BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

ΕΝΚΛΩ: Μπαίνει σε νέα φάση πλειστηριασμών

Μια νέα περίοδος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα περιουσιακά στοιχεία της πτωχευμένης εταιρείας «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.» φαίνεται να εγκαινιάζεται το επόμενο διάστημα, μετά τον κύκλο των άγονων σφυριών του παρελθόντος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την τελευταία προσπάθεια «ανάστασης» του συγκεκριμένου ομίλου μέσω επενδυτικού σχήματος με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία οδηγήθηκε σε ναυάγιο, τα βιομηχανικά και άλλα ακίνητα οδεύουν προς εκποίηση μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Αυτά περιλαμβάνουν τα πρώην εργοστάσια της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα, στη Ροδόπη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και τη Θέρμη καθώς και αγροτεμάχια στην Αλεξανδρούπολη.

Ένα από αυτά τα τελευταία αφορά το ηλεκτρονικό σφυρί που έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 6 Σεπτεμβρίου, με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης.

Το οικόπεδο στην Αλεξανδρούπολη

Το αγροτεμάχιο χωροθετείται νότια του οικισμού «Παλαγία» του Δήμου Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα σε απόσταση 1.350 μέτρων περίπου νότια του εγκεκριμένου ορίου του οικισμού, σε απόσταση 800 μέτρων νότια της Εγνατίας Οδού και 1.000 μέτρα περίπου βόρεια της υπό κατασκευή Ανατολικής Περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης στο όριο του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, καθώς και σε απόσταση και 3 χλμ. από το λιμάνι.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, υπάρχει πολύ μικρή συγκέντρωση κατοικιών, ενώ κυριαρχούν κτίρια βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, εμπορικών αποθηκών, υπαίθριων χώρων άθλησης και καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Το εν λόγω ακίνητο είναι το υπ αριθμ 364 ατόφιο κληροτεμάχιο της οριστικής διανομής του 1932 του υπουργείου Γεωργίας στο αγρόκτημα «Παλαγία» με έκταση 12.250 τ.μ. (στο Κτηματολόγιο έχει καταχωριστεί με έκταση 12.245 τ.μ.) και έχει σχήμα ορθογώνιο. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το αγροτεμάχιο είναι αδόμητο και δεν καλλιεργείται ενώ η βόρεια και ανατολική πλευρά του είναι οριοθετημένες με συρματοπεριφράξεις.

Το εν λόγω αγροτεμάχιο είχε αποκτηθεί από την «Κλωστήρια Ναούσης» το 2001 δια απορροφήσεως της εταιρείας «Κλωστήρια Όττο Έβρος ΑΒΕΕ» και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 79.750 ευρώ, που αποτελεί το 50% της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των δύο πιστοποιημένων εκτιμητών.

Από τη «δόξα» στην κατάρρευση

Ο όμιλος Λαναρά περιλαμβάνεται στα πιο ιστορικά ονόματα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, έχοντας γράψει σελίδες δόξας τις προηγούμενες δεκαετίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικογένεια Λαναρά δίνει το «παρών» στον κλάδο από το 1909 και στην πολυετή πορεία της ιδρύθηκαν δεκάδες εταιρείες, όπως οι Τρικολάν, Βερλάν, Ολυμπιακή Α.Ε., Κολμπλάν, Κλωστήρια Ναούσης κ.ά. ενώ σημειώθηκαν και τουλάχιστον τρεις εσωτερικές διασπάσεις.

Από αυτές, το οικογενειακό «παρακλάδι» του Χρήστου Λαναρά αποδείχθηκε το πιο ανθεκτικό, δημιουργώντας στη συνέχεια την περίφημη Κλωνατέξ. Όταν τα ηνία πέρασαν στον γιο του Θωμά μετονομάστηκε σε Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, αποτελώντας το όχημα για αρκετές εξαγορές (όπως, οι ∆ούδος και Γιαννούσης, Κλωστήρια Ροδόπης, Gallop κ.ά.), αλλά και για τη χρηματιστηριακή φρενίτιδα στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Κάπως έτσι η Κλωνατέξ άντλησε μέσω ΑΜΚ περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έφτασε το αστρονομικό ποσό των 3 δισ. ευρώ, με τον όμιλο να ελέγχει 25 εργοστάσια, με 3.600 εργαζομένους.

Η ευφορία με τα «χρυσά χαρτιά» διήρκεσε μέχρι να σκάσει η φούσκα, που από το 2004 και μετά οδήγησε στην ελεύθερη πτώση του ομίλου. Παρ’ όλα αυτά οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης και οι χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες συνεχίστηκαν μέχρι το οριστικό τέλος της ΕΝΚΛΩ, την περίοδο του 2010-11 και με τον ίδιο τον Θωμά Λαναρά να φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 54 ετών, τον Νοέμβριο του 2011.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, η ΕΝΚΛΩ οφείλει στις τράπεζες 230 εκατ. ευρώ, στους εργαζομένους 35 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ 8,5 εκατ. ευρώ, στον ΕΦΚΑ 50 εκατ. ευρώ και στο Δημόσιο 70 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια άφησε πίσω της ένα συνολικό χρέος πάνω από 390 εκατ. ευρώ.

Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (“United Textiles S.A.” πρώην επονομαζόμενη «Κλωστήρια Ναούσης») κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης το 2012 με ημερομηνία παύσης των πληρωμών την 30η Ιουλίου 2010.

Πηγή: https://www.newmoney.gr/

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69