λόγω γρήγορης επιστροφής στην εργασία
- Ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία
- Μηδαμινά ποσοστά υποτροπής
- Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
Σύμφωνα με μελέτες σε πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται το κέρδος των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την εξοικονόμηση πόρων από τη μικρή παραμονή των ασθενών στα νοσοκομεία, όσο και από το γεγονός ότι δεν χάνονται ώρες εργασίας.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ
Παράλληλα επισημάνθηκε στο συνέδριο η σημασία που έχει η άμεση αντιμετώπιση της κήλης όταν αυτή εμφανιστεί .
Κι αυτό, γιατίένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ( το 5% των πασχόντων από κήλη), που δεν αποκατέστησε άμεσα χειρουργικά την κήλη, άσχετα αν τον ενοχλούσε ή όχι,αντιμετώπισε στο μέλλον σοβαρές συνέπειες στην υγεία του.
«Είναι γεγονός ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση της κήλης μας απαλλάσσει από μελλοντικούς κινδύνους» καταλήγειο Δρ. Ξιάρχος, που έχει στο ενεργητικό του, εκατοντάδες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.
Συγκεκριμένα με το πέρασμα του χρόνου:
- Τα οποιαδήποτε συμπτώματα, όπως ο πόνος και η δυσφορία θα επιδεινωθούν, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής και τη δυνατότητα εργασίας του ασθενή
- Η κήλη θα διευρύνεται με μεγάλη πιθανότητα αργότερα η αποκατάσταση της να εξελιχθεί σε σοβαρή και περίπλοκη χειρουργική επέμβαση
- Ενδέχεται σε ποσοστό 5% να υπάρξει περίσφιξη(στραγγαλισμός και διάτρηση του έντερου με άμεσο κίνδυνο περιτονίτιδας) ,περίπτωση που απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση ,όπου κι αν μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή
- Η κήλη δεν γίνεται να θεραπευτεί από μόνη της, ούτε να καλυτερέψει με την γυμναστική. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διευρύνεται όλο και περισσότερο και μαζί μ’ αυτή θα μεγαλώνει και το πρόβλημα.
ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΚΗΛΗ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κήλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποία βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου.
Ο ασθενής νοιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω ,όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο.
Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες.