Ομιλία για τις διατροφικές διαταραχές στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρική Βιβλιοθήκης Βέροιας, η ενημερωτική ομιλία με τίτλο «Τρώγοντας» τα συναισθήματά μας. Η Ξένια-Μαρία Παπαναστασίου, MSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και η Θωμαή Σιώπη, MSc, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας σε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία, τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή και στη διατήρησή τους και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Η Θωμαή Σιώπη αναφέρθηκε στα διαγνωστικά κριτήρια της νευρικής ανορεξίας και στους τύπους της, στις συνέπειες της έντονης και μακρόχρονης στέρησης, στα διαγνωστικά κριτήρια ψυχογενούς βουλιμίας και στους τύπους της, στις σωματικές και συναισθηματικές συνέπειες, στη διαταραχή της επεισοδιακής υπερφαγίας και στον φαύλο κύκλο της.
Η Ξένια-Μαρία Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη νόσο ‘παχυσαρκία’, και τα αίτιά της, στα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα, που βρίσκετε πρώτη στην λίστα παιδικής παχυσαρκίας, στις επιπτώσεις τις παχυσαρκίας και στις συνιστώμενες μερίδες φαγητού. Η κα Παπαναστασίου τόνισε πως κάθε πρόγραμμα διατροφής είναι εξατομικευμένο για τον κάθε άνθρωπο, ανάλογα με τις θερμιδικές του ανάγκες, το φύλο, το βάρος, την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό κ.α. Παράλληλα συνέστησε τι πρέπει να περιλαμβάνει το καθημερινό μας φαγητό και τις ιδανικές ποσότητες.
Η ομιλία συνεχίστηκε από την κα. Σιώπη, η οποία μίλησε για τις διατροφικές διαταραχές, για το πως σχετίζονται με την παχυσαρκία και τους αιτιολογικούς παράγοντες.
Ακολούθησε η κα. Παπαναστασίου η οποία μίλησε για το πως πρέπει ο διαιτολόγος να αξιολογήσει την περίπτωση του ασθενή και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης, τόσο των διατροφικών διαταραχών όσο και της παχυσαρκίας.
Τέλος η κα Σιώπη μίλησε για τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, τι είναι και πως μπορεί να θεραπεύσει τον ασθενή, περνώντας το μήνυμα «Να αλλάζουμε αυτό που μπορούμε, να αποδεχόμαστε αυτό που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.»
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
{jlex}flickr:72157675669287583{/jlex}