tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Που βρισκόμαστε σχετικά με την υγεία των γυναικών το 2020;

Γράφει ο Χρήστος Γώγος

Έπειτα από έναν αιώνα και πλέον, από την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Γυναίκας ίσως είναι χρήσιμο να παρατεθούν ορισμένα στοιχεία αφορώντα στο ζήτημα της υγείας των γυναικών, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Το 2020 αποτελεί έτος σταθμό, έπειτα από  25 χρόνια δέσμευσης των χωρών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων μέσω της Πλατφόρμας για Δράση του Πεκίνου (Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες, Πεκίνο 1995). Σήμερα, σηματοδοτείται η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας 2020 με εστίαση στην επίδραση της ισότητας των φύλων στην υγεία των γυναικών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η Ευρώπη έχει ορισμένα από τα υψηλότερα επίπεδα ισότητας των φύλων στον κόσμο, αλλά η πρόοδος ήταν αργή και παραμένουν ακόμη πολλές διαφορές μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με τους υπάρχοντες δείκτες για την ισότητα των φύλων, κανένα κράτος-μέλος δεν πέτυχε πλήρη ισότητα. Οι ανισότητες των φύλων επηρεάζουν την υγεία των γυναικών με πολλούς τρόπους (πρόσβαση, χρήση, έτη ζωής με αναπηρία, χαμηλή ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με την υγεία). Τα συστήματα υγείας, γενικώς, προσαρμόζονται αργά για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας των γυναικών ιδιαίτερα μετά την αναπαραγωγική ηλικία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιγράψει δράσεις και μελλοντικές προτεραιότητες για την ισότητα των φύλων στο πλαίσιο της επανεξέτασης της Πλατφόρμας του Πεκίνου έπειτα από 25 χρόνια. Μια αξιολόγηση των προτεραιοτήτων στο πλαίσιο της Ατζέντας “Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030” της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δείχνει τα εξής:

  • Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και η εφαρμογή μέτρων που αναγνωρίζουν, εκτιμούν και αναδιανέμουν το έργο της μη αμειβόμενης φροντίδας των γυναικών παραμένουν κορυφαίες προτεραιότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη (επιπλέον στόχος ζωτικής σημασίας για την υγεία των γυναικών στην Ευρώπη).
  • Η διασφάλιση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων των γυναικών βρίσκεται στο επίκεντρο της ισότητας των φύλων και αποτελεί επίσης στόχο της Ατζέντας “Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030”, αλλά οι χώρες αποδίδουν λιγότερη προτεραιότητα προς αυτή την κατεύθυνση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.
  • Η αντιμετώπιση των στερεοτύπων όσον αφορά το φύλο καθώς και η αύξηση της ψηφιακής ένταξης των γυναικών - ζωτικής σημασίας τόσο για την υγεία όσο και για την ευημερία των γυναικών - είναι επικείμενες ή νέες προτεραιότητες στις οποίες θα επικεντρωθούν οι χώρες στο μέλλον.

* O Χρήστος Γώγος είναι Φυσικοθεραπευτής, MSc Γ.Ν.Ημαθίας και Υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69