Διαχειριστείτε αποτελεσματικά το θυμό σας, μέσα από σεμινάρια ψυχολογίας στην Αθήνα
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Όλοι έχουμε βιώσει έντονα το αίσθημα του θυμού και πολλές φορές «βγαίνουμε εκτός ορίων», χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις των πράξεών μας και μετά μετανιώνουμε για όσα είπαμε ή κάναμε εν βρασμώ. Ο θυμός είναι ένα από τα συναισθήματα τα οποία προκαλούν έντονο φόβο, ειδικά σε αυτόν που είναι ο «αποδέκτης» του. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από αποτελέσματα ερευνών που έχουν διενεργήσει διακεκριμένοι ψυχολόγοι, ο θυμός μπορεί να είναι εξαιρετικά δημιουργικός, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα.
Για τον παραπάνω λόγο υπάρχει ένας χρυσός «οδηγός», ο οποίος θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε αποτελεσματικά το θυμό σας και να τον διαχειριστείτε με τρόπο που να μην προκαλεί φόβο στους άλλους. Ο οδηγός αυτός αποτελεί το αρχικό στάδιο διαχείρισης του θυμού.
Αρχικά, αν νιώθετε ότι είστε πιεσμένοι από κάποια συζήτηση και δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε αποτελεσματικά, κάντε μια παύση. Αποχωρίστε για λίγο από το χώρο, σκεφτείτε όσα ειπώθηκαν, ηρεμήστε και έπειτα γυρίστε για να συζητήσετε με τον άλλο και όχι για να τσακωθείτε μαζί του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν μετρήσετε μέχρι το 10 ίσως φανεί ένα χρήσιμο κόλπο, ώστε να αποβάλλετε μέρος του θυμού σας και να ανασυγκροτήσετε τις σκέψεις σας.
Μπορείτε ακόμα για να αποφύγετε έναν καβγά, να πλάσετε στο μυαλό σας μια ψεύτικη, αλλά ειδυλλιακή εικόνα, η οποία σας χαλαρώνει και σας ταξιδεύει. Σε αυτό το πνευματικό σας ταξίδι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπνέετε σωστά. Οι αναπνοές είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια σε όλα τα σεμινάρια ψυχολογίας για τη διαχείριση του θυμού και οι ψυχολόγοι αφιερώνουν ώρες στην εκμάθηση της σπλαχνικής αναπνοής, καθώς είναι αυτή που φαίνεται να μας ηρεμεί περισσότερο.
Τέλος, μπορείτε να «προειδοποιήσετε» τον εαυτό σας ότι είστε σε κατάσταση θυμού, αν παρατηρήσετε τις κινήσεις και το σώμα σας. Συνήθως, όσοι διακατέχονται από έντονο θυμό ανεβάζουν τον τόνο της φωνής τους, καθώς με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι μπορούν να επιβληθούν, κινούν έντονα τα χέρια τους και πολλές φορές ακόμη μπορεί και να κοκκινίσουν. Το σημαντικό είναι να μην φτάσετε σε αυτή την κατάσταση. Σύμμαχός σας σε αυτή τη προσπάθειά σας είναι ο εαυτός σας κάντε διαλογισμό και σωματική άσκηση και θα διαπιστώσετε πως δεν θυμώνετε πια τόσο εύκολα…
Βρείτε το δικό σας σεμινάριο ψυχολογίας στην Αθήνα μέσα στην ιστοσελίδα psyath.com η οποία ανήκει στο Ψυχολογικό Αθηνών.