Ξεκινά στην Βέροια το Σεπτέμβρη το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Πρώτης Βαθμίδας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Την λειτουργία ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Πρώτης Βαθμίδας στην Βέροια ανακοίνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Δήμος Βέροιας. Η έγκριση του σχολείου έγινε με ΦΕΚ το 2008 και θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης στην παρουσίαση του σχολείου δήλωσε: «Ξεκινάει μια νέα δομή εκπαίδευσης στο νομό, με έδρα την Βέροια. Η έγκρισή της έγινε το 2008. Πρόκειται για το ΤΕΕ Ειδικής Πρώτης Βαθμίδας».
Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης επεσήμανε: «Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο κάλεσμα της κ. Μαυρίδου. Αναζητήσαμε κτίριο για την στέγαση και είδαμε το 1ο ΕΠΑΣ και την πληρότητα των κτιρίων του. Υπάρχουν αίθουσες και χώροι εργαστηρίων και προσφέρεται για την μη γκετοποίηση αυτών των παιδιών. Θα συνυπάρχουν με τα άλλα παιδιά. Εδώ τελειώνει ο ρόλος μας. Από εδώ και πέρα αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί».
Η ΑναστασίαΜαυρίδου, προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τόνισε: «Συζητώντας με το ΚΕΔΔΥ διαπιστώσαμε ένα κενό στην Ειδική Εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει Ειδικό Γυμνάσιο. Τα παιδιά που τελειώνουν το Δημοτικό, έχουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες φοιτώντας στο κανονικό γυμνάσιο. Δεν υπήρχε μια δομή που θα φιλοξενούσε τα παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το κανονικό γυμνάσιο. Δεν υπήρχε μια δομή που να δίνει ένα απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ή θα συνεχίσουν στην Εκπαίδευση. Αφορά παιδιά που μπορούν να εκπαιδευτούν κι όχι παιδιά που είναι για το ΕΕΕΕΚ. Η ύλη στο ΤΕΕ θα απλωθεί σε πέντε τάξεις. Τα παιδιά που θα αποφοιτήσουν έχουν πτυχίο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (γυμνάσιο) κι απολυτήριο πρώτου κύκλου επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν στην δεύτερη τάξη του ΕΠΑΛ ή σε ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας. Το ΦΕΚ ίδρυσης ήταν το 2008 αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν σε άλλες πόλεις τέτοιες δομές, η κ. Μαυρίδου είπε ότι υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κατερίνη, Σέρρες και σε κάποια νησιά.
Για την πρώτη λειτουργία ενός τέτοιου σχολείο αρκούν και πέντε παιδιά ενώ η φιλοδοξία για την πρώτη σεζόν είναι να φτάσει τους 25 μαθητές. Για να φοιτήσουν χρειάζονται απολυτήριο δημοτικού και έγκριση του ΚΕΔΔΥ.
Οι τομείς που έχουν εγκριθεί είναι Γεωπονίας – Τροφίμων – Περιβάλλοντος (αυτός ο τομέας οδηγεί σε τομέα Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων και Αρχιτεκτονικής Τοπίου), Εφαρμοσμένων Τεχνών (οδηγεί σε τομείς Κεραμικής, Πηλοπλαστικής)και Μηχανολογικός (οδηγεί σε τομείς Θερμικών και υδραυλικών Εγκαταστάσεων).