BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Κλίμα δυσφορίας στην «υπόθεση ΕΝΚΛΩ»

Κλίμα έντονης δυσφορίας επικρατεί στους πρώην εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και στις τοπικές κοινωνίες της Ροδόπης και της Ημαθίας, καθώς το εγχείρημα της μερικής επαναλειτουργίας του Ομίλου συνεχίζει να σκοντάφτει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, κόντρα στη σαφή θέση που έχει πάρει η κυβέρνηση υπέρ του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.

«Η ΕΝΚΛΩ δεν θα γίνει Πειραϊκή-Πατραϊκή» υποστηρίζουν πρώην εργαζόμενοι του Ομίλου προσθέτοντας: «Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει -και σωστά- το προσεχές Σάββατο στη ΔΕΘ για τους στόχους της δίκαιης ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού της χώρας. Όμως θα πρέπει κάποτε να περάσουμε από τη θεωρεία στην πράξη. Στην περίπτωσή μας, έχουμε επενδυτή διατεθειμένο να βάλει χρήματα και οργανωμένο σχέδιο, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τρία εργοστάσια και να απασχοληθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε έναν εξαγωγικό κλάδο. Το κακό είναι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να χάνει τη μάχη με τη γραφειοκρατία και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

H αλήθεια είναι ότι ακόμα και όταν υπάρχει η διάθεση εισφοράς κεφαλαίων για παραγωγικές δράσεις, οι διαδικασίες της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι τέτοιες που αφαιρούν την αισιοδοξία για επιτυχή υλοποίηση του σχεδιασμού. Παραδείγματος χάριν ακόμα δεν υπάρχει ορισμένη ούτε ημερομηνία δημόσιων πλειστηριασμών για τα ενδιαφερόμενα περιουσιακά στοιχεία. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρώπη των 28 παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη το 2016 σε όλους τους δείκτες, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2009 παρουσιάζει σταθερή αύξηση τόσο σε επενδύσεις όσο και αριθμό εργαζομένων».

Βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση έχει -σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον- στηρίξει από την πρώτη στιγμή ανοιχτά το συγκεκριμένο εγχείρημα της επαναλειτουργίας των μονάδων, με τοπικούς βουλευτές (βλέπε π.χ. την περίπτωση της κας Φρόσως Καρασαρλίδου από την Ημαθία) να το «έχουν κάνει σημαία». Υπέρ της προσπάθειας επίσης έχουν ταχτεί και άλλα πολιτικά κόμματα, όπως επίσης και οι τοπικοί φορείς των δύο νομών.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται πως κινδυνεύει με... πολιτικό αυτογκόλ, καθώς αντί να καρπωθεί τα σχετικά πολιτικά οφέλη, κινδυνεύει να εισπράξει κύμα διαμαρτυριών. Και αυτό, γιατί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει γραφειοκρατικά ζητήματα, καθώς όπως φάνηκε και από την τριμερή συνάντηση που έγινε στις 3 Αυγούστου στο Υπουργείο Εργασίας (παρέστησαν ο ΓΓ Ανδρέας Νεφελούδης, εκπρόσωποι των εργαζομένων και η Σύνδικος Πτώχευσης):

• Έχουν ολοκληρωθεί οι αποτιμήσεις μόνο δύο ακινήτων του Ομίλου (δρομολογείται και ενός τρίτου). Δηλαδή, πρόκειται μόνο για τα τρία εργοστάσια που επιδιώκεται να επαναλειτουργήσουν και όχι για το σύνολο των ακινήτων που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να διεκδικήσει μέσω ανοιχτού πλειστηριασμού το υποψήφιο επενδυτικό σχήμα.

• Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, στις προ του 2016 πτωχεύσεις, ο πλειστηριασμός αυτός απαιτεί απόφαση Πτωχευτικού Δικαστηρίου, οπότε κάτι τέτοιο αναμένεται να καθυστερήσει την υπόθεση για αρκετούς ακόμη μήνες, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Το ερώτημα των εργαζομένων είναι γιατί η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε να αφορά μόνο τις μετά το 2015 πτωχεύσεις και όχι τις προηγούμενες;

Γενικότερα, στο στρατόπεδο των εργαζομένων και του υποψήφιου επενδυτή διαπιστώνουν περιβάλλον ασάφειας και χρονικής αβεβαιότητας για το πώς και πότε θα προχωρήσει το όλο ζήτημα και ζητούν να μετουσιωθεί σε πράξη η απόφαση της τριμερούς συνάντησης του Αυγούστου για «επίσπευση των διαδικασιών».

«Επιμένει» η Aiglon στην Ημαθία

Μέτοχοι του επενδυτικού σχήματος είναι το -ελληνικής προέλευσης- ξένο fund Aiglon (μέσω της κατά 100% θυγατρικής του HPRD) και οι πρώην εργαζόμενοι του Ομίλου με ποσοστά 80%-20%.

Μάλιστα, πρόσφατα το MoU που είχαν υπογράψει HPRD και εργαζόμενοι αντικαταστάθηκε από «σύμφωνο εφαρμογής του επιχειρηματικού σχεδίου των πρώην εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ», με αποτέλεσμα η διάρκεια της συμφωνίας να μην έχει πλέον μόνο περιορισμένη χρονική διάρκεια.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η HPRD δεν περιορίζεται στο project της ΕΝΚΛΩ αλλά επιδιώκει να αναλάβει και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ημαθία. Έτσι, όπως γράφτηκε στον τοπικό Τύπο, η HPRD έχει ενδιαφερθεί για την εκμίσθωση, εκσυγχρονισμό και λειτουργία δημοτικού ξενοδοχείου στο Βέρμιο, ενώ αντίστοιχη κίνηση φέρεται να ετοιμάζει και για δεύτερη δημοτική ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή Τρία-Πέντε Πηγάδια.

πηγή: http://www.euro2day.gr - Στέφανος Kοτζαμάνης

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69