«Όποιος προλάβει» για αγορές με κάρτα στο διαδίκτυο
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Δυνατότητα να αγοράζουν υπηρεσίες και προϊόντα μέσω ίντερνετ από το εξωτερικό με τη χρήση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών έχουν ξανά από την περασμένη Δευτέρα καταναλωτές και επιχειρηματίες.
Μόνο που για τους περισσότερους η μερική απελευθέρωση των παραγγελιών με κάρτες είναι θεωρητική, καθώς στην πράξη η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών δεν εκτελείται, αφού τα λεφτά δεν φτάνουν για όλους.
Με την απόφαση που στηρίζεται στην εξειδίκευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του περασμένου Σαββάτου, προβλέπεται όριο μόλις 300.000 ευρώ για κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank και άλλες 90.000 ευρώ για την Τράπεζα Αττικής.
Το αποτέλεσμα είναι ότι με την ανώτατη επιτρεπόμενη εκροή κεφαλαίων ημερησίως να αθροίζεται σε μόλις 1,29 εκατ. ευρώ, συναλλαγές στο διαδίκτυο με το εξωτερικό μπορούν να κάνουν μόνο όσοι... προλαβαίνουν, αφού τα διαθέσιμα όρια εξαντλούνται αμέσως, ενώ δεν υπάρχει προκαθορισμένο όριο ανά πελάτη ώστε να μπορεί κανείς να προγραμματίσει πληρωμές. Επιπλέον δεν είναι γνωστό ακόμη αν μεγάλες εταιρείες ασφαλούς διακίνησης κεφαλαίων (λ.χ. paypal) ή καταστήματα (Amazon κ.λπ.) δέχονται τις συναλλαγές.
Επισήμως η δυνατότητα εκτέλεσης αγορών χωρίς φυσική παρουσία στο εξωτερικό αλλά μέσω παραγγελιών από το διαδίκτυο ανακοινώθηκε μόλις χθες από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, παρότι η ΠΝΠ ισχύει από το Σάββατο, και τη Δευτέρα έγινε επίσημη ενημέρωση σε εκπροσώπους των εμπόρων.
Στην πραγματικότητα μέχρι και χθες τουλάχιστον όσοι καταναλωτές προσπαθούσαν να παραγγείλουν μέσω ίντερνετ από καταστήματα του εξωτερικού δεν είχαν τη δυνατότητα, ενώ και οι τραπεζικοί υπάλληλοι δεν είχαν ενημερωθεί. Σε κάθε περίπτωση το θετικό είναι πως έγινε μια αρχή και από την πλήρη απαγόρευση οι συναλλαγές με κάρτες μέσω διαδικτύου σταδιακά «απελευθερώνονται».
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες χρησιμοποιούνται μέσω διαδικτύου για τις εξής συναλλαγές με το εξωτερικό:
1. Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών.
2. Πληρωμές ξενοδοχείων.
3. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
4. Πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών.
5. Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications).
6. Πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ.) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα.
7. Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα / εστίες διαμονής / συνδρομή βιβλιοθηκών κ.λπ.).
8. Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.
Πηγή: Βασίλης Γεώργας - Εφημερίδα των Συντακτών