Ξηρότητα κόλπου και ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Μην βιάζεστε, ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα ότι γερνάτε!
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Σας έχει τύχει ποτέ την ώρα που γυμνάζεστε έντονα να νιώσετε ότι απελευθερώνεται μικρή ποσότητα ούρων; Έχετε παρατηρήσει ποτέ ξηρότητα στον κόλπο ενώ παλαιότερα κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε; Κάθε αλλαγή που παρατηρούμε στο σώμα μας, την αποδίδουμε στο γήρας και αποφεύγουμε να ασχοληθούμε άμεσα με το ζήτημα. Όχι γιατί αδιαφορούμε, ούτε γιατί φοβόμαστε… Απλώς κατά κάποιο τρόπο, στο μυαλό μας μέσα, έχει νόημα να σιγήσουμε τις ανησυχίες για τα συμπτώματα που οφείλονται στο γήρας, γιατί έτσι τα εξαλείφουμε κιόλας (μαγικά).
Το πρώτο που πρέπει να σχολιαστεί εδώ, είναι ότι κάθε αλλαγή που παρατηρούμε στο σώμα μας, είναι σημαντική και πρέπει να της δίνουμε την δέουσα σημασία. Η γνώση είναι δύναμη, ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά την πρόληψη.
Δεύτερον, οι αλλαγές που βιώνουμε δεν οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι μεγαλώνουμε αλλά σε πολλούς άλλους παράγοντες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των «παθήσεων ταμπού» για τις γυναίκες, είναι η ξηρότητα κόλπου και η ακράτεια ούρων. Ας τις δούμε λοιπόν αναλυτικά:
Ξηρότητα Κόλπου
Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο κόλπος έχει κάτι σαν αυτόματο μηχανισμό ενυδάτωσης που υποστηρίζεται από ένα λεπτό στρώμα υγρού. Αυτό διατηρεί την ελαστικότητα του κόλπου και ρυθμίζει και το PH. Κατά την ξηρότητα κόλπου, έχει διαταραχθεί η ισορροπία των υγρών του κόλπου με αποτέλεσμα να παρατηρείται κνησμός, πόνος κατά την σεξουαλική επαφή, ή και μυκητιάσεις. Τι ρυθμίζει την ισορροπία; Τα οιστρογόνα. Τα οποία ναι μεν μειώνονται φυσιολογικά όσο μεγαλώνουμε αλλά η μείωσή τους οφείλεται σε πολλούς άλλους παράγοντες:
- Ορμονικές θεραπείες
- Εγκυμοσύνη
- Υπερβολική χρήση αντισηπτικών σαπουνιών για την ευαίσθητη περιοχή
- Κάπνισμα
- Λόγω κάποιου χειρουργείου (π.χ. αφαίρεση ωοθηκών)
Πως αντιμετωπίζεται η ξηρότητα κόλπου; Συνήθως με μια απλή ορμονική θεραπεία για την αύξηση των οιστρογόνων, ή με την εφαρμογή τοπικών κρεμών. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα που μπορείτε να κάνετε από μόνες σας, όπως το να εμπλουτίσετε την διατροφή σας με περισσότερες φυτικές ίνες ή να ελαττώσετε το κάπνισμα.
Ακράτεια ούρων στις γυναίκες
Με τον όρο ακράτεια ούρων, εννοούμε την «μην ελεγχόμενη» απελευθέρωση ούρων από την κύστη. Αντίστοιχα με την ξηρότητα κόλπου, το σύμπτωμα αυτό, εκδηλώνεται στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά δεν είναι υποδηλώνει ότι έχετε γεράσει. Η ακράτεια ούρων μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς λόγους που δεν οφείλονται στο πέρασμα του χρόνου:
Τραυματισμοί στην λεκάνη (πυελικό έδαφος) που έχουν αποδυναμώσει τους μύες της περιοχής
- Κύηση και Τοκετός
- Αυξημένο Βάρος
- Χρόνιες ουρολοιμώξεις
- Σήκωμα Βάρους για πολλά συναπτά έτη
- Γενική ανωμαλία
Και στην περίπτωση της ακράτειας ούρων στις γυναίκες, η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απολύτως εφικτή και μάλιστα με πολλούς τρόπους: μέσω της εκγύμνασης του πυελικού εδάφους, της ρύθμισης της ούρησης, με ορμονοθεραπεία, η και με την τοποθέτηση κολπικής ταινίας.
Για να δείτε ακόμη περισσότερα σχετικά με τις δύο παθήσεις αλλά και τις μεθόδους αντιμετώπισής τους μπορείτε να επισκεφθείτε το foreverlaser.gr.
Πριν λοιπόν βιαστείτε να σκεφτείτε ότι γεράσατε, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να λάβετε μια ορθή διάγνωση!