Συνάντηση του ΠΙΣ με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας – Τα προβλήματα της Ημαθίας έθεσε ο Α. Βασιάδης
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Στα πλαίσια της πρώτης θεσμικής συνάντησης του Διοικητικού Συμβούλιου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ετέθησαν όλα τα θέματα τα οποία αφορούν τον ιατρικό κόσμο της χώρας και την περίθαλψη του πληθυσμού.
Στην συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, συμμετείχαν και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Γιάννης Μπασκόζος και Σπύρος Κοκκινάκης, ενώ τον ΠΙΣ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Βλασταράκος και τα μέλη του Δ.Σ. Γρηγόρης Ροκαδάκης, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Αναστάσιος Βασιάδης, Δημήτρης Βαρνάβας, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος, Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, Χρήστος Παπαζογλου και Παναγιώτης Παπανικολάου .
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισήμανε κατά προτεραιότητα στην νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τον κυρίαρχο και θεσμικό ρόλο του ΠΙΣ στα θέματα της Υγείας όπως επίσης και την επιτακτική ανάγκη για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας της ιατρικής λειτουργίας. Ζητήθηκε η κατάργηση όλων των αστυνομικού και λογιστικού χαρακτήρα μέτρων πολιτικής τα οποία δημιούργησαν προβλήματα στην ιατρική λειτουργία, μέσα από την άκρατη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και τα ασφυκτικά δεσμά που τέθηκαν, στη δυνατότητα των ιατρών να συνταγογραφούν τις ενδεδειγμένες θεραπείες για τους ασθενείς τους.
Με αφορμή τις πρώτες εξαγγελίες της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΙΣ, υπογράμμισαν ότι η ανάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία σοβεί στην χώρα μας, θα πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων και την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση όλων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Ζητήθηκε περαιτέρω, ενίσχυση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με πλήρωση του ΠΕΔΥ με τους αναγκαίους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων αλλά και με οικογενειακούς ιατρούς, σε όλη την χώρα – ιδιαίτερα δε σε νησιωτικές, ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
Παράλληλα με την αποκατάσταση της λειτουργίας της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο ΠΙΣ τόνισε ακόμη ότι η άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές πρέπει να συνοδευθεί από την αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, οι οποίες βρίσκονται σε ένα επικίνδυνο επίπεδο (4,5% του ΑΕΠ ενώ το όριο της ασφάλειας είναι το 6%).
Ζητήθηκε ουσιαστική στήριξη του ΕΟΠΥΥ ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητά του με ενίσχυση των δαπανών τόσο σε ιατρικές επισκέψεις όσο επίσης και σε εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και διαγνωστικές εξετάσεις.
Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και να ληφθούν αποφάσεις για το ιατρικό μισθολόγιο, να δοθεί η δυνατότητα στους νέους ιατρούς να εργαστούν στη χώρα τους μέσα και από ανοιχτές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και να προσληφθούν στα Δημόσια Νοσοκομεία ώστε να αποτραπεί η συνεχής ροή του άξιου αυτού δυναμικού προς τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.
Ειδική αναφορά έγινε από τον Α.Βασιάδη για τα ειδικότερα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία της Ημαθίας με την ιατρική και νοσηλευτική υποστελέχωση, με την περικοπή των εφημεριών στα Νοσοκομεία Βέροιας Νάουσας, με την δραματική υποβάθμιση των Μονάδων ΠΕΔΥ και με τις παρατεινόμενες εκκρεμότητες του ΕΟΠΥΥ σχέση με τους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Ο Α.Βασιάδης επέδωσε σχετικό υπόμνημα του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, το οποίο έτυχε ιδιαίτερης προσοχής.
Από την πλευρά τους, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός ανέφεραν ότι προσδοκούν σε μία απρόσκοπτη και διαρκή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ως θεσμικό φορέα, ώστε με θετικά βήματα να προχωρήσουν εφικτές και βιώσιμες λύσεις οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας και θα αναβαθμίζουν την ιατρική λειτουργία.
Ιδιαίτερα τόνισαν την ανάγκη των προσλήψεων στα νοσοκομεία για τη στελέχωση σε τομείς άμεσης προτεραιότητας όπως οι ΜΕΘ, καθώς και των παρεμβάσεων στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης.