Ποια μέτρα στήριξης της αγοράς προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο προτείνει μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς λόγω Κορωνοϊου. Αναλυτικά στη επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:
"Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα με τα πρωτοφανή γεγονότα οι επιχειρήσεις (έμποροι και επαγγελματίες), όλης της Χώρας πλήττονται βάναυσα.
Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική έως δραματική , δηλώνουμε αδυναμία να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις καθώς η κίνηση είναι μηδενική και οι προβλέψεις δυσοίωνες .
Ζητάμε την παρέμβασή σας για να προλάβουμε τα λουκέτα στην αγορά και την ανεργία που συνεπάγεται με το γεγονός αυτό.
Η Κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα στήριξης , αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν για την ανακούφιση της αγοράς. Η αναστολή πληρωμών δεν είναι η μόνη λύση, συσσωρεύοντας και μετακινώντας τις υποχρεώσεις σε μεταγενέστερο χρόνο.
Προερχόμενοι από μια 10 ετή κρίση δεν αντέχουμε και άλλο βάρος. Κρούομαι τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάμε μέτρα επιβιώσης για την ήδη νεκρή αγορά μας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης προτείνει , για την εύρυθμη λειτουργία της αγόρας να υλοποιηθούν συνδυαστικά οι παρακάτω προτάσεις μας:
• Επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της Πολιτείας.
• 50% Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλες τις επιχειρήσεις για δύο μήνες
• Αναστολή στην καταβολή κάθε φόρου ,εισφοράς και υποχρεώσεων κάθε επιχείρησης προς την Εφορία , Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ για τέσσερις μήνες.
• Αναστολή στην καταβολή του Φ.Π.Α για τέσσερις μήνες.
• Πάγωμα κάθε υφιστάμενης ρύθμισης προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.
• Επιδότηση των Ασφαλιστικών Εισφορών των μη μισθωτών για 2 μήνες
• Επιδότηση των Ασφαλιστικών Εισφορών των εργαζομένων από το κράτος, ώστε να μην έχουμε απολύσεις.
• Θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης τουλάχιστον 48 δόσεων για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν το διάστημα της κρίσης.
• Άσκηση πιέσεων προς τις Τράπεζες ώστε κατά το διάστημα της κρίσης να προχωρήσουν σε μέτρα διευκόλυνσης προς τις επιχειρήσεις αλλά και σε νέα δανειακά προϊόντα για την στήριξη της ρευστότητας τους.
• Παροχή Φορολογικής και Ασφαλιστικής Ενημερότητας τουλάχιστον τετράμηνης διάρκειας στις επιχειρήσεις που σήμερα την διαθέτουν. Τυχόν καθυστερήσεις στις καταβολές που θα προκύψουν κατά το διάστημα της κρίσης να μην αίρουν των Ενημεροτήτων αυτών".