Εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Πειραματικό Δημόσιο ΙΕΚ Βεροίας για την βιώσιμη παραγωγή ρυζιού
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» διοργανώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Πειραματικό Δημόσιο ΙΕΚ Βεροίας για το δυναμικό κοινό της επόμενης γενιάς μαγείρων και ζαχαροπλαστών.
Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια). Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε στους σπουδαστές η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του. Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν ακόμη για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.
Στο Πειραματικό Δημόσιο ΙΕΚ Βεροίας οι Chef Instructors Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης και Άννα Τζαλαλά μαζί με τον Pastry Chef Ιωάννης Γρατσιάνος ετοίμασαν με τους σπουδαστές τους, τρεις εμπνευσμένες συνταγές με αναφορά στην παράδοση και αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι:
- Ριζόπιτα με τυριά και αφρό από γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο
- Greek Sushi με χαβιάρι λεμονιού (ντολμαδάκια γιαλαντζί)
- Ραβανί ρυζιού
Το αποτέλεσμα ενθουσίασε όλους τους σπουδαστές, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί και να συζητηθεί η εξαιρετική γεύση και συμπεριφορά του ελληνικού ευρωπαϊκού μεσόσπερμου ρυζιού στη μαγειρική, αλλά και η αξία της δημιουργίας και της εξέλιξης της παράδοσης.
Η υποδοχή των διευθύνσεων των σχολών γενικά, η συνεργασία, το ενδιαφέρον των καθηγητών και κυρίως η συμμετοχή των σπουδαστών είναι μεγάλη, ενδεικτική του υψηλού επιπέδου σπουδών των σχολών, ενώ επιβεβαιώνουν την αξία της ενημέρωσης, που παρέχει το πρόγραμμα EURICE σε εξειδικευμένα και στοχευμένα κοινά.
Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η εταιρεία Νοvacert, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, η οποία έχει αναθέσει στην εταιρεία Chef Stories τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα.
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες, που διατυπώνονται, εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.
- _L6A3877 _L6A3877
- _L6A3928 _L6A3928
- _L6A3997 _L6A3997
- _L6A4011 _L6A4011
- _L6A4057 _L6A4057
- _L6A4168 _L6A4168
- _L6A4233 _L6A4233
- _L6A4277 _L6A4277
- _L6A4330 _L6A4330
- _L6A4359 _L6A4359
- _L6A4388 _L6A4388
- _L6A4426 _L6A4426
- _L6A4433 _L6A4433
- _L6A4452 _L6A4452
- _L6A4510 _L6A4510