BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας στα «κατ ́ αγρούς Διονύσια»

Την Τρίτη 16 Απριλίου οι μαθητές της α’ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας,κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη,επισκέφτηκαν την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και τη μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (τάφος του Αγίου Παισίου στη Σουρωτή) στο πλαίσιο των μαθημάτων των Αρχαίων Ελληνικών και των Θρησκευτικών αντίστοιχα, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες, Κική Ιντζεβίδου, Μαριάννα Ρούσσου και Χριστίνα Ζαχαριάδου.

Συγκεκριμένα στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή οι μαθητές παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δίωρης διάρκειας, για τις Τέχνες και τον πολιτισμό στην αρχαιότητα με αφορμή τις γιορτές αφιερωμένες στο Διόνυσο, τα «Μικρά Διονύσια» ή «κατ΄ αγρούς Διονύσια» το οποίο υλοποιήθηκε από εκπαιδευμένο στέλεχος της σχολής με σκοπό την προσέγγιση στοιχείων του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που σχετίζονται με το Διόνυσο, το θέατρο και την αγροτική ζωή με έμφαση στην αμπελουργία και την αναγέννηση της φύσης.

Αρχικά οι μαθητές περιηγήθηκαν στον αμπελώνα και τον ελαιώνα της σχολής και ενημερώθηκαν σχετικά με τη σημασία της ελιάς και της αμπέλου στην αρχαιότητα, την οινοποσία και τα συμπόσια, το λάδι και τη διατροφή των αρχαίων, την ελιά και τη θεά Αθηνά, το αμπέλι και το θεό Διόνυσο.

Στη συνέχεια αφού έμαθαν πως προέκυψε η γιορτή των Διονυσίων και το πως γεννήθηκε το θέατρο στην αρχαιότητα και συζήτησαν για το αρχαίο και σύγχρονο θέατρο, τις τραγωδίες και τις κωμωδίες πήραν μέρος σε εργαστήρια κατασκευής προσωπείων αρχαίου θεάτρου από χαρτόνι και πηλοπλαστικής στο οποίο προσπάθησαν να πλάσουν αντίγραφα από αρχαία πήλινα σκευή, με αρχικό ερέθισμα πήλινα αγγεία με παραστάσεις από τις τελετές του Διονύσου.

Στο τέλος παρακολούθησαν ολιγόλεπτα αποσπάσματα από την αρχαία τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε μορφή κόμικς με αφορμή την οποία συμμετείχαν σε δραστηριότητες ανταλλαγής επιχειρημάτων και διαδρομής της συνείδησης που βασίζονταν στον προβληματισμό και τα διλήμματα της Ιφιγένειας.

Τα παιδιά αποχώρησαν ενθουσιασμένα μέσα από τους καταπράσινους αμπελώνες φορώντας τα προσωπεία τους. Όλη η εικόνα αυτής της πομπής θύμιζε ένα ζωντανό πίνακα αναπαράστασης του κώμου μιας «κατ ́ αγρούς Διονύσια» τελετής.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69