tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

30η Σεπτεμβρίου: Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας

Του Χρήστου Γώγου

Προσφάτως, με το Νόμο 4486/2017 καθιερώθηκε η 30η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας.

Το μυοσκελετικό σύστημα είναι το σύστημα των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων, των οστών και των αρθρώσεων και των σχετικών ιστών που μετακινούν το σώμα και μάς βοηθούν να διατηρήσουμε τη δομή και τη μορφή μας.

Καλή μυοσκελετική υγεία σημαίνει ότι, οι μύες, οι αρθρώσεις και τα οστά λειτουργούν καλά μαζί, χωρίς πόνο. Άνθρωποι με καλή μυοσκελετική υγεία μπορούν να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητες που θέλουν με ευκολία και χωρίς ενόχληση. Ωστόσο, οι διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος είναι διαδεδομένες σε όλες τις κοινωνίες, σε ολόκληρο τον πλανήτη και ο αντίκτυπός τους είναι διάχυτος. Είναι η πιο κοινή αιτία για επίμονο, μακροχρόνιο πόνο, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπων. Κοινές μυοσκελετικές διαταραχές αφορούν σε αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, αρθροπάθειες, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδες και τραύματα του μυοσκελετικού συστήματος.

Αρκετοί παράγοντες συν-ευθύνονται για να διαταράξουν τη μυοσκελετική υγεία. Η παχυσαρκία, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα ή αντίθετα η καταπόνηση και οι τραυματισμοί λόγω υπερβολικής σωματικής δραστηριότητας, ενοχοποιούνται συχνά για την εμφάνιση τέτοιου είδους διαταραχών.

Επίσης, παρατηρείται μια σχέση μεταξύ της μυοσκελετικής υγείας και της ψυχικής υγείας πολύπλοκη και αμοιβαία. Μια σωματικά οδυνηρή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος. Αντιστρόφως, η ψυχολογική δυσφορία και η κατάθλιψη επιδεινώνει τον πόνο. Ένας φαύλος κύκλος μπορεί συνεπώς να αναπτυχθεί με όλο και πιο επιδεινούμενο πόνο και χαμηλή διάθεση, οδηγώντας σε κοινωνική απόσυρση και σταδιακή μείωση της ποιότητας ζωής.

Η υγιής σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της μυοσκελετικής υγείας. Μια μεγάλη ποικιλία σωματικών δραστηριοτήτων αποδείχθηκε ότι είναι επωφελής για τη μείωση του συνολικού κινδύνου μυοσκελετικού πόνου και αναπηρίας, μεταξύ των οποίων το κολύμπι, το καθημερινό περπάτημα, η ποδηλασία, το τρέξιμο, το ενεργό παιχνίδι, ο χορός, η κηπουρική, καθώς και το οργανωμένο και ανταγωνιστικό άθλημα.

Οι Φυσικοθεραπευτές παρέχουν πληροφορίες και διαβεβαιώσεις ότι, η σωματική δραστηριότητα και η διαχείριση βάρους είναι η καλύτερη προσέγγιση για τις περισσότερες συνθήκες μυοσκελετικού πόνου. H Φυσικοθεραπεία ως επιστήμη της αποκατάστασης, υποστηρίζοντας σταθερά το μήνυμα ότι, η σωματική δραστηριότητα είναι ασφαλής και ωφέλιμη τόσο για τη μείωση του κινδύνου, όσο και για τη μείωση των επιπτώσεων λόγω μυοσκελετικών παθήσεων, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Επίσης, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της μυοσκελετικής υγείας προάγοντας την αυτοεξυπηρέτηση και αυτονομία, βελτιώνοντας την ικανότητα μετακίνησής των ανθρώπων με περισσότερη ασφάλεια και αυξάνοντας την κοινωνικότητά τους. Οι άνθρωποι που γίνονται σωματικά ενεργοί μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις παρεμβατικές συμπεριφορές και τις εξατομικευμένες συμβουλές, την υποστήριξη της έναρξης, της δημιουργίας και της συντήρησης της σωματικής δραστηριότητας.

Ο Χρήστος Γώγος, είναι Φυσικοθεραπευτής MSc, υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69