Ημαθία: Ο αγροτουρισμός διέξοδος στην κρίση
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Μπορεί ο αγροτουρισμός να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ενός τόπου σε καιρό κρίσης; Μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για έναν άνεργο και να του δώσει ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσει με αξιοπρέπεια; Αν βασιστούμε στις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην Ημαθία η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Αν υιοθετήσουμε όμως αυτά που υποστηρίζει ο Μάριο Τορτέλλο, ο ιδιοκτήτης της αγροτοτουριστικής μονάδας La Mangolie και πρόεδρος του επαγγελματιών αγροτουρισμού στην περιφέρεια Αμπρούτσο η απάντηση είναι ναι.
Ο κ. Τορτέλλο είναι για 32 χρόνια επαγγελματίας στον χώρο του αγροτουρισμού. Φιλοξένησε φορείς της Ημαθίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Ημαθία 2012 Απασχόληση τώρα, ένα σχέδιο για την ένταξη και την συμβολή των ειδικών κοινωνικών ομάδων στην ανάπτυξη, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα" και τους παρουσίασε καλές πρακτικές και μυστικά του επαγγέλματος. Χθες βρέθηκε στην Βέροια και παρουσίασε στην ημερίδα του προγράμματος το μοντέλο και την βιωσιμότητα της επιχείρησής του.
Νωρίτερα ο κ. Τορτέλλο είχε την ευκαιρία να δει την περιοχή και να σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για την Ημαθία. Του ζητήσαμε να μας πει τις εντυπώσεις του και σχολίασε στον Πληροφοριοδότη: "Είναι ενδιαφέρουσα η περιοχή. Θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα δυνατό πρότζεκτ για το τι μπορεί να προσφέρει μια τόσο πλούσια περιοχή τόσο σε προϊόντα όσο και σε ιστορία".
Τον ρωτήσαμε. με την εμπειρία των 32 χρόνων, αν του ζητούσε κάποιος να οργανώσει μια τέτοια προσπάθεια στην Ημαθία, από που θα ξεκινούσε.
"Θα ξεκινούσα από την πλήρη καταγραφή της ιστορίας της περιοχής, την οποία θα έπρεπε να την κάνω κτήμα αν όχι όλων των κατοίκων, τουλάχιστον των ξενοδόχων της περιοχής.
Θα με απασχολούσε ο κόσμος της περιοχής, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του, πώς ζει, τι τρώει, ποια είναι η καθημερινότητά του και πως ο επισκέπτης μπορεί να μπει σε αυτό τον τρόπο ζωής.
Θα αναζητούσα πώς μπορεί να βοηθήσουν οι φορείς. Για παράδειγμα, ένας δήμος θα μπορούσε να κάνει ένα δημοτικό συμβούλιο στην αγορά της πόλης, όπως στην αρχαία Ελλάδα. Θα ήταν από μόνο του ένα γεγονός που θα αποτελούσε πόλο έλξης για τον επισκέπτη να έρθει να το δει".
Στην κρίσιμη ερώτηση αν ο αγροτουρισμός στα χρόνια της κρίσης, μπορεί να φέρει ανάπτυξη απάντησε: "Είναι μια δραστηριότητα που επηρεάζεται από την κρίση που πλήττει τον τουρισμό αλλά λόγω της πολυσύνθετης δρατηριότητας που έχει ο αγροτουρισμός – σύνδεση παραγωγής – διαμονής και πώληση στον επισκέπτη, ίσως θα είναι ο τελευταίος τουριστικός τομέας που θα επηρεαστεί αρνητικά".
Εκτός από την διαμονή των επισκεπτών, ο κ. Τορτέλλο μας είπε ότι οι επαγγελματίες του αγροτουρισμού έχουν την ευκαιρία να μειώνουν την αγροτική παραγωγή και τα έξοδά τους ως παραγωγοί και να έχουν περισσότερα έσοδα πουλώντας πιο ακριβά τα προϊόντα τους. Πώς γίνεται αυτό; Απλά δεν διοχετεύουν τα προϊόντα τους στην αγορά αλλά τα αξιοποιούν στην κουζίνα του ξενοδοχειακής μονάδας τους προσφέροντας στον επισκέπτη γεύσεις από ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Να σημειώσουμε ότι οι επισκέπτες που επιλέγουν τον αγροτουρισμό εστιάζουν στον πολιτισμό, την τοπική κουζίνα και την παράδοση (ήθη έθιμα) και πρόκειται για άτομα μέσης και πάνω οικονομικής κατάστασης (Βόρεια Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία).
Σε ερώτησή μας για τον αριθμό δωματίων που έχουν οι αγροτουριστικές μονάδες στην Ιταλία, ο κ. Τορτέλλο είπε ότι η μεγαλύτερη μονάδα φτάνει τα 50 δωμάτια, για να μην χαθεί η ποιότητα και η επαφή του επισκέπτη με τον σπιτονοικοκύρη.
Το ταξίδι στην Ιταλία
Το ταξίδι στην Ιταλία οργανώθηκε από την εταιρεία Prospettiva και τον εκπρόσωπό της Μανώλη Χατζηχρήστο με στόχο οι επισκέπτες να δουν καλές πρακτικές στον τομέα του Αγροτουρισμού και στον ευρύτερο τομέα της σχέσης τουρισμού με περιβάλλον. Συμμετείχαν ένας και εκπρόσωποι των φορέων που είναι στο πρόγραμμα.
«Οι φορείς της Ημαθίας που μετέβησαν στην Ιταλία, είδαμε την καλή πρακτική της Ιταλίας με στόχο πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε εδώ. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανέργους» σχολίασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Ταχματζίδης.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι συνολικά 80 (367 είναι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν) άτομα από ειδικές ομάδες πληθυσμού. Από τους 80 οι 21 ενδιαφέρθηκαν να κάνουν δικές τους επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αλλά περιμένουν ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να μπορέσουν να ξεκινήσουν.