Ξινόμαυρο: Δύσκολη μα πλούσια σοδειά και ανοδικές τιμές για τους αμπελουργούς
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Μεγάλη ανομοιομορφία χαρακτηρίζει τη φετινή παραγωγή Ξινόμαυρου στις διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, με αποτέλεσμα η διαδικασία του τρύγου, που ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, να έχει πολλές δυσκολίες. Ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης χαρακτηρίζει το φετινό μάζεμα των οινοστάφυλων «τρύγο για γερά νεύρα».
Όπως εξηγεί, χρειάστηκε να γίνει επιλεκτικός τρύγος στα αμπέλια, λόγω ακριβώς αυτής της ανομοιομορφίας. «Στη Νάουσα ξεκινήσαμε τη Δευτέρα (17 Σεπτεμβρίου), αλλά επειδή είχαμε διαφορετικά επίπεδα ωρίμανσης, έπρεπε να κάνουμε δύο φορές τρύγο στο ίδιο αμπέλι. Αν σκεφτούμε ότι κάναμε και δύο φορές πράσινο τρύγο, σε κάποια αμπέλια μπήκαμε φέτος τέσσερις φορές», τονίζει.
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οινοποιός Γιάννης Βογιατζής. Όσον αφορά στην Οινοποιία Τσάνταλη, ο τρυγητός στη Νάουσα βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η παραγωγή έχει μεγάλη ανομοιομορφία από περιοχή σε περιοχή, από αμπέλι σε αμπέλι, από τσαμπί σε τσαμπί. Φανταστείτε, ακόμα και στο ίδιο τσαμπί βλέπουμε ρώγες διαφορετικής ωρίμανσης, ανάλογα με το αν τις έβλεπε ο ήλιος ή όχι», αναφέρει ο κ. Βογιατζής.
Η ποσότητα Ξινόμαυρου θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα, ωστόσο οι τιμές αναμένεται να ανέβουν λίγο (2-3 λεπτά), εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται φέτος.
«Το Ξινόμαυρο δεν ακολούθησε την πρωιμότητα των άλλων ποικιλιών που σημειώθηκε φέτος», λέει ο οινοποιός Θάνος Ντούγκος για την περιοχή της Ραψάνης. Ο τρύγος ξεκίνησε στο Κτήμα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο ο κ. Ντούγκος εκτιμά ότι θα κρατήσει πάνω από δέκα ημέρες, ακριβώς λόγω της ανομοιομορφίας των σταφυλιών στα διάφορα αμπελοτεμάχια. «Στην αρχή, η χρονιά φαινόταν να έχει μεγάλη παραγωγή, αλλά στη συνέχεια προέκυψαν ασθένειες. Φέτος, επαφίεται σε κάθε οινολόγο πως θα χειριστεί την πρώτη ύλη», τονίζει.
Διαβάστε ακόμη: Μειωμένη ποσότητα, σταθερές οι τιμές για τη Μαντίνεια
Στο κτήμα Άλφα, στο Αμύνταιο, ο τρύγος ολοκληρώθηκε ήδη. Ο ένας εκ των ιδιοκτητών και οινολόγος του κτήματος, Άγγελος Ιατρίδης, κάνει λόγο για μία «εξαιρετικά καλή χρονιά, σε όλες τις ποικιλίες». Για το Ξινόμαυρο, τονίζει ότι παρατηρούνται υψηλές ωριμότητες και καλή παραγωγή. Και οι καιρικές συνθήκες, οι ασθένειες; Ο οινοποιός είναι κάθετος: «Στο Μπορντό, που σπούδασα, κάθε μέρα έβρεχε. Και τι με αυτό; Κάνουν σπουδαία κρασιά. Πρέπει να προσέχεις το αμπέλι, να είσαι από πάνω όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες και περίεργες. Φέτος, είναι αλήθεια χρειάστηκε να ξοδέψουμε τριπλάσιες εργατοώρες στο αμπέλι από ό,τι πέρυσι, που ήταν μια εξαιρετικά εύκολη χρονιά. Αντίθετα με φέτος, πέρυσι είχαμε μεγάλη ομοιομορφία στους αμπελώνες». Το Κτήμα έχει επάρκεια πρώτης ύλης, οπότε δεν αγοράζει από αμπελουργούς.
Ο τρυγητός του Ξινόμαυρου στον Βελβεντό ξεκίνησε επίσης. «Ευτυχώς, αυτή την περίοδο είχε πολύ καλό κλίμα για το σταφύλι», λέει ο κ. Βογιατζής. «Οι θερμοκρασίες ήταν πολύ καλές και δεν είχε βροχές. Ήταν εξαιρετικός καιρός για να ωριμάσει καλά το σταφύλι και όποιος δεν φοβήθηκε νομίζω έχει καλά αποτελέσματα», εξηγεί.
Ιδανικό καιρό το τελευταίο χρονικό διάστημα περιγράφει και ο Στέλιος Μπουτάρης. «Είχε 30 βαθμούς την ημέρα και 14 τη νύχτα. Ήταν ιδανικές οι θερμοκρασίες». Όσον αφορά στη βροχή, εξαρτάται από το αμπέλι. «Πριν από τέσσερις εβδομάδες έβρεξε, αλλά για τα αμπέλια που είχαν μικρό φορτίο, το πότισμα τους έκανε καλό», τονίζει.
Πτώση των τιμών για τα σταφύλια χαμηλότερης ποιότητας αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Μπουτάρης στους παραγωγούς που συνεργάζεται. Ωστόσο, έχει πρόθεση να πριμοτοδότησει με καλύτερες τιμές την ποιότητα, με αποτέλεσμα κάποια σταφύλια να αγγίξουν και το 1 ευρώ, όπως σε εκείνα που έγινε πράσινος τρύγος και μειώθηκε σημαντικά η ποσότητα της τελικής παραγωγής. «Μεγαλώνοντας την ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή των σταφυλιών καλύτερης ποιότητας με εκείνα χαμηλότερης, προσπαθούμε να ωθήσουμε τους παραγωγούς να στραφούν στα όσο το δυνατόν καλύτερα σταφύλια», τονίζει ο ίδιος.
Πως διαμορφώνονται οι τιμές
Οι τιμές στο Ξινόμαυρο είναι κοινό μυστικό ότι κάθε χρόνο διαμορφώνονται από τις δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου, τον Τσάνταλη και τον Μπουτάρη. Φέτος, οι τιμές που θα πάρουν οι παραγωγοί αναμένεται να κυμανθούν κατά μέσον όρο στα 50-55 λεπτά το κιλό, ίσως ελαφρά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, επίσης αναμένεται να υπάρχει μεγάλο εύρος, καθώς θα εξαρτηθούν πολύ από την ποιότητα του σταφυλιού, που είναι συνέπεια και της ποσότητας.
Φέτος, τα αμπέλια με το Ξινόμαυρο ήταν φορτωμένα αρχικά, λόγω κυρίως και των αυξημένων βροχοπτώσεων, οπότε σε πολλά αμπέλια έπρεπε να γίνει αραίωση, για να τηρηθούν οι κανόνες του ΟΠΑΠ ανά περιοχή.
Η οινοποιία Τσάνταλη αναμένεται να δώσει περίπου τις ίδιες τιμές με τις περυσινές σε όλες τις ποικιλίες. Στο Ξινόμαυρο, τα καλά σταφύλια θα πιάσουν έως και 60 λεπτά, ενώ η χαμηλότερη κατηγορία θα πέσει και 30-35 λεπτά το κιλό. Όσον αφορά στην οινοποιία Μπουτάρη, πιθανότατα να υπάρξει μια μικρή αύξηση τιμών.
Vaeni Νάουσσα
Στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά αναμένονται οι τιμές από την οινοποιία που απορροφά το 50% των σταφυλιών της Ζώνης του Ξινόμαυρου στη Νάουσα. Για την ακρίβεια, πέρυσι, οι τιμές κυμάνθηκαν από 45 έως και 65 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του αμπελουργικού οινοποιητικού συνεταιρισμού, Γιώργος Φουντούλης, οι τιμές θα ανακοινωθούν μετά το τέλος του τρύγου, που πάντως σε λίγο ολοκληρώνεται.
Η παραγωγή φέτος ήταν αρκετά καλή από την άποψη της ποιότητας, αλλά βέβαια δεν ήταν όπως πέρυσι, που ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας.
«Έχουμε μείωση της παραγωγής της τάξης του 15%-20% και λόγω των βροχοπτώσεων υπάρχει ανομοιομορφία στην ωρίμανση και τα χρώματα δεν είναι τόσο έντονα. Οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα παρά τη μείωση της παραγωγής ακριβώς λόγω των χαμηλότερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του σταφυλιού φέτος» λέει ο κ. Φουντούλης, που ωστόσο επιφυλάσσεται για περισσότερα μετά το τέλος του τρύγου, οπότε και «η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει».
Πηγή: https://www.ypaithros.gr