BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χτυπά ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

xandakas

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χτυπά πλέον ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια εμφανίζει αύξηση σε ηλικίες κάτω των 50 χρόνων!

Τα στοιχεία των νέων μελετών έχουν ανησυχήσει τους γυναικολόγους αφού μέχρι πρόσφατα ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που χτυπούσε ήταν γύρω στα 52 χρόνια.

«Είναι γεγονός ότι έχει παρουσιαστεί αύξηση στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες» αναφέρει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνο παγκόσμια διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου μήτρας περίπου 500.000 γυναίκες(το 80% των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες) και δυστυχώς περίπου οι μισές (275.000) καταλήγουν από την νόσο. Στην Ευρώπη, ο αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος ανέρχεται περίπου σε 50.000, στις ΗΠΑ στις 13.000, και στην Ελλάδα 400.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας είναι:

  • Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, γνωστός σαν Human Papilloma Virus ή HPV,
  • Πρώτη σεξουαλική επαφή σε νεαρή ηλικία: Όσο νωρίτερα στην ηλικία αρχίσει την σεξουαλική δραστηριότητα μια γυναίκα τόσο περισσότερο είναι αυξημένος ο κίνδυνος της για την ασθένεια.
  • Μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων: Το ίδιο επίσης ισχύει με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων. Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος αυτός είναι σπάνιος στις παρθένες
  • Τεστ Παπανικολάου: Οι γυναίκες που δεν έκαναν ποτέ τεστ Παπανικολάου ή δεν το κάνουν όσο θα έπρεπε, έχουν ψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο. Σε πολλές περιπτώσεις το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει προκαρκινικές αλλοιώσεις
  • Μεγάλος αριθμός τοκετών
  • Κάπνισμα
  • Διατροφή φτωχή σε βιταμίνες Α και C
  • Χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα (σε μορφή δισκίων)
  • Ανοσοκαταστολή (πτώση της άμυνας του οργανισμού)
  • AIDS: Οι γυναίκες που πάσχουν από AIDS.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Γι' αυτό η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί αθόρυβα χωρίς συμπτώματα. Ο καρκίνος του τραχήλου σε αρχικό στάδιο συνήθως δεν προκαλεί κλινικά συμπτώματα . Οι πρώτες ενοχλήσεις εμφανίζονται όταν τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να διηθούν τους γειτονικούς ιστούς. Όταν αυτό συμβεί τότε τα συνήθη συμπτώματα είναι:

  • H ασυνήθιστη απώλεια αίματος από τον κόλπο
  • Πόνος στην περιοχή της πυελού
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

« Γι αυτό η μόνη προφύλαξη που μπορεί να πάρει κάθε γυναίκα είναι να κάνει συστηματικά γυναικολογικές εξετάσεις και το τεστ Παπανικολάου»προσθέτει ο Δρ Χανδακάς και συνεχίζει:

« Με την κολποσκόπηση ο γυναικολόγος μπορεί να εξετάσει καλύτερα τον τράχηλο και αν χρειαστεί να κάνει βιοψίες για να διευκρινιστεί ιστολογικά το είδος μιας ανωμαλίας που πιθανά να υπάρχει. Η πρόγνωση επιβίωσης είναι καλύτερη όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης».

Δυνατά όμως στον τομέα της πρόληψης έχει μπει και ο εμβολιασμός των νέων γυναικών με το εμβόλιο κατά του HPV. Ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως περισσότερα από 175 εκατομμύρια εμβόλια με θετικά αποτελέσματα όπως στην Αυστραλία όπου είχαμε σχεδόν εξάλειψη των γεννητικών κονδυλωμάτων αλλά και ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων και των χειρουργικών επεμβάσεων στον τράχηλο στις εμβολιασθείσες γυναίκες.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να θεραπευτεί αν ανιχνευθεί έγκαιρα. Παλαιότερα, ο καρκίνος αυτός αποτελούσε ένα από τους κύριους λόγους θνησιμότητας των γυναικών. Σήμερα χάρις στα προγράμματα ανίχνευσης και θεραπείας η θνησιμότητα έχει μειωθεί σημαντικά. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικείων γενετικών οργάνων μετά από τον καρκίνο της ωοθήκης. Μετά από αυτόν ακολουθεί ο καρκίνος του ενδομητρίου που έχει λίγο χαμηλότερη συχνότητα.

Τρεις μορφές θεραπείας χρησιμοποιούνται: Η Χειρουργική , η Ακτινολογική και η Χημειοθεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση με νυστέρι η laser(χειρουργική αφαίρεση πολλών ειδών) είναι μία από τις βασικές μεθόδους θεραπευτικής αντιμετώπισης για τον καρκίνο του τραχήλου.

Η ακτινοθεραπεία ,υπάρχουν δύο μορφές. Η εξωτερική ακτινοθεραπεία ή τηλεθεραπεία γίνεται με μηχάνημα ακτινοβολίας. Η εσωτερική ακτινοθεραπεία ή βραχυθεραπεία χρησιμοποιεί ραδιενεργό ουσία ενσωματωμένη σε βελόνες, καλώδια, κεφαλές ή καθετήρες που τοποθετούνται απευθείας μέσα ή κοντά στην καρκινική εστία.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φαρμακευτικούς παράγοντες για να αναστείλει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων, προκαλώντας είτε το θάνατο ή τη διακοπή της διαίρεσης των κυττάρων.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69