Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα παρακάτω, που αφορούν σε οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης.
Η εποχική γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, όμως από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Η γρίπη ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα που επιτηρείται και παρακολουθείται διαχρονικά στην Ελλάδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στην επιτήρηση συμμετέχει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα και εξελίσσεται ανάλογα και με τους τοπικούς εποχικούς παράγοντες που ευνοούν τον τρόπο μετάδοσής της, γι’ αυτό και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση των οδηγιών για τα μέτρα πρόληψης.
Τα προληπτικά μέτρα για την εποχική γρίπη πρέπει να εντείνονται, με κορυφαίο μέτρο πρόληψης τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής, π.χ. το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος, ο καλός αερισμός των χώρων, η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κτλ, καθώς και η οικιοθελής απομόνωση των πασχόντων, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ο οποίος πρέπει να χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, ώστε να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει, εκτός από την προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές, και στον περιορισμό μετάδοσης της γρίπης.
Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως προς τη σύνθεση του εμβολίου, επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται κάθε χρόνο.
Παρ’ όλο που ο εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και μάλιστα έγκαιρα, πριν την εμφάνιση και την περίοδο έξαρσης της γρίπης, αλλά και σε όλη την διάρκεια του φετινού κύματος.
Ομάδες αυξημένου κινδύνουθεωρούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας, οι επαγγελματίες υγείας γενικά, άτομα άνω των 60 ετών, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυντικούς παράγοντες (π.χ μεταμοσχευμένοι, ανοκατασταλμένοι κτλ.), έγκυες και θηλάζουσες. Επίσης, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συγκαταλέγονται επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με πουλερικά και οι κλειστοί πληθυσμοί (στρατευμένοι, ειδικά σχολεία, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κτλ).
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας εφαρμόζει στον τομέα της πρόληψης το πρόγραμμα αγωγής υγείας, με θέμα «Υγιεινή Χεριών» στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσα από την ενημέρωση – εκπαίδευση των μαθητών του δημοτικού το πρόγραμμα στρέφει την προσοχή των παιδιών στη σημασία του πλυσίματος των χεριών για την πρόληψη από τις λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και η γρίπη.