tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Αντιδρά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων η ΕΛΜΕ Ημαθίας

Συλλαλητήριο στην Βέροια θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ Ημαθίας την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, ως αντίδραση στο νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα.  Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Δημαρχείου, στην Βέροια, στις 12 το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

"Η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες καταθέτει νομοσχέδιο – παράκαμψη του άρθρου 16 του συντάγματος, που καταργεί τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως “ελεύθερο”, “μη κρατικό”, “μη κερδοσκοπικό”, επιχειρούν να παρακάμψουν με λεκτικές ακροβασίες το σύνταγμα και να υλοποιήσουν το διακαή πόθο του συστήματος εδώ και χρόνια: την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων στη χώρα μας και την πλήρη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ιδιωτικά και επιχειρηματικά κριτήρια.

Ο υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης φτάνει στο σημείο να ομολογήσει την ωμή και εν γνώση του καταπάτηση του συντάγματος δηλώνοντας πως «το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στο χρόνο». Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και όλα τα δημόσια αγαθά, που επέβαλλαν οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, θεωρούνται από την κυβέρνηση και το σύστημα «απολιθώματα» μιας άλλης εποχής.

Έχουν προηγηθεί, τα προηγούμενα χρόνια, μια σειρά από διατάξεις και πρακτικές που οδηγούν στην υποβάθμιση του ρόλου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εκμετάλλευσης πλευρών της λειτουργίας της από το κεφάλαιο. Μεταπτυχιακά επί πληρωμή, επαγγελματική εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με εκείνα των δημόσιων ΑΕΙ, έρευνα αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις, υποχρηματοδότηση, νομοθέτηση προγραμμάτων με καταβολή διδάκτρων κτλ. Αυτό που χρόνια τώρα είναι η απαίτηση του ΣΕΒ και του κεφαλαίου στη χώρα μας, προσπαθούν να το λύσουν οριστικά.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, με ένα χρηματικό ποσό, ένα κτίριο που θα πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές και μερικούς κατόχους διδακτορικών, ένα ξένο Πανεπιστήμιο θα μπορεί να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα που θα κάνει εμπόριο γνώσης, πουλώντας φίρμα και πτυχία που θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα των δημόσιων ΑΕΙ.

Το νέο νομοσχέδιο:

Θεσμοθετεί και ολοκληρώνει την πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και πλήττει καίρια το δικαίωμα στη μόρφωση, στρέφοντας ακόμα περισσότερο στην επιχειρηματική λογική τα δημόσια πανεπιστήμια. Εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν σχεδόν αποκλειστικά σε εκείνες τις λειτουργίες των ΑΕΙ που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και ωφελούν την αγορά. Για παράδειγμα η δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ, τα «Πανεπιστήμια Αριστείας», βιομηχανικά διδακτορικά, Κέντρα Ικανοτήτων, ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες. Ουσιαστικά με την ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ ιδιωτικοποιείται κατά συνέπεια και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Απαγορεύεται κάθε κρατική ενίσχυση / επιδότηση στο όνομα της ισότητας στον «ανταγωνισμό». Η «αναβάθμιση» των δημόσιων πανεπιστημίων εξαιτίας του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά είναι το γνωστό αφήγημα που υπάρχει χρόνια τώρα, όταν ιδιωτικοποιούνται δημόσια αγαθά και το έχουν μάθει με σκληρό τρόπο οι εργαζόμενοι και η νεολαία: στα δημόσια νοσοκομεία που καταρρέουν, στα δημόσια σχολεία της υποχρηματοδότησης, της αξιολόγησης και της εντατικοποίησης, στους λογαριασμούς του ρεύματος και της ενέργειας που αδυνατούν να πληρώσουν, στα μέσα μεταφοράς που το έγκλημα στα Τέμπη έδειξε με τραγικό τρόπο τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση.

Έρχεται να οξύνει ακόμα παραπάνω τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση υψώνοντας ακόμα ψηλότερα τείχη στους νέους και στις νέες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρυσοπληρώσουν τις σπουδές τους στα ιδιωτικά πανεπιστημιακά παραμάγαζα.

Αποτελεί επιπλέον χτύπημα στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων. Φθηνό, ευέλικτο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, που θα κυνηγά δια βίου πιστοποιήσεις και καταρτίσεις μιας χρήσης, σε έναν κατακερματισμένο χάρτη εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, ατομικής διαδρομής και «ευθύνης» και όχι συλλογικού δικαιώματος που απορρέει από το πτυχίο.

Είναι χτύπημα στην όποια ακαδημαϊκή ελευθερία έχει απομείνει στα πανεπιστήμια. Η ελεύθερη επιστημονική έρευνα, η ελεύθερη δημιουργία και διακίνηση ιδεών και θεωριών προς όφελος των εργαζομένων θα στραγγαλίζεται ακόμα περισσότερο. Η καταστολή, η επιτήρηση, η απαγόρευση θα είναι δομικό στοιχείο ενός πανεπιστημίου που λειτουργεί ως επιχείρηση.

Το εκπαιδευτικό κίνημα το 2006 και το 2007 έδωσε την δική του απάντηση και απέτρεψε την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τα τελευταία χρόνια υπερασπίστηκε το άσυλο και αντιστάθηκε στα σχέδια για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Τώρα οφείλουμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να δημιουργήσουμε ένα μαζικό, μαχητικό κίνημα, που θα αποτρέψει το νέο αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σε μία περίοδο που το κεφάλαιο σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκουν να επιβάλλουν την εκπαίδευση και την εργασία που έχουν ανάγκη για την αύξηση της κερδοφορίας τους, είναι μονόδρομος για το φοιτητικό, εκπαιδευτικό και το εργατικό κίνημα να αντεπιτεθεί θέτοντας επί τάπητος τη συνολική ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες και τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων για μια ολοκληρωμένη μόρφωση και ζωή.

Να διεκδικήσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας γενιάς , έξω από τα δεσμά του κεφαλαίου και των κερδών του.

Για ένα πραγματικά ελεύθερο πανεπιστήμιο και για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Για μια παιδεία χειραφετητική και καθολική".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69