Υποχρέωση εργοδοτών για υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης στο ΕΡΓΑΝΗ για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Με αφορμή την υποχρέωση των εργοδοτών για έλεγχο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και την ανάρτηση Υπεύθυνης Δήλωσης στο ΕΡΓΑΝΗ (Σχετ. Κ.Υ.Α.Δ1α/Γ.Π. οικ. 64232/15-10-21 ΦΕΚ 4766/Β/16-10-21) για τους μη εμβολιασμένους εργαζομένους η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ημαθίας ανακοίνωσε τα εξής:
"Η ευθύνη ελέγχου και διεκπεραίωσης της Υ.Δ. ως εργασία, αφορά αποκλειστικά και μόνο τους εργοδότες, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν χρήση των σχετικών κωδικών πρόσβασης του ΕΡΓΑΝΗ και να προβούν σε συμπλήρωση και υποβολή στοιχείων, για τους μη εμβολιασμένους εργαζομένους. Παρακαλούνται οι εργοδότες που δεν έχουν γνώση των σχετικών κωδικών να τους ζητήσουν από τους λογιστές τους.
"Οι λογιστές και τα λογιστικά γραφεία αδυνατούν να διεκπεραιώσουν την διαδικασία συμπλήρωσης, ελέγχου, αποδοχής και υποβολής της σχετικής Υ.Δ. (η οποία πληροφοριακά θα επαναλαμβάνεται εβδομαδιαίως ή σε αλλαγή κατάστασης εμβολιασμού ή νόσησης ή μη πραγματοποίησης test):
α) λόγω έλλειψης γνώσης συγκεκριμένων πληροφοριών που αφορούν ξεχωριστά, ιδιαίτερα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του κάθε εργαζόμενου και συνολικότερα μιας ατομικής και προσωπικής στάσης που δεν είμαστε και δεν επιθυμούμε ανθρώπινα να μας γνωστοποιηθεί,
β) λόγω αποχής και εναντίωσης στην διεκπεραίωση οποιαδήποτε άσχετης με το αντικείμενο του λογιστή εργασία, και μάλιστα ιατρικού χαρακτήρα, που επινοεί η πολιτεία και «φορτώνει» στον επιχειρηματία-εργοδότη, με την απειλή μιας δαμόκλειας σπάθης εξοντωτικών προστίμων, σε πιθανό ενδεχόμενο λανθασμένης ή μη διεκπεραίωσης της,
γ) λόγω αυξημένου φόρτου λογιστικών, και όχι μόνο, εργασιών που κάνουν αδύνατη την ανάληψη επιπλέον μη σχετικών εργασιών. Ήδη διεκπεραιώνουμε μη λογιστικές εργασίες σε θέματα συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, ληξιαρχικά, παιδαγωγικά, σχολικά, ανεργίας, οικονομικών παροχών, κοινωνικά, ψυχολογικά, προσωπικά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου σε μία εποχή που η πολιτεία περιορίζει και αποθαρρύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών από τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών.
Επιθυμούμε και φροντίζουμε η ενασχόληση μας να κινείται γύρω από καίρια, οικονομικής και λογιστικής φύσης θέματα, που συνηγορούν στην διαφύλαξη των σκοπών του κλάδου μας και στην άσκηση των εργασιακών μας καθηκόντων, με βάση το αντικείμενο σπουδών μας. Η διεύρυνση παίρνει επικίνδυνη τροπή, μιας και η ενασχόληση μας ξεφεύγει υπερβολικά από το αντικείμενό μας. Ο κλάδος μας στήριξε και υποστήριξε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, μελετώντας την απίστευτα ογκώδη παραγόμενη νομολογία (πάνω από δύο χιλιάδες εγκύκλιοι και ΚΥΑ από τον Μάρτιο του 2020) για την αντιμετώπιση της Covid-19 και την διοχέτευση προς όλους των οικονομικών πακέτων στήριξης. Από την έναρξη της πανδημίας επιβαρυνθήκαμε πνευματικά και σωματικά, δυσανάλογα της εκτίμησης και του σεβασμού που λάβαμε από την πολιτεία και δηλώνουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο να συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς...
Σεβόμενοι τον εαυτό μας, τους συνεργάτες μας και τον κλάδο μας και στοχεύοντας στην διαφύλαξη του επαγγέλματός μας και της επιστημονικότητας μας, ενημερώνουμε τους εργοδότες-επιχειρηματίες πως με βάση την σχετική κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α), προβλέπονται υπέρογκα πρόστιμα για την μη υποβολή των σχετικών Υ.Δ. και τους προτρέπουμε να δώσουν την ανάλογη προσοχή για την ευθύνη με την οποία τους επιβάρυνε η πολιτεία.
Αρμόδιος φορέας για την υποστήριξη στην εφαρμογή της σχετικής Κ.Υ.Α. είναι το Σ.ΕΠ.Ε. (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και σε αυτό πρέπει να απευθύνονται για οποιαδήποτε απορία, διαφωνία, αστοχία μηχανογράφησης κ.ά. οι εργοδότες.
Το δικαίωμα του εργαζόμενου για το αν θα εμβολιαστεί ή όχι δεν μας αφορά ούτε ως λογιστές αλλά ούτε και ως ανθρώπους. Το ότι υποχρεώνεται ο εργοδότης να καταγράψει και να γνωστοποιήσει μια προσωπική στάση των εργαζομένων του σε ιατρικά θέματα ή πράξεις δεν αποτελεί λογιστικό αντικείμενο ενασχόλησης.
Δεν επιθυμούμε να πάρουμε μέρος σε διαδικασίες τέτοιων καταγραφών, υπό το φόβο μάλιστα παράλογων και εξοντωτικών προστίμων. Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη γνωστά στις αρχές και μπορούν να αντληθούν εύκολα από άλλες καταγραφές (μέσω των γνωστοποιήσεων αποτελεσμάτων από τα διαγνωστικά κέντρα, μέσω της αναζήτησης από αρμόδιους φορείς, με απλή καταγραφή του ΑΜΚΑ του καθενός). Η συγκέντρωση αλλά και αδυναμία αξιοποίησης των ήδη γνωστών στις αρχές πληροφοριών, πολύ απλά δεν αφορούν εμάς τους λογιστές".